02-05-2018 14:45
Γραπτή δήλωση του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας της 19ης Απριλίου, στον Στρόβολο
Η υπόθεση της διπλής δολοφονίας της 19ης Απριλίου 2018 στον Στρόβολο, το στυγερό αυτό έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα τον αδόκητο χαμό δύο ευυπόληπτων συμπολιτών μας, γονέων ενός 14χρονου παιδιού, μάς συγκλόνισε όλους.
Χωρίς περιστροφές θεωρώ ότι το περιστατικό αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους σε ό,τι αφορά στον τρόπο που διεξάγονται ο δημόσιος διάλογος και η ενημέρωση. Μόλις λίγες μέρες πριν, διαπιστώνοντας εδώ και καιρό ότι υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πληροφορίας, με πρωτοβουλία μας συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς την ημερίδα με θέμα: «Βία και Εγκληματικότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας – Η Επίδραση των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης».
Η αλληλοεπίρριψη ευθυνών δεν συμβάλλει στην αυτοβελτίωση. Ο κάθε θεσμός και το κάθε Μέσο Ενημέρωσης, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Θεωρώ ότι η αξία της λιτής πλην όμως υπεύθυνης επίσημης πληροφόρησης από την Αστυνομία έχει αναγνωριστεί. Ωστόσο, ως Αστυνομία δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Αναγνωρίζοντας ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έχω δώσει σχετικές οδηγίες έτσι ώστε σε ανάλογα περιστατικά, η Αστυνομία να εφαρμόζει συγκεκριμένο πλαίσιο πληροφόρησης των δημοσιογράφων, για το οποίο θα υπάρξει σε σύντομο χρόνο ενημέρωση.
Η υπό αναφορά υπόθεση οδεύει προς πλήρη εξιχνίαση και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω ως Αρχηγός της Αστυνομίας και δημόσια τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου προς τους αστυνομικούς ανακριτές και άλλα μέλη μας, καθώς και στις Υπηρεσίες και Λειτουργούς του Δημοσίου και άλλες Υπηρεσίες, που συνεισφέρουν στην εξιχνίαση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος.
Κάνω έκκληση σε όλους, ιδιαίτερα αυτούς που εκ της θέσεως τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και δεν αναφέρομαι μόνο στα ΜΜΕ, να είναι πολύ προσεκτικοί. Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε χρόνων δεν δείχνουν αύξηση του εγκλήματος, αλλά μείωση. Είναι αυτά τα στοιχεία που κατατάσσουν τη χώρα μας ως μια από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Είναι αυτά που συνδράμουν στην αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας.
Συνεπώς, η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα και η ενίσχυση της φοβίας του εγκλήματος ή του αισθήματος ανασφάλειας στην κοινωνία, είναι ανεδαφική και επιζήμια.
Η διεθνής εγκληματολογική έρευνα καταδεικνύει ότι τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία το φαινόμενο της εγκληματικής συμπεριφοράς. Και τούτο γιατί αυτά επικεντρώνονται στο σύμπτωμα και όχι στα αίτια που την προκαλούν. Σε πρόσφατη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο των Αρχηγών Αστυνομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχα την τιμή να προσκληθώ, έγινε εκτενής αναφορά σε αυτή τη διαπίστωση, στο ότι δηλαδή η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας βρίσκεται στη διαχείριση των αιτιών που την προκαλούν. Ήδη στην Ουαλία υιοθετείται μια άλλη προσέγγιση. Αυτή της έγκαιρης κρατικής προληπτικής παρέμβασης, μέσα από την ουσιαστική στήριξη από πολύ νωρίς, των οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους. Μ’ αυτή την προσέγγιση φαίνεται ότι η όποια νεανική παραβατικότητα ή δυσχέρεια θα έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώνεται ως εγκληματική συμπεριφορά στην ενηλικίωση. Με λιγότερο κόστος για το κράτος και την κοινωνία. Αυτή την προσέγγιση γνωστοποίησα γραπτώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο την εξετάζει και επί τούτου ετοιμάζεται σχετική μελέτη.
Ολοκληρώνοντας αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους λειτουργούς των ΜΜΕ που διαχειρίστηκαν την υπόθεση με σοβαρότητα και επαγγελματισμό παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Απευθυνόμενος τέλος προς όλους τους συμπολίτες μας σας καλώ να συνεχίσετε να μας εμπιστεύεστε. Ας συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του εγκλήματος. Εμείς θα εντείνουμε την προσπάθειά μας, για την πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας. Δεν εφησυχάζουμε. Απτή απόδειξη οι πρόσφατες αποφάσεις για τη σταδιακή εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών και τη δημιουργία από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ομάδων δικυκλιστών τύπου ΔΙΑΣ, σε όλες τις πόλεις, για την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος στις αστικές περιοχές.
(ΑΜ/ΜΛ/ΕΙ)