Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2018 11:22

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην Εργατική Πρωτομαγιά. Το Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, ξεσηκώθηκαν με σύνθημα: ‘Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο’. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και σφραγίστηκαν με αίμα κατά τη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία. Αποτέλεσμα των αγώνων αυτών ήταν η καθιέρωση του οκταώρου, η αύξηση των αμοιβών και η θέσπιση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην Κύπρο, το εργατικό κίνημα έδωσε τους δικούς του αγώνες για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και έθεσε γερές βάσεις για πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις που απολαύει σήμερα το σύνολο του κυπριακού λαού.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στους όπου γης εργαζομένους, που με αυτοθυσία άνοιξαν τον δρόμο για ένα καλύτερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ζωής, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα στον τόπο μας.»

(ΜΛ)