04-05-2018 14:47
Καθόλα έτοιμο το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για να προστατέψει τα δάση μας
Για μια ακόμη καλύτερη αντιπυρική περίοδο έχει προετοιμαστεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ικανότητα του Τμήματος Δασών στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με πυροσβεστικό εξοπλισμό.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Δασών για την «Έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών 2018», στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, αναφέρθηκε στην ανάγκη καλλιέργειας δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλες τις ηλικίες, τονίζοντας ότι έχει οργανωθεί και φέτος μεγάλη εκστρατεία διαφώτισης από τους τοπικούς Δασικούς Σταθμούς, οι οποίοι θα μοιράσουν διαφωτιστικό υλικό και θα τους ενημερώσουν σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουν για τη μείωση της πιθανότητας έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός επισήμανε ότι εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των δασοπυροσβεστών και πυροφυλάκων, ενώ ήδη ξεκίνησε και συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού στη δασοπυρόσβεση. Επιπλέον, σημείωσε ότι όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί και βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στους διάφορους δασικούς σταθμούς. Αναμένεται ακόμη, να παραληφθούν όπως είπε 4 καινούργια μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα καθώς και 13 νέα πυροσβεστικά οχήματα μεσαίου μεγέθους, ενώ το 2019 θα παραληφθούν ακόμη 4 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα.
Ο κ. Καδής υπογράμμισε παράλληλα, ότι θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, το δίκτυο πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών και θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μηχανοκίνητων περιπολιών καθώς και εναέριων περιπολιών με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, ιδιαίτερα κατά τις μέρες υψηλού κινδύνου.
Επιβάλλεται πρόσθεσε, να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να δώσουμε συνέχεια και διάρκεια στα θετικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προωθεί πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου συστήματος πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, που αφορούν στη βελτίωση του Συστήματος Οργάνωσης των Επιχειρήσεων Καταστολής των Πυρκαγιών, τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης, τη βελτίωση του συστήματος πρόβλεψης του κίνδυνου δασικών πυρκαγιών και την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των εθελοντών για σκοπούς πρόληψης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.
Στα 3 σχέδια που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών έκανε αναφορά ο Διευθυντής του Τμήματος κ Χαράλαμπος Αλεξάνδρου στη δική του παρουσίαση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο σχέδιο Αστραπή (για έγκαιρη επέμβαση και τη κινητοποίηση του αναγκαίου αριθμού δυνάμεων στο μικρότερο δυνατό χρόνο), το σχέδιο Κόκκινου Συναγερμού (για την αντιμετώπιση του περαιτέρω αυξημένου κινδύνου όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400 C ή η ένταση του ανέμου είναι ίση ή μεγαλύτερη των 5 μποφόρ) και το σχέδιο Ήφαιστος (για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών).
Κατά πάσα πιθανότητα σε ποσοστό περίπου 90% των πυρκαγιών υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι. Αυτό ανέφερε ο Προϊστάμενος Τομέα Πυροπροστασίας και Δασικής Μηχανικής κ. Κώστας Παπαγεωργίου μιλώντας στην εκδήλωση. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι βασικοί παράγοντες πρόκλησης πυρκαγιών είναι ο καιρός, τα καύσιμα, η χρήση της φωτιάς και οι άνθρωποι τονίζοντας ότι έγκριτοι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στον Αμαζόνιο και στα Βόρεια και Αρκτικά Δάση (Boreal Forests).
(ΜΑΚ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα