Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2018 09:43

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην Ημερίδα Θαλασσαιμίας του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου και του φίλου Μίλτου, να παρευρεθώ σήμερα και να χαιρετήσω τις εργασίες του Συνεδρίου, που στόχο έχει την ενημέρωση των πασχόντων με θαλασσαιμία, των επαγγελματιών υγείας και του κοινού για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στον τομέα της θαλασσαιμίας. Χαιρετίζω τη συνεργασία του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, τις Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, που κατέληξε στη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου, ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου.

Το έργο, το οποίο διαχρονικά ανέπτυξε ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός  Σύνδεσμος, είναι αξιέπαινο και μέσα από τη δράση του συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη του στόχου για ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών, των ασθενών, του επιστημονικού κόσμου και της κοινωνίας ευρύτερα.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει κάθε επιστημονικό βήμα που μπορεί και πρέπει να αποτελεί το εφαλτήριο μιας κοινής προσπάθειας της ιατρικής κοινότητας για τη διατήρηση της υγείας του πολίτη. Για αυτό και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου είναι πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας προς όφελος του ασθενή. Συλλογικό καθήκον μας είναι η προώθηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, η πρόληψη, η περίθαλψη και η ριζική θεραπεία της Θαλασσαιμίας. 

Προς τούτο, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και εγκαταστήσει τη Μοριακή Μέθοδο ΝΑΤ, με την οποία ελέγχονται όλα τα συλλεγόμενα αίματα, καθώς και όλα τα παράγωγα του αίματος, από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ασφάλεια του αίματος.

Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία αποσιδήρωσης με το φαρμακευτικό σκεύασμα deferasirox, έχει αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός και το φάρμακο χορηγείται στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου χορήγησής του. Αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο 105 δικαιούχοι ασθενείς με θαλασσαιμία.

Φίλες και φίλοι,

Υλοποιώντας τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους ασθενείς με θαλασσαιμία και στοχεύοντας στην ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, τον Νοέμβριο 2017, την πρόταση του προκατόχου μου και σημερινού τιμώμενου, του φίλου Γιώργου, για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας.

Η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας έχει εξ ολοκλήρου συμβουλευτικό χαρακτήρα και, μέσω προτάσεων που θα υποβάλλει προς τον Υπουργό Υγείας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικής για την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, ενώ θα έχει την ευθύνη, ανάμεσα σε άλλα, για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας.

Είμαι βέβαιος ότι το έργο της Εθνικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του εκλεκτού Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Πάνου Εγγλέζου, θα αποδώσει σύντομα καρπούς, εκπληρώνοντας τόσο τις προσδοκίες των θαλασσαιμικών στον τόπο μας όσο και την επιδίωξη να αναδειχθεί η Κύπρος ως Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία σε διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, θέλοντας να διαφυλάξουμε την υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πάσχοντες με θαλασσαιμία σε κατάλληλες υποδομές και με τα απαραίτητα εφόδια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετατροπή του υφιστάμενου Κέντρου Θαλασσαιμίας σε ανεξάρτητο Κέντρο αποκλειστικά για θέματα θαλασσαιμίας, με ταυτόχρονη δημιουργία Υποστηρικτικού Κέντρου Θαλασσαιμικών για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, προγράμματα επιμόρφωσης και γενικότερα στήριξη των θαλασσαιμικών. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο που θα αναλάβει τα έξοδα της δημιουργίας του Υποστηρικτικού Κέντρου. 

Αγαπητοί φίλοι,

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον τέως Υπουργό Υγείας για τη συνεισφορά του στις ενέργειες που γίνονται στον τομέα της θαλασσαιμίας.

Φίλε Γιώργο,

οι εξελίξεις στον χώρο της θαλασσαιμίας του τόπου μας τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής και αγαστής συνεργασίας που ανέπτυξες με τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο και έγιναν με τον ασθενή στο επίκεντρο. Γνωρίζω ότι το διαχρονικό όραμά σου υπήρξε η εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα επιτρέπει τη δημιουργία αναβαθμισμένων συνθηκών υγείας, ώστε οι ασθενείς να διαβιούν ικανοποιητικά και με αξιοπρέπεια. Ένα όραμα που πήρε σάρκα και οστά και με την εφαρμογή του θα χαρίσει στους πολίτες της Κύπρου τις υπηρεσίες υγείας που αξίζουν.

Κυρίες και Κύριοι,

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, συγχαίρω τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για το έργο που επιτελεί διαχρονικά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς όφελος των ασθενών με θαλασσαιμία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ.

________________

 

ΜΚΥ/ΜΛ/ΕΙ