07-05-2018 13:51
Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος
Αναφορικά με τις προσπάθειες των αρμοδίων Αρχών για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου έκανε αναφορά σήμερα στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.
Το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων έχει ως εξής:
Υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Δεν ξέρω τι δείχνουν τα στατιστικά.
Τα στατιστικά αποτυπώνουν μια κατάσταση μέσα από αριθμούς. Ωστόσο, πέρα από αυτά, όπως τόνισα και χθες, δυστυχώς το έγκλημα στον τόπο μας σιγά σιγά χρόνια τώρα μετεξελίσσεται. Το τελευταίο περιστατικό όμως, το να στρέψουν τα όπλα εναντίον μελών της Αστυνομίας εναντίον δηλαδή των διωκτικών Αρχών δείχνει σε πόσο αδίστακτο έχει μετατραπεί. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Αστυνομία από μόνη της όσα μέτρα και αν λάβει δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αν δεν της προσφέρουμε τα εκείνα που απαραίτητα χρειάζεται. Η Αστυνομία θα προχωρήσει με μια νέα αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και ανασυγκρότηση δυνάμεων. Ήδη είναι πιο εμφανής η παρουσία της στους δρόμους. Όλα αυτά από μόνα τους όμως δεν είναι αρκετά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για παράδειγμα ότι θα μπορέσει η Αστυνομία να αντιμετωπίσει με τα ικανά, και υπάρχουν ικανότατα στελέχη, το έγκλημα χωρίς να αξιοποιηθούν τεχνολογικά μέσα που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διεισδύσει στους χώρους των οργανωμένων ομάδων, για πρόληψη και καταστολή.
Σε τι αναφέρεστε; Γιατί αν πρόκειται για τεχνολογία που δεν είναι στη διάθεση της Αστυνομίας είναι ένα ζήτημα αν μιλάτε για ενίσχυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας γιατί είχαμε και συμβάντα που αποπροσανατόλισαν τις έρευνες είναι άλλο. Και ένα άλλο ζήτημα είναι το νομικό πλαίσιο το οποίο συζητήσαμε πολλές φορές και έγιναν κάποιες προσπάθειες, δόθηκαν κάποια «όπλα» στην Αστυνομία, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι εκεί στοχεύετε περισσότερο με τις δηλώσεις που έχετε κάνει. Πού βρισκόμαστε σ’ αυτό το πεδίο;
Βλέπουμε όπως ανέφερα και προηγουμένως ότι οι εγκληματικές δραστηριότητες γίνονται πιο αδίστακτεςκαι τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Πολιτεία και ειδικότερα ως Αστυνομία. Η Αστυνομία μπορεί να προσφέρει ως ένα σημείο. Με τις δυνάμεις που έχει, τα μέτρα που μπορεί να λάβει, την αποφασιστικότητα που μπορεί να επιδείξει. Και αυτό κάνει συνεχώς και μάλιστα σε κάθε περίπτωση αναδιπλώνεται. Φαίνεται ξεκάθαρα όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται να δώσουμε στην Αστυνομία κάποια συγκεκριμένα «όπλα». Παραδείγματος χάριν, η άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την Αστυνομία για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν συγκεκριμένα άτομα τα οποία είναι γνωστά. Έρχονται πληροφορίες, αλλά λόγω της αδυναμίας να παρακολουθηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία αυτών των ατόμων δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκ των προτέρων πρόβλεψη και πρόληψη για αυτά που επιδιώκουν να κάνουν.
Άρα άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών είναι το ένα…
Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνεται και το ξαναλέω με σαφήνεια, μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις, σοβαρές εγγυήσεις και κατόπιν δικαστικού διατάγματος. Ώστε να περιορίζεται η όποια πιθανή περίπτωση κατάχρησης.
Το δεύτερο μέτρο είναι η καταγραφή δραστηριοτήτων που συνδέεται με την τηλεφωνική παρακολούθηση εκτός των οικιών κάποιων ατόμων. Πρέπει ν’ αρχίσει να γίνεται αξιοποίηση της τεχνολογίας για σκοπούς συλλογής πληροφοριών και πρόληψης αυτών των φαινομένων. Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση χωρίς να διαθέτουμε τα «όπλα» εκείνα που έχουν οι Αστυνομίες όλου του κόσμου, διότι υπάρχουν αμφιβολίες, έγνοιες και ανησυχίες. Ανησυχία μας όμως πρέπει να είναι όμως και η προσπάθεια για την απαιτούμενη ασφάλεια των πολιτών.
Εννοείτε παρακολούθηση υπόπτων;
Βεβαίως. Κι αυτό που θα καταγράψεις να μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου. Όπως και η τηλεφωνική επικοινωνία. Δεν μπορείς κάτι που χρησιμοποιείς παράνομα να το παρουσιάσεις στο Δικαστήριο.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε όταν λέτε παρακολούθηση με χρήση της τεχνολογίας;
Υπάρχει η δυνατότητα για παράδειγμα καταγραφής ήχου και εικόνας, πέρα από την τηλεφωνική επικοινωνία.
Είναι δύο βασικές πρόνοιες που πήγαν στη Βουλή και συζητήθηκαν. Αλλά δεν πέρασαν γιατί δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία;
Είναι θέματα που συζήτησα πριν από περίπου δύο χρόνια με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Έχω ακούσει διάφορες απόψεις. Υπήρξαν αντιρρήσεις και προβληματισμοί. Εκφράστηκαν και εισηγήσεις, οι οποίες λήφθηκαν υπόψη κατά τον καταρτισμό του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στη Βουλή από περίπου λίγο πριν το καλοκαίρι. Θέλω να ελπίζω ότι διαβλέποντας όλοι τον κίνδυνο που υπάρχει καθότι το οργανωμένο έγκλημα συνεχώς μετεξελίσσεται θα το εγκρίνουν. Η προχθεσινή πράξη, η εμπορία ναρκωτικών, η χρήση όπλων, οι διαρρήξεις σε οργανωμένη μορφή, όλα αυτά τα αδικήματα εντάσσονται στο οργανωμένο έγκλημα.
Αυτά εννοούσατε χθες όταν καλούσατε κάποιους από τους οποίους εξαρτάται, εννοούσατε τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα…
Είναι ένα θέμα το οποίο πιστεύω πρέπει να συζητηθεί άμεσα για να ρυθμιστεί και να μπορεί η Αστυνομία να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της για να δώσουμε ασφάλεια στον πολίτη. Αυτό θέλω να τονίσω. Τις οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλείδες είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε. Μπορεί κάποιες να μην προβλέφθηκαν στο σχετικό νομοσχέδιο γιατί δεν τις είχαμε υπόψη. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε εισήγηση από τον οποιονδήποτε.
Στην προχθεσινή περίπτωση ενεπλάκησαν άτομα πολύ γνωστά στην Αστυνομία από άλλες υποθέσεις… Αν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί δεδομένα θα τους είχε εντοπίσει…
Πέραν τούτου, θα μπορούσε να είχε γίνει αντιληπτό από την Αστυνομία το τι προσπαθούσαν να οργανώσουν εκ των προτέρων.
Αυτά και άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν γιατί καταντήσαμε να μην είναι πλέον είδηση. Βλέπω είδηση που δεν τη μεταδίδουμε ότι κάηκε μια καφετέρια, το Σάββατο ένα μπαράκι, τις προάλλες ένα άλλο μαγαζί…
Όλα αυτά μη νομίζετε ότι περνούν απαρατήρητα. Τα έχουμε συζητήσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Λαμβάνουμε μέτρα, αυξάνονται οι περιπολίες, τίθενται κάποια πρόσωπα υπό παρακολούθηση, γίνεται αξιολόγηση των ενεργειών τους. Αλλά εκείνο που είναι το δραστικότερο μέσο είναι όταν υπάρχουν πληροφορίες να μπορεί να εκδίδεται ένα διάταγμα για μια συγκεκριμένη περίοδο αυτά τα άτομα να ελέγχονται όπως εξήγησα προηγουμένως για καλύτερη πρόληψη.
Μου στέλνουν μηνύματα και ρωτούν αν αναλαμβάνετε και προσωπική ευθύνη για την κατάσταση.
Και βεβαίως αναλαμβάνω την οποιαδήποτε δική μου ευθύνη. Έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο και περιμένω υπομονετικά να συζητηθεί. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες να ενισχύσουμε την Αστυνομία. Δεν είμαι εκτός της όλης κατάστασης για να πω ότι δεν έχω καμία ευθύνη. Είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και ως πολιτικός προϊστάμενος ναι αναλαμβάνω και εγώ το δικό μου μερίδιο της ευθύνης. Αλλά, την ίδια ώρα ζητώ την ενίσχυση αυτής της ομάδας ανθρώπων, αυτού του Σώματος που νυχθημερόν αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει το έγκλημα.
ΜΧ/ΑΜ/ΣΧ