Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2018 12:36

Εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τη Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Πριν από την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε στο γραφείο του την Πρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Cecilia Wikström, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της διερευνητικής αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, πρέσβεις, νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, δήμαρχοι, πρυτάνεις, επίτροποι, ο επικεφαλής της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά κ.ά.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μέσω αυτής κάθε χώρα εδραιώνει την ταυτότητά της και μεταλαμπαδεύει τις αξίες του λαού της στις επόμενες γενιές. Επισήμανε περαιτέρω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά ως το συνεκτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τόνισε επίσης ότι εδώ και 44 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος του νησιού παραμένει ένα θλιβερό παράδειγμα πολιτισμού που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Wikström, η οποία επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τον προσδιορισμό της ταυτότητάς μας και τον καθορισμό του μέλλοντός μας ως ευρωπαϊκής κοινότητας. Τόνισε πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου λόγω της καταστροφής της στα κατεχόμενα δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ολόκληρη την Ένωση και υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση για την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της Κύπρου. Η κ. Wikström ολοκλήρωσε την ομιλία της με ένα απόσπασμα από το ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», δηλώνοντας καταληκτικά με βεβαιότητα πως «μια μέρα θα πάμε μαζί στην Αμμόχωστο».

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος: Ένας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός σε Κίνδυνο» στο αίθριο της Βουλής, στην οποία περιηγήθηκαν οι καλεσμένοι υπό τη συνοδεία μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας.

Φορείς δημιουργίας της έκθεσης είναι το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών Ιεράς Μονής Κύκκου, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και συνεργαζόμενοι φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων και η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων.

_____________

(ΜΓ/ΣΧ)

 

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα