30-11-2020 13:09
Κορυφαίο Συνέδριο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με πάνω από 25 000 θεάσεις
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία κατά το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2020 οι εργασίες του μεγαλύτερου επιστημονικού συνεδρίου για τις κοινοβουλευτικές σπουδές που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Κύπρο με τη συνδιοργάνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Το συνέδριο με τίτλο «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων (1960-2020)» πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, μέσα από δώδεκα (12) θεματικές συνεδρίες με πενήντα πέντε (55) εξέχοντες ομιλητές, προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και κοινοβουλευτικό χώρο, και κάλυψε όλο το φάσμα των ζητημάτων που άπτονται της ιστορικής, κοινωνικής, πολιτικής, θεσμικής και νομικής λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, του κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνόδου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, την οποία τίμησε με τη ζωντανή διαδικτυακή του παρουσία ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου απευθύνοντας χαιρετισμό. Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγνώσθηκε επίσης γραπτός χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς απηύθυναν o Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Lindsay Hoyle, και ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Επιτ. Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Τέλος, με γραπτό της μήνυμα χαιρέτισε την εκδήλωση η πρώτη Ελληνοκύπρια βουλευτής και συγγραφέας κ. Ρήνα Κατσελλή. Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε με την ομιλία του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας.
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου έλαβαν χώρα έξι (6) συνεδρίες, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, αλλά και βουλευτών, οι οποίες έθεσαν στο επίκεντρο του διαλόγου καίριας σημασίας ζητήματα, όπως Το Παρόν και το Μέλλον του Κοινοβουλίου, η Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, η Κοινοβουλευτική Ιστορία, η Σχέση Βουλής και Διεθνούς Έννομης Τάξης, οι Θεσμικές Πτυχές του Ρόλου του Βουλευτή και ο Ρόλος του Κοινοβουλίου. Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν άλλες έξι (6) θεματικές συνεδρίες αφιερωμένες στα Ειδικά Ζητήματα Κοινοβουλευτικού Έργου, την Κοινοβουλευτική Διπλωματία, τα Ειδικά Ζητήματα του Κοινοβουλευτικού Δικαίου, τη Σχέση Βουλής και Ε.Ε., τις Σύγχρονες Προσεγγίσεις στον Ρόλο της Βουλής και τους Παράλληλους Θεσμούς – Ειδικά Θέματα Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης.
Στο πλαίσιο του διημέρου συνεδρίου, οι μεταδόσεις των εργασιών του είχαν συνολικά πέραν των είκοσι πέντε χιλιάδων (25 000) θεάσεων στις πλατφόρμες προβολής (Facebook, YouTube της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), ενώ η συμμετοχή του κοινού μέσα από ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις υπήρξε όχι μόνο ευρύτατη, αλλά και ιδιαίτερα γόνιμη. Τα οπτικοακουστικά αρχεία των συνεδριών παραμένουν προσβάσιμα μέσα από τις πιο πάνω πλατφόρμες και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πηγή γνώσης για οποιονδήποτε επιθυμεί να εντρυφήσει στην πολυεπίπεδη αποστολή του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.
(ΙΚ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα