Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2020 14:44

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου σε διαδικτυακή ημερίδα για την επαγγελματική σταδιοδρομία σε τεχνικά επαγγέλματα και στη βιομηχανία

«Βρες το ταλέντο σου για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Κατάρριψε τον μύθο, επίλεξε τεχνικό επάγγελμα.»

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, καλημέρα,

Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω που αφιερώνετε μια ώρα από τον πολύτιμο σας χρόνο για να παρακολουθήσετε τη σημερινή συζήτηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε μαζί μας σήμερα, έστω και διαδικτυακά, πάνω από χίλια παιδιά. Με τη συμμετοχή σας στη σημερινή ημερίδα, μάς δίνετε την ελπίδα και τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενδυνάμωση της βιομηχανίας μας. Ως Υπουργείο Βιομηχανίας πραγματικά πιστεύουμε στον τομέα αυτό, ο οποίος στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μας τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα.

Όμως για να πάει μπροστά η βιομηχανία μας δεν χρειάζεται μόνο την τεχνολογία, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό, που είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, τα μυαλά και το ταλέντο των νέων μας. Εσείς, οι νέοι μας, είστε το μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να σας καθοδηγήσουμε σωστά και να σας δώσουμε τα εφόδια για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις δεξιότητές σας στον μέγιστο βαθμό, πρώτα για το δικό σας καλό και, παράλληλα, για το καλό της χώρας μας.

Σήμερα λοιπόν, θα σας μιλήσουμε για τα τεχνικά επαγγέλματα και τις ευκαιρίες εργασίας στη βιομηχανία. Εσείς πολύ σύντομα θα πρέπει να αποφασίσετε σε ποιο σχολείο θα συνεχίσετε τη φοίτησή σας, τι κατεύθυνση και ποιο κλάδο θα ακολουθήσετε. Πολλοί από εσάς ίσως γνωρίζετε ήδη και τι θα σπουδάσετε.

Η σωστή επιλογή πιστεύω πως είναι να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει, που είναι πιο κοντά στο ταλέντο σας αλλά και που ταυτόχρονα θα σας δώσει τη δυνατότητα να το εξασκήσετε και ως επάγγελμα. Αυτό είναι μια καλή συνταγή για να σας δίνει ικανοποίηση στη ζωή σας.

Πολύ συχνά ως κοινωνία, απορρίπτουμε τη βιομηχανία, διότι πιστεύουμε ότι είναι παλιομοδίτικος ή δύσκολος τομέας, ότι ρυπαίνει, ότι αμείβει με χαμηλούς μισθούς το προσωπικό της ή ότι δεν έχει ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό. Σήμερα, είμαστε εδώ για να καταρρίψουμε αυτούς τους μύθους. Για να σας αποδείξουμε ότι η βιομηχανία μας είναι και έξυπνη και πράσινη και καινοτόμα και αμείβει τον κόσμο της καλύτερα από τους περισσότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Ότι προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες ανέλιξης και επαγγελματικής καταξίωσης στα άτομα που επενδύουν σε αυτήν και που αποκτούν τις σωστές γνώσεις και δεξιότητες.

Οι νέοι μας, όπως εσείς, είστε πολύ πιο προχωρημένα μυαλά από εμάς τους μεγαλύτερους. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να σκεφτείτε δημιουργικά, να ξεφύγετε από τα τετριμμένα και να αναζητήσετε κι άλλα επαγγέλματα που μπορεί αρχικά να μην τα είχατε συμπεριλάβει ανάμεσα στις επιλογές σας ή που να μην ξέρατε καν ότι υπήρχαν.

Όταν μιλάμε για βιομηχανία βέβαια, δεν μιλάμε μόνο για εργοστάσια, ένα περιβάλλον παραγωγής με τόρνους, φρέζες και ρομπότ. Υπάρχουν πολλοί τομείς που εντάσσονται στη βιομηχανία, όπως:

  • Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών
  • Η βιομηχανία φαρμάκων
  • Η παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
  • Η παραγωγή πλαστικών
  • Η παραγωγή μετάλλων
  • Η παραγωγή οικοδομικών υλικών
  • Η βιομηχανία ξύλου
  • Η κατασκευή επίπλων
  • Η κατασκευή έξυπνων μηχανημάτων και εξοπλισμού

Και πιστέψετέ με, στις επισκέψεις που κάνω στις βιομηχανικές περιοχές ολοένα και ανακαλύπτω βιομηχανίες που δεν γνώριζα ή δεν μπορούσα να φανταστώ καν ότι υπήρχαν στην Κύπρο. Που εξάγουν προϊόντα σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα μέχρι την Αμερική.

Εμείς αυτό που θέλουμε να σας μεταφέρουμε είναι ότι η βιομηχανία μας υπάρχει και έχει προοπτική για να αναπτυχθεί περισσότερο. Αυτό που χρειάζεται για να το κάνει είναι τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό και εξειδικευμένους τεχνίτες. Αυτή η ανάγκη πάντα θα υφίσταται.

Η κυπριακή βιομηχανία εξελίσσεται, μεγαλώνει και χρειάζεται νέο κόσμο σαν εσάς, να την ενδυναμώσει και να εξελιχθεί μαζί της, να ενταχθεί μαζί της στον κόσμο της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, του διαδικτύου των πραγμάτων, της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Για όλα αυτά, για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στον κόσμο της βιομηχανίας, θα σας μιλήσουν οι απόφοιτοι της τεχνικής και οι βιομήχανοι που βρίσκονται μαζί μας σήμερα, και οι οποίοι ελπίζουμε ότι θα σας εμπνεύσουν με τις εμπειρίες τους.

Σας ευχαριστώ και πάλι που μας δίνετε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τον ξεχωριστό, για εμάς, αυτό κόσμο. Εύχομαι σε όλους σας, ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε στη ζωή σας, να έχετε μια όμορφη σταδιοδρομία που να σας γεμίζει και να σας ευχαριστεί.

(ΓΑ)