Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2018 10:57

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για τη γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας

Εκπροσωπώντας σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη θα ήθελα να συγχαρώ την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελεί για τη στήριξη και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών και ιδιαίτερα της πολύτεκνης μάνας, αλλά και των οικογενειών της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα.

Σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση τιμούμε την Πολύτεκνη Μάνα και τις μάνες των πεσόντων και αγνοουμένων. Τις μάνες που δίνουν τον καθημερινό δικό τους αγώνα, τις μάνες που δίνουν νόημα στον θεσμό της οικογένειας και που μας γεμίζουν περηφάνια για όσα έχουν προσφέρει στον τόπο μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πολύτεκνη Μάνα χρειάζεται επιτακτικά την έμπρακτη στήριξη μας, προσφέροντας υπηρεσίες και παροχές οι οποίες είναι αναγκαίες για τη στήριξή τους.

Σας διαβεβαιώ ότι έχουμε θέσει τη στήριξη της οικογένειας πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρω ότι προωθούμε τη δημιουργία Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας, αποσκοπώντας στην πολύπλευρη παροχή επιστημονικής και κοινωνικής συνδρομής στις οικογένειες ενώ παράλληλα προγραμματίζουμε μια πιο ενεργό δημογραφική πολιτική για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει είναι η επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας και στα πλαίσια αυτά έχουν λάβει κρατική ενίσχυση το 2017, 125 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών, με ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο της Νομοθεσίας του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τα θέματα φροντίδας, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδαςμε σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είναι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας. Σημειώνω ότι η Νομοθεσία που προνοεί για την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προνοεί για αύξηση του επιδόματος που παρέχεται και για αυξημένα κριτήρια επιλεξιμότητας ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων μιας οικογένειας και με αυτό τον τρόπο προσφέρει σημαντική στήριξη σε πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στόχος μας είναι η συνεχής ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής για την πολύτεκνη οικογένεια. Σε αυτά τα πλαίσια εφαρμόσαμε τα πιο κάτω μέτρα μετά από εκτενή κοινωνικό διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων:

  1. Τη σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας το οποίο είχε καταργηθεί από το 2012, εις ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότατης προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στον τόπο. Τέλος Μαΐου το Επίδομα Μάνας θα καταβληθεί σε όλες τις δικαιούχους και θα αφορά τα έτη 2017 και 2018, δηλαδή όσοι έλαβαν το επίδομα για το 2017 ήδη, θα λάβουν τώρα το επίδομα για το 2018 και όσοι θα το λάβουν για πρώτη φορά, θα λάβουν το επίδομα και για τα δύο έτη. Η συνολική δαπάνη για τα έτη 2017 και 2018 ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
  2. Εφαρμόστηκε από 1/1/2018 η νέα Νομοθεσία που προτείναμε για την παροχή Επιδόματος Τέκνου, με βάση την οποία σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο. Επίσης, παιδιά που φοιτούν ακόμη σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης θεωρούνται εξαρτώμενα για σκοπούς παροχής επιδόματος, μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις αυξήσαμε τις δικαιούχες πολύτεκνες οικογένειες που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου αναγνωρίζοντας ότι το εισοδηματικό κριτήριο πρέπει να είναι ανάλογο και με τη σύνθεση της οικογένειας.
  3. Συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά αλλά και οι υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.
  4. Την επέκταση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών παιδιών οικογενειών πολυτέκνων από το δεύτερο παιδί.
  5. Εργαζόμαστε για την κατάρτιση μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη δημογραφική ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των δημογραφικών αλλαγών.

Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων έτσι ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής η οποία, εκτός της παροχής της επιδοματικής στήριξης θα περιλαμβάνει και τη στήριξη που πρέπει να παρέχεται σε κάθε συμπολίτη μας και σε κάθε οικογένεια που τη χρειάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καταρτίσει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών. Το Σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών για κάθε θέμα που χρειάζεται να χειριστούν, με σημαντική εκπαίδευση στους αρμόδιους λειτουργούς ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, την ενίσχυση των Υπηρεσιών με πολυθεματικές ομάδες από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και άλλες ειδικότητες, όπου θα μπορούν μαζί με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια, καθώς και τη σύναψη συνεργασιών με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπρόσθετα, καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τη πρόληψη και προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, δημιουργώντας σ’ αυτά τα πλαίσια το «Σπίτι του Παιδιού», ενός χώρου όπου μπορούν να παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες με τον πιο κατάλληλο και προς το συμφέρον των παιδιών τρόπο.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πολιτικών που εφαρμόζουμε επεκτείνεται και στη διόρθωση διαχρονικών αδικιών και διακρίσεων, οι οποίες σταδιακά και μελετημένα διορθώνονται. Για παράδειγμα, με τη θεσμοθέτηση της παροχής πληρωμένης άδειας πατρότητας με παράλληλη προστασία της πατρότητας στην εργασία, ανάλογης της προστασίας που παρέχεται για τη μητρότητα καθώς και την ετοιμασία νομοσχεδίου για κατοχύρωση του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας από άντρες υπό τους ίδιους όρους με τις γυναίκες. Επιπλέον, έχουν τροποποιηθεί μετά από πρόταση της Κυβέρνησης οι σχετικές νομοθεσίες ώστε να αναγνωρίζονται πλήρως τα δικαιώματα της μητέρας που αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς και της ίδιας της παρένθετης μητέρας, με παροχή επιδόματος μητρότητας αλλά και των άλλων θεσμοθετημένων ωφελημάτων και προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν διορθωθεί και άλλες αδικίες που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση του δικαιώματος των γονέων σε μετάβαση σε τρίτη χώρα για λόγους υγείας του νεογέννητου ή άλλου τέκνου.

Ένας από τους στόχους είναι και η παροχή ευκαιριών των γυναικών για ένταξη στην αγορά εργασίας. Για να είναι, ωστόσο, επιτυχής ο στόχος αυτός θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείρισή τους όπως και η διατήρηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους ως εργαζομένων.  Πρέπει, δηλαδή, να τίθεται διπλός στόχος: η ενίσχυση της οικονομίας με την αξιοποίηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των γυναικών και παράλληλα η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για επιπρόσθετη στήριξη και αυστηρότερη προστασία των γυναικών, η οποία προκύπτει, κυρίως, από το διπλό ρόλο τους ως εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες ή/και εργαζόμενες  γυναίκες και φροντίστριες της οικογένειας και των εξαρτωμένων της προσώπων.

Εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, γιατί είναι θέση μας ότι, στηρίζοντας την οικογένεια στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας. Η στήριξη της σημερινής Πολύτεκνης Οικογένειας αλλά και η στήριξη της μελλοντικής Πολύτεκνης Οικογένειας πρέπει να  θεωρείται δεδομένη και θα εργαστούμε όλοι για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζοντας τη σταθερή μας πορεία.

Κλείνοντας θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για τα όσα προσφέρει προς όφελος των πολυτέκνων αλλά και της κοινωνίας ως σύνολο και να εκφράσω την εκτίμηση και τον σεβασμό μου προς την Κύπρια Πολύτεκνη Μάνα για όσα προσφέρει στον τόπο μας και για την ανεκτίμητη προσφορά της στην πατρίδα μας.  Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης χορηγούμε σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση το ποσό των 90.000 ευρώ για να τιμηθούν 225 μάνες που γέννησαν έξι παιδιά, ηλικιωμένες μάνες που γέννησαν πέντε παιδιά και μάνες που πρόσφεραν στην Εθνική Φρουρά τέσσερις στρατιώτες αλλά και τις μάνες των Πεσόντων και Αγνοουμένων.

___________

Σημ.:  Την ομιλία ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

ΜΠ/ΣΧ