Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-09-2024 18:32

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 64ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές και ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. 

Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα είστε μαζί μας στις αυριανές εκδηλώσεις για την 64η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, μιας κορυφαίας κατάκτησης του κυπριακού λαού. 

Η αποδοχή της πρόσκλησης και η παρουσία σου στην Κύπρο δεν έχει μόνο συμβολική σημασία, έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις, όχι μόνο σε σχέση με την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και τις ανησυχητικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, αλλά και γιατί δεν είμαι εξ αυτών που θεωρούν ότι οι σχέσεις μας είναι άριστες και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα περισσότερο. Αντίθετα, είναι άριστες οι σχέσεις μας, αλλά πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Είναι για αυτόν τον λόγο που μια από τις πρώτες αποφάσεις, όταν επισκέφθηκα επίσημα την Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ήταν να θεσμοθετήσω τον στρατηγικό, διακυβερνητικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Έχουμε και οι δύο με άλλες χώρες, αλλά δεν είχαμε μεταξύ μας. Ήταν ένα κενό, το οποίο καλύψαμε με την απόφαση αυτή, με την πρώτη διακυβερνητική που έγινε στην Ελλάδα, και θα χαρώ τις αμέσως επόμενες βδομάδες να φιλοξενήσω στην Κύπρο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με τους αρμόδιους Υπουργούς. 

Βλέπω από αυτή τη θεσμοθέτηση την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας σε τομείς που, λόγω των εθνικών μας προβλημάτων, πολλές φορές δεν δίναμε την πρέπουσα σημασία. 

Λέγοντας αυτά, σε καλωσορίζω και πάλι, σε ευχαριστώ θερμά. Θα είμαστε μαζί και αύριο όλη μέρα, από το πρωί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στους αντιστασιακούς, και αλλού. Θέλω να το αναφέρω δημόσια, υπάρχει μια διάσταση που δεν είναι τόσο γνωστή στην Κύπρο, και χαίρομαι γιατί έγινε αυτή η Πρωτοβουλία των Παιδιών του 1974, παιδιών που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Κύπρο, πήγαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μερικοί από αυτούς φιλοξενήθηκαν μέχρι και τρία-τέσσερα χρόνια. Πρόσφατα συνάντησα αυτούς τους ανθρώπους που τότε ήταν παιδιά, οι περισσότεροι της ηλικίας μου, και πραγματικά νιώθουν τις οικογένειες στην Ελλάδα σαν δικές τους. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα στο πρόγραμμά σου συνάντηση μαζί τους.» 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου είπε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι στην Κύπρο για άλλη μια φορά, σε αυτή την 64η επέτειο από την ίδρυση του κυπριακού κράτους. Είχε συμβολική, αλλά κυρίως ουσιαστική σημασία η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Δυστυχώς, 50 χρόνια μετά την εισβολή –είχαμε εμείς την πτώση της δικτατορίας, αλλά είχαμε και αυτό το ανεπούλωτο τραύμα του Κυπριακού– που πέραν από μεγάλο εθνικό ζήτημα πολιτικής και για τις δύο χώρες, για τη γενιά μου έχει μια μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και για αυτό πραγματικά χαίρομαι που είμαι εδώ σε αυτή τη συγκυρία.

Οι σχέσεις των χωρών μας είναι εξαιρετικές, αλλά είναι τέτοιες οι προκλήσεις στη σημερινή εποχή που οποιαδήποτε συνεργασία και ενδυνάμωση της συνεργασίας –ειδικά των χωρών που έχουν κοινές αξίες και μοιράζονται παραδόσεις, τη γλώσσα και όλα αυτά που συνδέουν τον Ελληνισμό– είναι αυτή που μπορεί να αποδώσει καρπούς, και όχι μόνο στο Κυπριακό, που ας ελπίσουμε τα πράγματα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και γενικά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή ο πλανήτης.» 

Αναφερόμενη στα παιδιά του ’74 που είχαν φιλοξενηθεί από οικογένειες στην Ελλάδα, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου είπε ότι τους έχει συναντήσει σε εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά και με χαρά θα τους συναντήσει και τώρα στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι αυτή που δίνει φως στους σκοτεινούς καιρούς».

(ΡΜ/ΓΣ/ΕΑθ)