Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-12-2020 14:25

Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρέθηκε η εγκαθίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Εταιρικής Σχέσης, με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη, μέσω της καλύτερης χρήσης και διάθεσης των υφισταμένων δομών ανταλλαγής πληροφοριών και τη διασυνοριακή συνεργασία για εξιχνίαση και καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Περαιτέρω, το νέο πλαίσιο συνεργασίας δίδει έμφαση στη χρήση τεχνολογικών λύσεων επικοινωνίας που να περιλαμβάνουν εργαλεία ειδοποίησης για εγκληματικές πράξεις σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, καθώς επίσης και την οικοδόμηση μιας πιο στενής συνεργασίας με Τρίτες Χώρες για ανταλλαγή πληροφοριών.

Επιπρόσθετα, στο Συμβούλιο έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του τριλόγου με το Ευρωκοινοβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτεύχθηκε προκαταρκτική πολιτική συμφωνία επί της πρότασης κανονισμού για αντιμετώπιση τρομοκρατικού περιεχομένου, από το διαδίκτυο, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων. Η πολιτική συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια συνεργασίας με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των υπηρεσιών αυτών για τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου.  Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε, επίσης, ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης του συστήματος δια-λειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων βάσεων δεδομένων της ΕΕ.

 

ΕΧ/ΕΧΡ