Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2024 13:20

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στη συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ενόψει των 16ήμερων εκδηλώσεων για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό  στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας.

Συγχαίρω θερμά την Πρόεδρο του Συνδέσμου κυρία Μαρία Χαβιαρά-Κούσιου και την Επιστημονική Διευθύντρια δρα Άντρη Ανδρονίκου για το εξαιρετικά σημαντικό έργο, τη δράση και την προσφορά σας στον τομέα προστασίας των θυμάτων βίας στην Κύπρο. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους Λειτουργούς, τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Συνδέσμου για τις ακούραστες και πραγματικά αξιέπαινες προσπάθειές σας για ενίσχυση του πολυσχιδούς και πολυσήμαντου έργου του ΣΠΑΒΟ.

Ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε πλήρως και στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε για 30 και πλέον χρόνια στην κυπριακή κοινωνία, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών προστασίας και στήριξης στα θύματα βίας. Χαιρετίζω ιδιαίτερα τη διαχείριση λειτουργίας του πρωτοποριακού «Σπιτιού της Γυναίκας», τη λειτουργία καταφυγίων για τα θύματα βίας, τη λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων, καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων ειδικά σχεδιασμένων για τους δράστες βίας.

Κυρίες και κύριοι,

Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως της Διεθνούς Ημέρας κατά της Έμφυλης Βίας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έκτοτε, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Διεθνείς Συμβάσεις, Συστάσεις, Ψηφίσματα, Νομοθεσίες, Σχέδια Δράσης και πολιτικές έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων βίας και των δικαιωμάτων τους, και ένα εξίσου αποτελεσματικό πλαίσιο για παραδειγματική τιμωρία των δραστών βίας.

Όπως γνωρίζετε, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, συνιστά το πλέον πλήρες, ολιστικό και περιεκτικό πλαίσιο για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας διεθνώς.

Η πρωτοποριακή αυτή Συνθήκη αναγνωρίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτίθενται συχνά σε υψηλότερο κίνδυνο βίας με βάση το φύλο απ’ ότι οι άνδρες και καλεί τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις στους τομείς της Πρόληψης, της Προστασίας των Θυμάτων, της Δίωξης των Δραστών Βίας και της Ανάπτυξης Συντονισμένων Πολιτικών για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας.

Η Κύπρος, συμμορφούμενη με τις επιταγές της Σύμβασης, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σειρά καινοτόμων νομοθετικών και θεσμικών αλλαγών, οι οποίες βελτίωσαν σημαντικά το πλέγμα προστασίας των θυμάτων κάθε μορφής βίας. Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Την ψήφιση των νόμων για ποινικοποίηση όλων των μορφών έμφυλης βίας που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,
  • τη δημιουργία και λειτουργία του πολυθεματικού Σπιτιού της Γυναίκας,
  • τη δημιουργία ειδικών Κλιμακίων στην Αστυνομία, για το χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε επαρχία,
  • τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης,
  • την εκπόνηση ερευνών γύρω από το πρόβλημα της έμφυλης βίας,
  • την εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας, 
  • την οικονομική στήριξη και ενίσχυση Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων φορέων που προάγουν δράσεις για καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
  • την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδος, για ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών στον τομέα της έμφυλης βίας σε διμερές επίπεδο,
  • την ψήφιση νομοθεσίας για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής στα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και
  • την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών γύρω από το πρόβλημα της έμφυλης βίας, περιλαμβανομένης της διαφωτιστικής εκστρατείας που υλοποιεί αυτήν την περίοδο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Γραφείο  Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Πολλές από τις δράσεις που έχω μόλις αναφέρει, έγιναν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Σειρά άλλων εξίσου σημαντικών δράσεων προωθείται στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028, τα οποία αποτελούν το βασικότερο έγγραφο κυβερνητικής πολιτικής στα ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνω –σε συνέχεια σημερινής δήλωσης του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας– ότι τίθεται άμεσα σε πιλοτική λειτουργία η εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ», η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο βίας και χρειάζεται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Αστυνομία χωρίς να γίνουν αντιληπτά από το δράστη. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, η εφαρμογή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και θα εξυπηρετεί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παρέχοντάς τους πλήρη ασφάλεια και προστασία σε 24ωρη βάση.

Κυρίες και κύριοι,

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για τις γυναίκες και τα κορίτσια που την υφίστανται. Στον πυρήνα της βρίσκονται οι άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι οποίες ισχυροποιούνται από παγιωμένα στερεότυπα και προκαταλήψεις που επικρατούν στην κοινωνία γύρω από το ρόλο των φύλων.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, η οποία τιμάται σήμερα, υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνιστά έναν εκ των σημαντικότερων στόχων για προώθηση και επίτευξη πλήρους, ισότιμης, συνεκτικής και αειφόρου ανάπτυξης ανά τον κόσμο.

Ως αρμόδιος Υπουργός για θέματα ισότητας, καταπολέμησης της έμφυλης  βίας και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταθέτω για ακόμη μία φορά τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη να εργαστεί με κάθε δυνατό τρόπο για την εξάλειψη του θλιβερού, και συνάμα ντροπιαστικού, φαινομένου της έμφυλης βίας.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που, ως Πολιτεία, επενδύουμε ακόμη περισσότερο στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών για την έμφυλη βία, την ενίσχυση της διϋπηρεσιακής συνεργασίας, την ανάπτυξη συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και την πάταξη της ατιμωρησίας των δραστών βίας.

Κλείνοντας, εκφράζω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια προς το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια για τη σημερινή διοργάνωση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του επιδιώξεις.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΣ/ΑΦ)