08-01-2021 15:48
Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσίασε τη νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
Τη νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών της Κύπρου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των μέτρων, ο Υπουργός Υγείας, κληθείς να στείλει εκ νέου μήνυμα στους πολίτες που διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό, επανέλαβε ότι με την εκδήλωση συμπτωμάτων, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για να λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση. «Ο ιός υπάρχει, βλέπουμε τα ποσοστά παγκοσμίως. Οι πλείστες χώρες αναμένουν να βιώσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας, η προτροπή μας είναι η ίδια όπως ισχύ τους τελευταίους μήνες», είπε ο Υπουργός Υγείας.
Ερωτηθείς για το θέμα των εμβολιασμών, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «η στρατηγική μας είναι να δώσουμε ανάσες στο Σύστημα Υγείας, ώστε σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να υπάρχει και εμβολιαστική κάλυψη και ευελπιστώ μέχρι το Μάιο να άρουμε και τα περιοριστικά μέτρα. Οι εμβολιασμοί γίνονται με βάση και τις συστάσεις του ECDC και στις κατηγορίες περιλαμβάνονται οι επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία αναφοράς ή σε άλλους χώρους όπου υπάρχει μεγάλη έκθεση στον ιό. Στην πρώτη κατηγορία ήταν οι οίκοι ευγηρίας, έχουμε εμβολιάσει πέραν των 4,500 ατόμων και αν δεν είμαστε οι πρώτοι είμαστε στους πρώτους σε σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού. Υπάρχει το δυστύχημα ότι μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί μόνο δύο εταιρείες, άρα οι ποσότητες που λαμβάνουμε είναι μικρές. Σε εβδομαδιαία βάση λαμβάνουμε 6,800 εμβόλια και από τη Moderna».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι εν ολίγοις, με τις παραλαβές και τα δεδομένα που έχουμε τώρα ενώπιον μας, «εάν δεν υπάρξει άλλη αδειοδότηση μέχρι το τέλος Μαΐου, θα εμβολιαστούν γύρω στις 60-70,000 άτομα. Υπάρχει μια στατιστική που λέει πως όταν εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, αλλά με σειρά προτεραιότητας, τότε μειώνει τις εισαγωγές κατά 80%. Άρα εάν εμβολιάσουμε 150,000 άτομα μέχρι τα μέσα Απριλίου, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε δραστικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι εμβολιάστηκαν άτομα που δεν εμπίπτουν στις ομάδες προτεραιότητας, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι έχει καταρτιστεί ένα πλάνο με ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό. Στην 1η ομάδα εμπίπτουν και οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής τόσο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. «Έχουν ερωτηθεί τα νοσηλευτήρια να δηλώσουν τον αριθμό των ατόμων τους που θα εμβολιαστούν. Εάν κάποιο νοσηλευτήριο δήλωσε άτομα που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές τότε αυτό πρέπει να το ερευνήσουμε. Κάποιες ειδικότητες όμως καλούνται να βοηθήσουν στα ΤΑΕΠ άρα δεν πρέπει να μας ξενίζει το ότι εμβολιάστηκαν. Και σε οίκους ευγηρίας ήρθε το διοικητικό συμβούλιο να εμβολιαστεί και δεν τους επιτράπηκε. Είναι όμως λυπηρό επαγγελματίες υγείας να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να εμβολιάζονται, ενώ δεν είναι η σειρά τους. Από τον ΠΙΣ ζητήθηκε ο εμβολιασμός των γιατρών, αλλά επειδή είναι μειωμένες οι ποσότητες μας, βάλαμε προτεραιότητες», διευκρίνισε ο κ. Υπουργός.
Σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του εμβολιαστικού πλάνου, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η Κύπρος είναι σε αρκετά καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλα κράτη της ΕΕ. Δεδομένων, είπε, των ποσοτήτων που παραλαμβάνουμε, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για COVID-19 προχωρά κανονικά. Αναμένεται, πρόσθεσε, η έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με τις πληροφορίες να θέλουν την AstraZeneca να υποβάλλει αίτηση για αδειοδότηση εντός Ιανουαρίου. Η αδειοδότηση του συγκεκριμένου εμβολίου θα συμβάλει στη ροή μεγάλου αριθμού εμβολίων και τον εμβολιασμό μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.
Απαντώντας σε αναφορές που εκφράζονται δημόσια για προμήθεια εμβολίων από τρίτες χώρες, πέραν από τα εμβόλια που θα προμηθευτούμε μέσω των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «εμείς είμαστε υπόχρεοι να έχουμε εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επομένως κινέζικο ή ρωσικό εμβόλιο δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία του στην Κύπρο. Επίσης να προσεγγίσουμε εμείς αυτές τις πολυεθνικές και λόγω του μεγέθους μας, δεν είναι εύκολο. Η πρωτοβουλία της ΕΕ να έχουν όλες οι χώρες την ίδια ημέρα εμβόλια, ήταν για να βοηθήσει τις μικρές χώρες».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για την περίοδο μετά την πάροδο των τριών εβδομάδων κατά τις οποίες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα και περιορισμοί, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «όποιος σχεδιασμός κι αν υπάρχει, τα πάντα εξελίσσονται και αποφασίζονται υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Εμάς στόχος μας, και παράκλησή μας, είναι να τηρήσουμε τα μέτρα για να έχουμε αποτελέσματα που θα μας επιτρέψουν μετά από τρεις εβδομάδες να πάμε σε αποκλιμάκωση».
«Μέτρα θα υπάρχουν και στη συνέχεια και δεν είναι εμείς που το λέμε μόνο. Ευελπιστούμε ότι με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και εάν και εφόσον αδειοδοτηθεί η AstraZeneca μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουμε τέτοια κάλυψη που θα μας επιτρέψει να άρουμε τους περιορισμούς. Εφόσον δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη και στοχευμένη θεραπεία, ο μόνος τρόπος είναι τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα αυτοπροστασίας, αυτό το έχουμε πει πάρα πολλές φορές», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που καταγράφονται για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «εάν το κριτήριό μας είναι το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, δεν θεωρώ κατ’ ουδένα τρόπο ότι αποτύχαμε στην διαχείριση της πανδημίας. Οι άλλες χώρες ζουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, εμείς ακόμα είμαστε στο δεύτερο κύμα και είμαστε η πρώτη χώρα που από τον περασμένο Αύγουστο έχουμε πάρει μέτρα και αυτό μας επέτρεψε μέχρι και σήμερα να αντιμετωπίζουμε την πανδημία. Εγώ δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανένα. Έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούριο. Είναι εύκολο εκ των υστέρων να κρίνουμε τους ειδικούς. Εάν ξέραμε εκ των προτέρων, θα κάναμε αυτό που έπρεπε. Δεν είμαστε αλάνθαστοι και βλέπουμε ότι μέτρα που ήταν αποτελεσματικά τον Αύγουστο, δεν ήταν αποτελεσματικά το Νοέμβριο και μέτρα που πέτυχαν τον Οκτώβριο δεν λειτούργησαν το Δεκέμβριο. Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, γίνεται όμως μια τεράστια προσπάθεια».
Οι χώρες οι οποίες «πήγαν από τις αρχές του Νοέμβρη σε περιορισμούς, και αν θέλετε να τις απαριθμήσω ξεκινώντας από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Ελλάδα πιο μετά, μέχρι σήμερα δεν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, πάνε με περαιτέρω κλιμάκωση και είναι μέτρα που πριν δούλευαν, αλλά τώρα όχι. Ίσως είναι το νέο στέλεχος του ιού, ίσως είναι και η κόπωση. Επομένως, εάν θέλουμε να κρίνουμε τη διαχείριση της πανδημίας, ας κρίνουμε και το τι συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο».
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν την λειτουργία τους, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «θα ανακοινωθούν από την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Οικονομικών».
(MKY)
Σχετικά Ανακοινωθέντα