16-05-2018 16:35
Άρχισαν οι επαφές του Υπουργού Δικαιοσύνης με τα κόμματα για συζήτηση της νομοθεσίας που αφορά στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις
Τη σημασία της ψήφισης του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, υπογράμμισε κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που θα έχει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με το θέμα.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:
«Με τον κ. Παπαδόπουλο είχαμε μια εκτενή συζήτηση και υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά στους σκοπούς και στόχους που θα πρέπει ως Πολιτεία να τάξουμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο δυστυχώς τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε έξαρση. Έχω επεξηγήσει την κατάσταση γύρω από το οργανωμένο έγκλημα και αναφερθεί στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς επίσης ότι η Αστυνομία προβαίνει σε σχεδιασμούς και διάφορες επιχειρήσεις στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει σήμερα.
Επίσης, ενημέρωσα για τα μέτρα και τα όσα έχουμε κάνει ως Κυβέρνηση μέχρι στιγμής για να ενισχύσουμε τη δράση της Αστυνομίας, στα πλαίσια της διερεύνησης διαφόρων εγκλημάτων και της πρόληψης της εγκληματικής δραστηριότητας, πέραν από τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει η Αστυνομία.
Τόνισα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι, επιπρόσθετα με μέσα που έχουμε προσφέρει στην Αστυνομία σε νομοθετικό πλαίσιο, θα ήταν αναγκαίο να εξετάσουμε την παραχώρηση στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών. Εξήγησα την ανάγκη και τι μπορούμε να πετύχουμε με την αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής και πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει στο έργο της Αστυνομίας για να διερευνήσει και να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας του οργανωμένου εγκλήματος.
Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για το πακέτο νομοσχεδίων που ψηφίστηκε για αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία και ενημέρωσα ότι ήδη άρχισε να λειτουργεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, από την οποία αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η ανάγκη όμως για την έγκριση της νομοθεσίας που αφορά στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υπό τους όρους και τις εγγυήσεις στις οποίες θα συμφωνήσουμε όλοι, είναι επιτακτική εάν θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή του οργανωμένου εγκλήματος.
Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων αναφορικά με την ανάγκη ρύθμισης και θα μελετήσουν, εκ νέου, το σχετικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε εισήγηση που θα έχουν, ώστε να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή και να εγκριθεί το νομοσχέδιο».
Κληθείς να σχολιάσει που είχε ‘κολλήσει’ το θέμα, ο κ. Νικολάου είπε ότι είχαν γίνει επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα περί το τέλος του 2016, ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο και υποβλήθηκε για νομοτεχνικό έλεγχο, ο οποίος συμπληρώθηκε περί το τέλος του β’ τριμήνου του 2017, οπότε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. «Δεν συζητήθηκε μαζί με το πακέτο νομοσχεδίων που αφορούσαν στη διαφθορά στην Αστυνομία και αναμένεται να συζητηθεί στο τέλος του μήνα στην Επιτροπή Νομικών», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος που γίνονται οι επαφές με τα κόμματα είναι για να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση ώστε να προωθηθεί προς έγκριση.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης όσον αφορά στο να δοθούν στην Αστυνομία όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να μπορέσει να πατάξει το έγκλημα και ιδιαίτερα το οργανωμένο, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την εξάπλωση των ναρκωτικών και τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία. Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε τον κ. Νικολάου ότι το ΔΗΚΟ θα συμβάλει με κάθε εποικοδομητικό τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, επειδή όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν χωρούν κομματικοί διαχωρισμοί και οι στόχοι είναι κοινοί. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να δώσουμε τα απαραίτητα όπλα στην Αστυνομία. Το γεγονός ότι τροποποιήσαμε το Σύνταγμα το 2010 και 8 χρόνια μετά ακόμη συζητάμε την τροποποίηση της νομοθεσίας πρέπει να μας προβληματίσει – πρέπει άμεσα να τελειώνουμε καθώς δεν μπορεί η Κύπρος να είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το έγκλημα με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξουν και οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξουν φαινόμενα κατάχρησης, καθώς και αντιμετώπιση των λίγων περιπτώσεων φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στην Αστυνομία», κατέληξε.
(ΕΚ/ΕΙ)