Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-05-2018 09:22

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών στην εκδήλωση της CYTA για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση της CYTA, για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, που έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Η φετινή θεματική για τον εορτασμό έχει αποφασισθεί να έχει τίτλο: «Η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας».

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), η οποία κατέστη δυνατή μετά από τεράστιες εξελίξεις στους τομείς των μεγάλων δεδομένων, τη μηχανική μάθηση, την υπολογιστική ισχύ, το υπολογιστικό νέφος, τη διαθεσιμότητα δεδομένων και την πρόοδο των αλγορίθμων.

Οι τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη αναδειχθεί ως βασική συνιστώσα των εργαλείων και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής βελτιώνοντας την υγειονομική περίθαλψή τους, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, τη γεωργία, τις μεταφορές και ένα ευρύ φάσμα άλλων υπηρεσιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πραγματικότητα, από τη χρήση του εικονικού προσωπικού βοηθού για την οργάνωση της καθημερινής μας εργασίας μέχρι την οδήγηση αυτοοδηγούμενου οχήματος και τα προτεινόμενα από τα τηλέφωνά μας τραγούδια ή εστιατόρια της αρεσκείας μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αναγνωριστεί από όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και έχει ενταχθεί στις σημαντικότερες στρατηγικές τους προτεραιότητες. Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας.

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μείνει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τη φύση της εργασίας: θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, άλλες θα εξαφανιστούν, ενώ οι περισσότερες θα μετασχηματιστούν. Είναι βέβαια δύσκολο σε αυτό το στάδιο να υπολογισθεί επακριβώς ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας.

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, η εμφάνιση νέων τεχνολογιών – από την ηλεκτρική ενέργεια ως το Διαδίκτυο – άλλαξε τη φύση της εργασίας. Έφερε σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία, αλλά δημιούργησε και ανησυχίες. Η εμφάνιση της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης μετασχηματίζει την αγορά εργασίας και είναι ουσιώδους σημασίας να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή τη μεταβολή. Οι εν λόγω τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των εργαζομένων.

Σε μια γηράσκουσα κοινωνία, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράσχει νέες λύσεις για τη στήριξη περισσότερων ατόμων να συμμετέχουν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες.

Συνολικά, τρεις είναι οι κύριες προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση είναι να προετοιμαστεί η κοινωνία στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει να βοηθηθούν όλοι να αναπτύξουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και δεξιότητες που είναι συμπληρωματικές και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από καμία μηχανή, όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα ή η διαχείριση.

Δεύτερον, πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις εργασίας είναι πιθανόν να υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές ή να εξαφανιστούν λόγω της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, πρέπει να εκπαιδευτούν περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνη, και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να προσελκύσουμε περισσότερα ταλαντούχα άτομα στον τομέα αυτό.

Πρέπει να τονιστεί πως εξαιτίας  των αλλαγών που αναμένεται να επέλθουν στην καθημερινότητα μας, καθώς και στο εργασιακό μας περιβάλλον επιβάλλεται όπως όλες οι χώρες της μεγάλης οικογένειας που ανήκουμε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας, της προστασίας των καταναλωτών και της αποφυγής διακρίσεων.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής  και να ευχηθώ κάθε επιτυχία.

Ευχαριστώ πολύ.

(ΔΚ/ΑΜ/ΕΙ)