Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-01-2025 17:01

Κείμενα Πολιτικής και Επιστημονικές Εκθέσεις

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών φέρει σε γνώση του κοινού κείμενα πολιτικής και επιστημονικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν εντός του 2024 από ενώσεις Ακαδημιών και οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχει ως Μέλος και άπτονται των πεδίων της επιστημονικής έρευνας, της κλιματικής αλλαγής, της τεχνητής νοημοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των πολιτικών υγείας:

  1. ALLEAStatementonResearchCollaborationandResearchSecurityinaShiftingGeopoliticalLandscape. Αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας ξεχωριστής Ευρωπαϊκής προοπτικής στις εθνικές και διεθνείς συζητήσεις για βιώσιμες και ασφαλείς ερευνητικές συνεργασίες. Η Δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.
  2. ALLEAStatementinSupportofSecondaryPublicationsRightsforScholarlyArticles. Προτείνει την υιοθέτηση εναρμονιστικής νομοθεσίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με την οποία να διασφαλίζονται τα Δευτερογενή Εκδοτικά Δικαιώματα (SPRs), ώστε να επιτρέπουν σε ερευνητές που χρηματοδοτούνται από δημόσια χρήματα να καθιστούν ελεύθερα τα δημοσιευμένα άρθρα τους σε θεσμικές ιστοσελίδες και μη κερδοσκοπικά αρχεία, ανεξαρτήτως της συμβατικής πρακτικής των εκδοτών να απαιτούν από τους συγγραφείς να τους μεταφέρουν τα δικαιώματα πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Η Δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.
  3. Κείμενο που ετοίμασαν από κοινού η IAP (InterAcademy Partnership) και το ISC (International Science Council) με τίτλο: Snapshots of Reform - Researcher Evaluation within Science Organizations. Το κείμενο θέτει υπό αμφισβήτηση τη χρήση στοιχείων μέτρησης της ερευνητικής δραστηριότητας που αξιολογούν την ποσότητα αντί την ποιότητα, σε συνέχεια πρωτοβουλιών όπως το Declaration on Research Assessment (DORA) και το Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA) και θέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αξιολόγησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  4. Κείμενο του ISC (International Science Council) με τίτλο PreparingNationalResearchEcosystemsforAI. Αξιολογεί υφιστάμενες προσπάθειες για προετοιμασία των επιστημονικών και ερευνητικών οικοσυστημάτων για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και αποσκοπεί στην καθοδήγηση των κρατών στον καθορισμό των δικών τους στρατηγικών. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  5. Κείμενο του ISC με τίτλο ProtectingScienceinTimesofCrisis. Προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης που να διασφαλίζει την επιστήμη και τους ερευνητές σε περιόδους κρίσης, αξιολογώντας τις πρόσφατες πολεμικές εμπειρίες όπως Ουκρανία, Γάζα, Σουδάν κοκ. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  6. Κείμενο του ISC με τίτλο A guide for policy-makers: Evaluating rapidly developing technologies including AI, large language models and beyond. Συνιστά μια περιεκτική αξιολόγηση των προκλήσεων και κινδύνων που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και απευθύνεται πρωτίστως σε πρόσωπα που διαμορφώνουν πολιτική στο πεδίο, καθορίζοντας αρχές πολιτικής υψηλού επιπέδου. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  7. Κείμενο του ISC με τίτλο Scienceorganizationsinthedigitalage. Περιλαμβάνει τα αποτελέσματα μιας εκτεταμένης έρευνας ως προς το ψηφιακό καθεστώς της επιστημονικής κοινότητας, με κατευθυντήριες οδηγίες για το μέλλον. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  8. Έκθεση που ετοίμασε το EASAC (European Academies’ Science Advisory Council) με θέμα: Update on the EASAC Plastics Report: Towards a Plastics Treaty. Το κείμενο του EASAC συνιστά μια συνολική αξιολόγηση της κρίσης των πλαστικών με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα και προσφέρει συγκεκριμένες εισηγήσεις για την επίτευξη του στόχου μείωσης της χρήσης πλαστικών σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ. Για το ίδιο θέμα επισυνάπτεται επίσης κείμενο του ISC (International Science Council) με τίτλο: Key Requirements for a Science-based International Legally Binding Instrument to End Plastic Pollution. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  9. Κείμενο που δημοσίευσε το ISC με τίτλο: From science to action: Leveraging scientific knowledge and solutions for advancing sustainable and resilient development. Στο κείμενο αξιολογούνται οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης και γίνονται εισηγήσεις σε επίπεδο στρατηγικής για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και συνεκτικής στρατηγικής στο πεδίο. Το κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ.
  10. Έκθεση που ετοίμασε η IAP με θέμα: Exploring possible impact of AI on Biosecurity and International Cooperation in the BWC. Στην έκθεση αξιολογούνται τα ευρήματα συνεδρίου που διοργάνωσε η IAP ως προς την ενδεχόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιοασφάλεια και στη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Βιολογικά και Τοξινικά Όπλα. Το κείμενο μπορεί να βρεθεί εδώ.
  11. Έκθεση που ετοίμασε η ALLEA (All European Academies) με θέμα: Towards Net Zero in European Academies. Στην έκθεση αξιολογούνται οι διάφορες προσεγγίσεις και υφιστάμενες πρακτικές για το Καθαρό Μηδέν στις Ευρωπαϊκές Ακαδημίες και γίνονται εισηγήσεις που μπορούν να τύχουν εφαρμογής με αξιοποίηση σύγχρονων ευρωπαϊκών προτύπων. Η έκθεση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης έκθεσης που είχε εκδώσει η ALLEA το 2022, στην οποία διαπίστωνε ότι ο ακαδημαϊκός τομέας δεν είναι σήμερα βιώσιμος από άποψη κλίματος και πρότεινε συγκεκριμένες στρατηγικές για βελτίωση της κατάστασης. Η έκθεση μπορεί να βρεθεί εδώ.
  12. Έκθεση που ετοιμάστηκε από την IAP με τίτλο: Climate and Health: Science-based policy solutions και εξετάζει διάφορες μελέτες περίπτωσης ώστε να υποδείξει πιθανές λύσεις για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις πολιτικές υγείας. Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
  13. Έκθεση που ετοιμάστηκε από την IAP με τίτλο: Climate change adaptation for health: using case study systems-based approaches to formulating solutions and guiding policy. Αξιοποιεί επιστημονικά ευρήματα ώστε να καταδείξει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολιτικές υγείας και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης για χάραξη κατάλληλων εθνικών στρατηγικών. Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
  14. Έκθεση που ετοίμασε η ALLEA, με θέμα: Equity, Diversity and Inclusion in the European Academies. Στην έκθεση αξιολογούνται οι διάφορες προσεγγίσεις και υφιστάμενες πρακτικές για την ισότητα, διαφορετικότητα και συμπερίληψη στις Ευρωπαϊκές Ακαδημίες και γίνονται εισηγήσεις που μπορούν να τύχουν εφαρμογής με αξιοποίηση σύγχρονων ευρωπαϊκών προτύπων. Η έκθεση μπορεί να βρεθεί εδώ.

(EAθ/AΣ)