Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-05-2018 22:47

Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Στην Κύπρο το Φθινόπωρο ο Πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Γαλλία για να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης,  ο  Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης επισκέφθηκε, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, το  Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ο κ. Χαμπιαούρης συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ιστορικού πανεπιστημίου του Παρισιού κ. Gilles Pecout και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανώτερη εκπαίδευση, ανταλλάζοντας απόψεις για συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Τονίζοντας το γεγονός ότι Κύπρος και Γαλλία έχουν διαχρονικά άριστες σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, οι οποίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και αρχές και επισημοποιούνται με διμερείς συμφωνίες σε διάφορους τομείς, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή το 2016 Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας, στον τομέα της εκπαίδευσης και της γλωσσικής συνεργασίας για την περίοδο 2016-2019.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη μακρά εκπαιδευτική ιστορία και σπουδαία ακαδημαϊκή κληρονομιά της Γαλλίας, είπε ακόμη ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι πολλοί Κύπριοι πολίτες είναι απόφοιτοι Γαλλικών Πανεπιστημίων, έχουν επωφεληθεί από την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης της χώρας και έχουν γαλουχηθεί με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ο κ. Χαμπιαούρης παρουσίασε ακολούθως στον συνομιλητή του τον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, ο οποίος,  αν και σύντομος χρονικά, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα με πολλές διεθνείς συνεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης -Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών -  μετέφερε την ετοιμότητά των κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων  για συνεργασία σε διάφορα ακαδημαϊκά πεδία (Νομική, Ιατρική, Γλώσσες, Μηχανική, Τεχνολογία, Γεωτεχνολογία, Περιβάλλον, Καλές Τέχνες, κ.ά.).

Ο κ. Pecout ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την επίσκεψή του και τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Ανώτερης Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της ίδρυσης του   Γαλλο-Κυπριακού σχολείου στη  Λευκωσία και πρότεινε τη διδυμοποίηση σχολείου του Παρισιού με σχολείο της Λευκωσίας.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προσκάλεσε τον Πρύτανη της Ακαδημίας του Παρισιού να επισκεφθεί την Κύπρο, ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και με  τη συμμετοχή των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων. Ο κ.  Pecout αποδέχθηκε την πρόσκληση, σημειώνοντας την πρόθεσή του να συνοδευτεί από  Πρυτάνεις και άλλων Πανεπιστημίων του Παρισιού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρέδωσε, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Παντιά Ηλιάδη και της Διευθύντριας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου κας Άννας  Pouradier Duteil- Λοιζίδου, στον Πρύτανη της Σορβόννης κ. Pécout, 67 εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για την ίδια την Κύπρο  στο σύνολό της, το να βρίσκονται πλέον και να συμπεριλαμβάνονται στη Βιβλιοθήκη ενός ιστορικού Πανεπιστημίου, παγκοσμίου κύρους και πνευματικού μεγαλείου, όπως είναι αυτό της Σορβόννης, επιστημονικές εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

(ΙΠ)