Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2018 11:14

Η Κύπρος δεύτερη στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής

Μετά από μήνες έντονου συναγωνισμού, ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη 29 Μαΐου 2018, τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής. 

Τον Οκτώβριο 2017, η Eurostat και έντεκα εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, ξεκίνησαν από κοινού τον πρώτο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής. Πάνω από 11.000 μαθητές ηλικίας 14-18 ετών έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση των εθνικών διαγωνισμών, όπου έπρεπε να επιλύσουν στατιστικά προβλήματα, να αναζητήσουν δεδομένα και να διεκπεραιώσουν στατιστικές αναλύσεις. Οι πρώτοι 180 μαθητές που προκρίθηκαν, εκπροσώπησαν τις χώρες τους στην ευρωπαϊκή φάση του διαγωνισμού. Εκεί κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο, στο οποίο θα προσπαθούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Γιατί οι επίσημες στατιστικές είναι σημαντικές για την κοινωνία μας;». Ανταποκρίθηκαν με επιτυχία, υποβάλλοντας απίστευτα δημιουργικά και διασκεδαστικά βίντεο. 

Για την επιλογή των νικητών, η Eurostat και οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, είχαν την τιμή να αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη των μελών της Κριτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Φάσης του Διαγωνισμού. Δεδομένης της υψηλής ποιότητας των βίντεο, το έργο της επιτροπής δεν ήταν εύκολο. Μετά από μακρές συζητήσεις, η κριτική επιτροπή κατέληξε στις δύο συμμετοχές που ξεχώρισαν περισσότερο για την ικανότητά τους να διηγηθούν μια συναρπαστική, διασκεδαστική και ακριβή ιστορία.

Οι νικητές της ηλικιακής ομάδας 14-16

Η ομάδα Pakila9D από τη Φινλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ηλικιακή ομάδα των 14-16 ετών. Στο βίντεο της νικήτριας ομάδας, δυο μαθητές συζητούν για το ότι οι στατιστικές είναι ανώφελες. Ένας άλλος μαθητής πού ακούει τη συζήτησή τους, παρεμβαίνει και μέσα από ευφυείς διαλόγους, δραματοποιημένα και πραγματικά παραδείγματα, εξηγεί γιατί οι επίσημες στατιστικές έχουν σημασία για την πολιτική, την κοινωνία και το άτομο. Τελικά, πείθει τους συνομιλητές του και μαζί και την κριτική επιτροπή.

Η ομάδα JML από τη Σλοβενία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ η ομάδα Moc_zbioru από την Πολωνία την τρίτη. Τα βίντεο χαρακτηρίζονται από ποικιλομορφία, από παρουσιάσεις μαθητών μέχρι κινούμενα σχέδια. Και στις δυο περιπτώσεις, η κριτική επιτροπή θεώρησε ότι  το ενδιαφέρον που προκάλεσαν και ο  ενημερωτικός χαρακτήρας τους, έκανε τις δυο αυτές συμμετοχές να ξεχωρίσουν.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες δύο συμμετοχές που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, την ομάδα CAT5 από την Ισπανία και την ομάδα Leostat από την Ιταλία.

Οι νικητές της ηλικιακής ομάδας 16-18

Στην ηλικιακή ομάδα 16-18, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ομάδα toivasnik από την Φινλανδία. Στο βίντεο τους, οι μαθητές διερευνούν τον ρόλο των επίσημων στατιστικών στην πολιτική και υπογραμμίζουν τη σημασία τους για την παροχή  αμερόληπτων δεδομένων στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Μέσα από έξυπνα αστεία και ελκυστικές εικόνες, μεταδίδουν το μήνυμά τους τόσο αποτελεσματικά, που η κριτική επιτροπή υποχρεώθηκε να το ακούσει.

Με πολύ μικρή διαφορά, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα Hypothesis από την Κύπρο, ενώ η ομάδα Leonardo από την Ιταλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Και στα δύο βίντεο των ομάδων αυτών, η μεταφορά της θεωρίας στην πράξη κατέπληξε την κριτική επιτροπή, η οποία εντυπωσιάστηκε από το περιεχόμενο και το επίπεδο δημιουργικότητας των μαθητών.

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε επίσης τις άλλες δύο συμμετοχές που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, την ομάδα Matinfy από την Πολωνία και την ομάδα ALFEGMS3 από τη Σλοβενία.

Οι δύο νικήτριες ομάδες θα κληθούν να παρευρεθούν στις 26 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ποιότητα των Επίσημων Στατιστικών, που θα λάβει χώρα στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου και θα παραλάβουν το βραβείο τους από τη Γενική Διευθύντρια της Eurostat, κα Mariana Kotzeva.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση της επίγνωσης των ποιοτικών στατιστικών σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι ψεύτικες ειδήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση της στατιστικής παιδείας και της περιέργειας ανάμεσα στους μαθητές, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν νέο εκπαιδευτικό υλικό με βάση τις επίσημες στατιστικές.

Η κριτική επιτροπή

AlanSmith, Financial Times, ειδικός στην οπτικοποίηση δεδομένων.

Αλέξιος Μαντζαρλής, Διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Poynter.

InekeStoop, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Στατιστική.

KerstinHänsel, Επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιακής στρατηγικής, μάρκετινγκ και εταιρικού σχεδιασμού στο Destatis (Στατιστική Υπηρεσία) της Γερμανίας.

OlgaKusnierska, Επικεφαλής των επικοινωνιών στο Stiftung Schwarzkopf.

RobO'Donnell, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανωτικού Γραφείου Συλλόγων Φοιτητών Ευρωπαϊκών Σχολείων (OBESSU).

SoniaLivingstone, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνιών του London School of Economics.

TimAllen, Αναπληρωτής Διευθυντής της Μονάδας Επικοινωνίας της Eurostat.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής www.eso2018.eu.

Περισσότερα βίντεο θα είναι διαθέσιμα τις προσεχείς μέρες στο Facebook (European Statistics, ESS Facebook).

(ΑΧ/ΕΙ)