Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2018 11:54

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην εκδήλωση προς τιμήν της εκπαιδευτικού κας Άντριας Ζαφειράκου

Πράγματι σήμερα νιώθω ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση, καθότι η σεμνή αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται για να αποδώσει την προσήκουσα τιμή και τον οφειλόμενο έπαινο σε μια αξιόλογη προσωπικότητα και εκλεκτή εκπαιδευτικό, η οποία πρόσφατα τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο του Καλύτερου Δασκάλου για το 2018 (Global Teacher Prize 2018), από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Varkey.

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, καλωσορίζω στην Κύπρο και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την εξαιρετική εκπαιδευτικό κα Άντρια Ζαφειράκου.

Αγαπητή κα Ζαφειράκου,

Εκτιμώντας βαθύτατα το πολυετές και πολυσχιδές έργο σας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια! Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας, όχι μόνο γιατί αποτελείτε ένα πρότυπο παράδειγμα για όλους μας, αλλά γιατί έχω την πεποίθηση ότι συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα για την παιδεία. Εργαζόμαστε άοκνα για να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε στα παιδιά μας, ώστε να διαπαιδαγωγήσουμε πολίτες με κριτική σκέψη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, οι οποίοι θα επιθυμούν και θα δύνανται να εργασθούν για το κοινό καλό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι, όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακής καταγωγής εκπαιδευτικός κα Άντρια Ζαφειράκου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Διδάσκει καλλιτεχνικά στο κοινοτικό σχολείο/Γυμνάσιο Άλπερτον της Δημαρχίας Μπρεντ του Λονδίνου, το οποίο είναι ένα από τα πλέον γνωστά πολυπολιτισμικά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σ’ αυτό το πολύ απαιτητικό σχολείο, όπως εξομολογείται η ίδια, έγινε μητέρα 1,400 παιδιών και κατάφερε να αγγίξει την καρδιά και να κεντρίσει το μυαλό τους, ώστε να αποκτήσουν τη δύναμη να κάνουν σημαντικά βήματα στον δρόμο της μάθησης και της ολοκλήρωσης της προσωπικότητάς τους.

Χαρακτηριστικό που δείχνει περίτρανα τη μέριμνά της για τη δημιουργία στενών σχέσεων με τους μαθητές, είναι το γεγονός ότι έμαθε βασικές φράσεις σε 35 γλώσσες, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί  αμέσως με τους μαθητές της, που προέρχονται από ποικίλα γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επίσης, επισκέπτεται τους μαθητές της στα σπίτια τους για να κτίσει γέφυρες με τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με τις τοπικές Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Αστυνομία για την αντιμετώπιση προβλημάτων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου. Αυτοί είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που ανέδειξαν το εκπαιδευτικό της έργο και συντέλεσαν στη βράβευσή της. 

Έχοντας υπόψη το πολυσήμαντο έργο της κας Άντριας Ζαφειράκου, την τιμούμε σήμερα διότι είναι μια εκπαιδευτικός πρότυπο. Ταυτόχρονα όμως, στο πρόσωπό της, τιμούμε και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Κύπρου, που δίνουν κάθε μέρα με ευσυνειδησία και αφοσίωση έναν ωραίο και δύσκολο αγώνα, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή παιδεία.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε από κοινού τη μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μέσα από τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ορθή εφαρμογή σημαντικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η εκπαίδευσή μας, η οποία μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο της πατρίδας μας που αξίζει να απολαμβάνει ευημερία και κοινωνική συνοχή.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον δημοσιογράφο κ. Μάριο Καμιναρίδη που συνέβαλε στην επικοινωνία με την κα Ζαφειράκου.

Αγαπητή κα Ζαφειράκου,

Σας παραδίδω την τιμητική αυτή πλακέτα, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησής μας για το έργο σας. Ευελπιστώ ότι η σημερινή μας συνάντηση θα γίνει η απαρχή μιας παραγωγικής, ουσιαστικής και επιτυχημένης συνεργασίας.

(ΙΠ/ΑΜ/ΣΧ)