Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2018 11:59

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Συγχαίρω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης για την δραστηριοποίησή του να οργανώσει εκδηλώσεις το δεκαήμερο αυτό, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η ενημέρωση, η γνώση και η κατανόηση της πάθησης της πολλαπλής σκλήρυνσης και των επιπτώσεων της στη ζωή των ανθρώπων, τόσο των πασχόντων όσο και των οικογενειών, αλλά και του περιβάλλοντος και της κοινωνίας ευρύτερα, είναι το πρώτο ισχυρό μέσο αντιμετώπισης της πάθησης, διαχείρισης των διαφορετικών δεδομένων και αναγκών που δημιουργεί, καταπολέμησης των εμποδίων και των διακρίσεων και προάσπισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει τις προσπάθειές σας για την κοινωνική ενσωμάτωση και για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής αναπηρία. Υψίστης προτεραιότητας για εμάς είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα με την κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Για την εφαρμογή της Σύμβασης και για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με κάθε τύπου αναπηρία, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19.12.2017 ενέκρινε την Πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία με δεκαετές πλαίσιο για το 2018-2028, καθώς και το τριετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το 2018-2020, που περιλαμβάνει 86 συνολικά δράσεις, συνεχιζόμενες και νέες, προς υλοποίηση από τις κρατικές Υπηρεσίες έξι Υπουργείων.

Αναμφισβήτητα, τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και οι οικογένειές τους αγωνίζονται καθημερινά για να παραμείνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν ισότιμα και δυναμικά στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Είμαστε δίπλα τους παρέχοντας στήριξη με προγράμματα υπηρεσιών και παροχών που σκοπό έχουν να διατηρούν επαρκές βιοτικό επίπεδο, να εξασφαλίζουν υπηρεσίες, όπως φροντίδα, προσωπική βοήθεια, συνοδεία, στήριξη, προμήθειας εξοπλισμού και τεχνικών μέσων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Όραμά μας, η αναβάθμιση και η περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος, που θα καθιστά διαθέσιμες στον πολίτη με αναπηρία όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που χρειάζεται.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή αποτελεί δικαίωμα όλων και σε αυτό προσβλέπει η συνεργασία του κράτους με τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας που άπτονται θεμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον Σύνδεσμό σας και δίπλα στους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

** Τον χαιρετισμό μετέφερε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.

 

(ΜΠ/ΜΛ/ΑΜ/ΕΙ)