Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2018 18:28

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην τελετή λήξης του 5ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι εδώ απόψε για την τελετή βράβευσης των νικητών του 5ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus2018, ο οποίος διοργανώθηκε από τo Κέντρο Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόκειται για ένα θεσμό που τα τελευταία χρόνια έχει, αποδεδειγμένα, συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων νέων στα τεχνικά επαγγέλματα και έχει ενθαρρύνει τους νέους και τις νέες της Κύπρου να επιδείξουν αυξημένο ενδιαφέρον για επαγγέλματα των τεχνικών τομέων. Βλέπουμε δε, ότι οι διαγωνισμοί δεξιοτήτων επενεργούν θετικά προς τα τεχνικά επαγγέλματα και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής, όσον αφορά την απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στηρίζει τη διοργάνωση των διαγωνισμών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που η κατάρτιση και η εκπαίδευση μπορούν να διαδραματίσουν στη βελτίωση της απασχολησιμότητας και τη μείωση της ανεργίας. Θα ήταν παράλειψη μου να μην τονίσω τη μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον τρέχοντα μήνα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε ετήσια βάση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από 12,3% τον Μάρτιο του 2017 σε 9,1% τον Μάρτιο του 2018.Οι πιο πάνω εξελίξεις σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Η παροχή περισσότερων και καλύτερων προσόντων – δηλαδή γνώσεων και δεξιοτήτων – στους νέους μας αποτελεί σημαντικότατο συστατικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των αρνητικών δεδομένων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, μέσα από την κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ύπαρξη εργατικού δυναμικού που να διαθέτει κατάλληλες δεξιότητες και προσόντα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας για άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτούς τους λόγους έχουμε από την αρχή, ως Υπουργείο, υιοθετήσει και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους στόχους της διοργάνωσης και υλοποίησης των Διαγωνισμών Δεξιοτήτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι στόχοι αυτοί, όπως γνωρίζετε,  αφορούν την προώθηση της αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της επαγγελματικής αριστείας και την ενδυνάμωση της εικόνας, της θέσης και της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πιστεύουμε ότι η αύξηση της ροής των νέων μας στα τεχνικά επαγγέλματα, σε συνάρτηση με την άριστη, πιστοποιημένη εκπαίδευση και κατάρτιση, θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται και στο παρόν αλλά και μελλοντικά, για τη χώρα μας.

Οι διαγωνισμοί δεξιοτήτων δεν είναι όμως η μοναδική δράση που αναλαμβάνουμε σε σχέση με τα τεχνικά επαγγέλματα. Ως Υπουργείο, μέσω του Κέντρου Παραγωγικότητας, έχουμε σχεδιάσει και θέτουμε σε εφαρμογή αυτή την περίοδο δωρεάν προγράμματα αρχικής κατάρτισης ανέργων. Τα προγράμματα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τεχνικών επαγγελμάτων, όπως Τεχνικός Ψύξης και Κλιματισμού, Εγκαταστάτης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, Ηλεκτρολόγος Κτηρίων, Τεχνικός Συγκολλήσεων και Μεταλλικών Κατασκευών, Υδραυλικός/ Τεχνίτης Κεντρικών Θερμάνσεων, Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Αμαξωμάτων (Ισιωτής)/ Βαφέας αυτοκινήτων, Μηχανικός Αυτοκινήτων, Οικοδόμος, Εγκαταστάτης Ξηρής Δόμησης και Τεχνίτης Εξωτερικής Τοπιοτέχνησης και Ξύλινων Κατασκευών.

Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης να καλέσω τους νέους και τις νέες μας, να αξιοποιήσουν τις δράσεις του Υπουργείου και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που αυτές τους προσφέρουν.

Η επιτυχία των Διαγωνισμών Δεξιοτήτων είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της στενής συνεργασίας του Κέντρου Παραγωγικότητας με μια πλειάδα φορέων και ατόμων.

Σημαντική, επίσης, ήταν η συμβολή εταιρειών και Φορέων που αθλοθέτησαν τους Διαγωνισμούς. Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη βοήθεια και συνεργασία τους και στους επόμενους διαγωνισμούς.

Τα πιο θερμά συγχαρητήρια θα ήθελα να τα απευθύνω σε όλους τους διαγωνιζόμενους και όλες τις διαγωνιζόμενες ανεξάρτητα από την κατάταξή τους για την προσπάθεια και το ενδιαφέρον τους και σε όλους  τους  εθελοντές και εθελόντριες-επαγγελματίες που στελέχωσαν τις επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του Διαγωνισμού με ενθουσιασμό και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.

Σας καλώ όλους και όλες να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων της Κύπρου και για την παροχή σε αυτούς όσο το δυνατόν περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών για εργοδότηση και επιτυχημένη σταδιοδρομία στα τεχνικά επαγγέλματα.

Σας ευχαριστώ.

-------------------------

(ΑΧ/ΕΙ)