Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2018 08:17

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – 31η Μαΐου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) με σκοπό να δοθεί έμφαση στους κινδύνους που επιφέρει το κάπνισμα για την υγεία, καθώς και στις πολιτικές που πρέπει να υλοποιούνται για τον έλεγχο και τον περιορισμό του καπνίσματος.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται σε θέματα υγείας και ειδικότερα στις καρδιακές παθήσεις, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνού και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία προκαλώντας τον θάνατο και την ταλαιπωρία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Επειδή το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2018 είναι: «Ο καπνός ραγίζει την καρδιά – διάλεξε την υγεία και όχι το κάπνισμα» (Tobacco breaks heart – choose health, not tobacco).

Η φετινή εκστρατεία στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος για την καρδιά και να προτείνει μέτρα και δράσεις που μπορούν να ληφθούν από τις κυβερνήσεις και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών για την προώθηση της υγείας, τη μείωση των κινδύνων που προκαλεί το κάπνισμα για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το κάπνισμα θεωρείται παγκόσμια επιδημία και είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του ατόμου. Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντιθέτως, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος συνιστά ο Π.Ο.Υ., αφού οι έρευνες του έδειξαν ότι πέραν των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων πεθαίνουν από τη χρήση καπνού κάθε χρόνο.  Η χρήση καπνού είναι η δεύτερη κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου μετά από την υψηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα οι καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, εκ των οποίων ποσοστό 12% να προέρχονται από τη χρήση καπνού. 

Οι δράσεις για την πρόληψη του καπνίσματος θα πρέπει να στρέφονται και στην εκπαιδευτική διαδικασία, με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης προγραμμάτων παρέμβασης στα σχολεία. Παράλληλα, με τα συνεχή προγράμματα αγωγής υγείας και τις ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία που προωθούν κατά καιρούς από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού με σκοπό να ενημερώνονται οι νέοι άνθρωποι για τους κινδύνους του καπνίσματος και να αποθαρρύνονται συνειδητά οι νέοι από το να γίνουν καπνιστές, η καλλιέργεια του εθελοντισμού και ενεργού πολίτη στα σχολεία ως στάση ζωής και η δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και αποτροπή από εξαρτησιογόνες ουσίες μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα.

Πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και στην κατανόηση ότι το τσιγάρο, τελικά, «σκοτώνει» την καρδιά μας. Ας επιλέξουμε την υγεία μας και όχι το κάπνισμα. Για να έχουμε μια γερή καρδιά.

(ΜΛ/ΑΜ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα