31-05-2018 11:43
Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η θεατρική ομάδα του Λώρη Λοϊζίδη
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετήσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων της θεατρικής ομάδας του Λώρη Λοϊζίδη. Ενόψει της πρεμιέρας της θεατρικής παράστασης «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», μιας από τις καλύτερες κωμωδίες του Αλέκου Σακελάριου, που μεταφέρεται φέτος το καλοκαίρι επί σκηνής από την ομάδα του Λώρη, οι συντελεστές της παράστασης επέλεξαν την προώθηση και την προβολή πολύ σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων.
Πέραν από τη πολιτιστική διάσταση της παράστασης, η ομάδα του Λώρη Λοϊζίδη έθεσε ως στόχο να αναδείξει και τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Μέσα από σειρά δράσεων που προγραμματίζονται, στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεάν οργάνων, την ενίσχυση του αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου ιδρύματος και τη στήριξη του στόχου του για την δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Παιδικού Καρκίνου.
Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών στα θέματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία αποτελεί βασικό πυλώνα του κυβερνητικού έργου. Η προσπάθεια αυτή που είναι έντονη και συνεχής ενισχύεται και διευκολύνεται σημαντικά από τη συμβολή και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών από οργανωμένους φορείς, που μέσα από τη δράση τους στον τομέα τους, προάγουν τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία και το κοινωνικό όφελος.
Η έμπρακτη αυτή ανάμειξη πολιτιστικών και άλλων φορέων συμβάλλει στην καλλιέργεια κουλτούρας στο κοινό, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να διοχετεύσουν τις δεξιότητές τους και τη δημιουργικότητά τους για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το οποίο διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο. Τα μοσχεύματα που συλλέγονται από τους εγγεγραμμένους δότες αποστέλλονται σε κάθε χώρα, όπου υπάρχει ασθενής που το χρειάζεται και είχε την τύχη να βρεθεί συμβατός δότης. Διαθέτει παράλληλα ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, όπου εφαρμόζονται μοριακές τεχνικές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.
Φίλες και φίλοι,
Η δωρεά οργάνων αποτελεί πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς το συνάνθρωπό μας. Η μεταμόσχευση οργάνων χαρακτηρίστηκε ως «το ιατρικό θαύμα του 20ου αιώνα» και αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική λύση για την ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και νεφρών. Μέσα από την αλτρουιστική αυτή πράξη, οι δότες προσφέρουν ζωή σε ένα ή/και περισσότερους πάσχοντες συνανθρώπους μας, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Από έναν μεταθανάτιο δότη μπορούν να σωθούν μέχρι και 8 ζωές μέσω της δυνατότητας μεταμόσχευσης νεφρών, ήπατος, παγκρέατος, πνευμόνων, καρδίας και τμήματος του λεπτού εντέρου, ενώ από ένα ζώντα δότη μπορεί να μεταμοσχευθεί ένας νεφρός ή μέρος του ήπατος ή πνεύμονα.
Το 2017 στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είχαμε 10 μεταθανάτιους δότες οργάνων που κατέληξαν σε 10 μεταμοσχεύσεις νεφρού και παράλληλα άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, η καρδιά και οι πνεύμονες, μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. Το 2018, μέχρι σήμερα έχουν γίνει από ζώντες δότες πέντε μεταμοσχεύσεις νεφρού και από μεταθανάτιους δότες δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού και δύο κερατοειδείς.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τις γνώσεις των Κύπριων πολιτών για τη δωρεά οργάνων. Σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και βασιζόμενοι στα ευρήματα της έρευνας, το Υπουργείο Υγείας προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με την πεποίθηση ότι θα συμβάλει θετικά προς την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο ζήτημα.
Με ενέργειες του Υπουργείου Υγείας έχουν προωθηθεί και ψηφίστηκαν δύο σημαντικές νομοθεσίες που αφορούν στο θέμα της δωρεάς οργάνων μετά θάνατο, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν μακροπρόθεσμα σε αλλαγή στην νοοτροπία. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αντιληφθεί τη σημαντικότητα της δωρεάς οργάνων και συνειδητά να εκφράσει την επιθυμία του να γίνει μεταθανάτιος δωρητής οργάνων.
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο ως δυνητικοί μεταθανάτιοι δότες οργάνων περίπου 1,900 συμπολίτες μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τόσο τον αγαπητό Λώρη Λοϊζίδη και την ομάδα του που χρησιμοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους για αυτόν τον σημαντικό σκοπό, καθώς και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για τη σημερινή διοργάνωση και τη διαχρονική προσφορά προς την κυπριακή κοινωνία και να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία στους στόχους που έχουν θέσει.
(ΜΚΥ)