Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2018 12:45

Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τι αναμένεται να περιλαμβάνει η Στρατηγική της Κυβέρνησης για το θέμα, μίλησε ο Υπουργός Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Για τη Στρατηγική της Κυβέρνησης ως προς την ευρύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων ως επίσης και για τα έργα για την επεξεργασία λυμάτων για σκοπούς άρδευσης και το σχέδιο για τον Ακάμα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτοαπαντήσεων.

«Είχαμε και καταρρακτώδεις βροχές λίγο μετά από την ανακοίνωση των περικοπών, αλλά δεν μας σώζουν.

Μακάρι να συνεχιστούν οι βροχές αλλά δεν μας σώζουν, ακριβώς. Γι’ αυτό και δουλεύουμε με βάση το σενάριο ότι θα έχουμε και του χρόνου ανομβρία. Με βάση αυτό το σενάριο γίνονται οι περικοπές.

Με σενάριο έναν ακόμη χρόνο ανομβρίας;

Ναι. Ώστε να κρατήσουμε αποθέματα που να μας εξασφαλίζουν την ύδρευση και την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, όπως φάνηκε και από την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προχωρούμε και σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εξορθολογήσουν περισσότερο  τη διαχείριση του νερού και θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη επάρκεια σε ποσότητες νερού, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

Μπορεί κάποιος σε μια χώρα όπως η Κύπρος να λύσει οριστικά το πρόβλημα με τις αφαλατώσεις;

Μπορεί να το λύσει με τις αφαλατώσεις αλλά είναι πάντοτε και θέμα κόστους. Για παράδειγμα, ένας γεωργικός τομέας, ο οποίος εξαρτάται από την αφαλάτωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμος, διότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και θα είναι μη ανταγωνιστικός.  Γι’ αυτό και πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους. Να δούμε πρώτα απ’ όλα πώς εξοικονομούμε το νερό, πώς διαχειριζόμαστε τις απώλειες των δικτύων μας, πώς κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και παράνομες διατρήσεις, τις οποίες προσπαθούμε να εντοπίσουμε. Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που δεν ανήκει στον ‘Κώστα’ ή στην ‘Ελένη’, αλλά ανήκει σε όλο τον κόσμο. Και είναι αυτή τη φιλοσοφία που προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από τη νέα στρατηγική μας.

Απασχολεί την ΕΕ η παρατεταμένη ανομβρία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κάνουν έναν σχεδιασμό για να δώσουν καλύτερες οδηγίες. Αναφέρθηκαν και στην αξιοποίηση του νερού της ανακύκλωσης.  

Εμείς ήδη προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα σημαντικά: ένα στην Λάρνακα κι ένα στην Λεμεσό για την επεξεργασία λυμάτων. Μέσα από τα έργα αυτά θα προκύψει νερό κατάλληλο για σκοπούς άρδευσης.

Από τα υφιστάμενα αποχετευτικά αξιοποιούμε το νερό για άρδευση;

Βεβαίως. Ο στόχος είναι να μην χάνουμε ούτε και μία σταγόνα.

Χάνουμε όμως γιατί δεν έχουμε και παντού αποχετευτικά.

Επεκτείνονται τα αποχετευτικά, είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά. Τεράστιο θέμα είναι βέβαια και το θέμα της συντήρησης των αγωγών. Γνωρίζουμε ότι το δίκτυό μας είναι δεκαετιών είναι όμως και πολλών χιλιομέτρων αγωγοί, οι οποίοι θα πρέπει σταδιακά να συντηρηθούν για να μειωθούν οι απώλειες. Σε ορισμένες κοινότητες οι απώλειες μπορεί να ξεπερνούν και το 50%.

Ένας ακροατής λέει ότι είχε υποβάλει στον προηγούμενο Υπουργό ερώτημα αν έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες για τους νέους γεωργούς και είχε πει ‘ναι’, και ρωτάει σήμερα τι θα λέγατε; Άλλος λέει ‘περικοπές στους αγρότες και παροχές στα γήπεδα γκολφ;’ Άλλος λέει ‘όλα αυτά που αναφέρει ο Υπουργός δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει προληπτικά όταν είχαμε νερό κι όχι σήμερα που στράγγιξαν τα φράγματα; Είμαστε η χώρα των εκ των υστέρων’. Κι άλλος λέει δεν άκουσε τίποτα σημαντικό, τα ίδια και τα ίδια λέμε.

Τα σημαντικά θα ακουστούν εντός τριμήνου όταν παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο στρατηγικής. Θα περιλαμβάνει πολλά ζητήματα. Και το θέμα της τιμολόγησης, που είναι ένα τεράστιο θέμα, και το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων και το θέμα των απωλειών. Όλα αυτά θα αποτελούν μέρος της στρατηγικής που θα υιοθετήσουμε. Είναι γεγονός ότι η πρόθεσή μας ήταν να ληφθούν και πιο άμεσα μέτρα, ωστόσο αμέσως μετά από την κρίση και με δεδομένο ότι τότε υπήρχε επάρκεια ίσως να μην δόθηκε προτεραιότητα σε ζητήματα που δεν ήταν τόσο άμεσης ανάγκης.

Έβρεχε κιόλας, γκρινιάζαμε που κάναμε την αφαλάτωση στην Πάφο, μετά πήγαμε και την ξηλώσαμε και μετά κάναμε σχεδιασμούς για να ξανακάνουμε άλλη αφαλάτωση.

Και τελικά μείναμε χωρίς νερό. Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Κυβέρνηση. Είναι απόδειξη του πώς μπορεί κάποιος να κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και να βρει τοίχους μπροστά του. Η ουσία είναι ότι υπήρχε μια μονάδα εκεί, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει τώρα που την χρειαζόμαστε κι έπρεπε να ξηλωθεί.

Πότε θα έχει αφαλάτωση η Πάφος;

Με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζουμε το 2020. Ζήτησα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μάς υποδείξει αν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να μπορέσουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα κι ελπίζω ότι θα βρεθεί αυτή η διέξοδος.

Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για τη σύσκεψη που είχατε χθες για το σχέδιο για τον Ακάμα;

Στη σύσκεψη ενημερώθηκαν οι κοινότητες της περιοχής του Ακάμα για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τη διαχείριση της περιοχής. Οριστικοποιούμε σιγά, σιγά το διαχειριστικό σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα. Αυτό υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Και, παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών με τη συνδρομή και των άλλων συναρμόδιων Τμημάτων προχωρεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει διαβουλεύσεις, μελέτες και διαρθρωμένος διάλογος, επειδή είναι ένα σημαντικό ζήτημα και θέλουμε όλοι να νιώθουν άνετα κι ότι έγινε ό, τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει, συζητήσαμε με όλους το ενδεχόμενο να δουν όλο το σχέδιο ειδικοί πανεπιστημιακοί σε θέματα διαχείρισης τέτοιων περιοχών. Φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση σ’ αυτό. Άρα μαζί με τους εμπειρογνώμονες θα οριστικοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση.

Το νέο χρονοδιάγραμμα είναι για το τέλος του 2018 επομένως.

Ακριβώς.»

ΜΧ/ΜΚ/ΑΧ/ΜΛ/ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα