Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-06-2018 22:49

Η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κα. Βασιλική Αναστασιάδου, προσφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Πορεία Υπερηφάνειας 2018

Η καλλιέργεια του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποδοχής της διαφορετικότητας από όλους προς όλους, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής φιλοσοφίας και αντίληψης της παρούσας Διακυβέρνησης.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ ως εκπροσώπου της, δεν αποτελεί παρά έμπρακτο δείγμα της προσήλωσης της διακυβέρνησης στην προάσπιση της ελευθερίας έκφρασης στην κάθε της μορφή, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

 Φίλες και φίλοι,

 Με τον θεσμό της πολιτικής συμβίωσης, ενδυναμώσαμε περαιτέρω το κοινωνικά φιλελεύθερο κράτος, εφαρμόζοντας την ίδια στιγμή στην πράξη τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Παράλληλα, τροποποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα εντάσσοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο πλαίσιο της ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους, δίνοντας την ίδια στιγμή την ευχέρεια στα Δικαστήρια της Δημοκρατίας να χρησιμοποιούν το κίνητρο της προκατάληψης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ως επιβαρυντικό παράγοντα κατά την επιβολή ποινών.

Κατανοούμε  τα όποια κενά ενδεχομένως να παρουσιάζονται στον υφιστάμενο νόμο για την ρητορική μίσους  και για αυτό μελετούμε τρόπους, έτσι ώστε να μπορεί να καταστεί πιο λειτουργικός.

Πέραν τούτων:

  1. Προωθούμε για νομοτεχνικό έλεγχο, με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή, νομοσχέδιο σχετικό με την Ταυτότητα Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου.

 

  1. Προωθούμε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας και Αποδοχής της Διαφορετικότητας.

 

3.     Η εν λόγω Επιτροπή πέραν των άλλων δράσεων θα αναλάβει να εκπονήσει σχετικό Σχέδιο Δράσης, βασισμένο στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, το οποίο θα στοχεύει:

      (α)   την προώθηση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης της κοινωνίας με στόχο την αντιμετώπιση των διακρίσεων, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

   (β) τη διαχείριση καταστάσεων που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΙ κοινότητα, προωθώντας, ανάμεσα σε άλλα, μέτρα δράσεων για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία, την αστυνομία, και άλλες υπηρεσίες.

     (γ)  την προώθηση δράσεων που αφορούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων προς εργοδότες και εργοδοτούμενους αλλά και ενημέρωση των ΛΟΑΤΙ εργαζομένων για τα δικαιώματα τους.

  1. Προωθούμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική και  οικογενειακή ζωή, αρχή που διατυπώνεται σε πολλά διεθνή κείμενα και συμβάσεις, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε. και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
  2. Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται και να αντιμετωπίζει κατά τρόπο ορθό θέματα που αφορούν στους ΛΟΑΤΙ συμπεριλαμβανομένων δράσεων, όπως εκείνες που αφορούν στον ιό HIV αλλά και μελέτη χειρισμού επιλογών όπως PrEP.
  3.  Έμπρακτη στήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ.

 

Φίλες και φίλοι,

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, πρόσφατα έχουμε προχωρήσει στο διορισμό του κυρίου Κώστα Γαβριηλίδη στη θέση του Συμβούλου Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, με στόχο και την αποτελεσματική προώθηση των υπό αναφορά δράσεων.

Στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο των διακρίσεων, των οποίων παρατηρούμε να γίνονται θύματα πολλά μέλη της κοινωνίας, θα πρέπει να κινηθούμε μόνο προς μίαν κατεύθυνση.

Την υιοθέτηση της έννοιας του σεβασμού ως στάση ζωής. Και η έννοια του σεβασμού δεν μπορεί να υιοθετηθεί με κανένα νομοσχέδιο και κανένα σύμφωνο. Αντίθετα είναι θέμα παιδείας και χαρακτήρα.

Σέβομαι εσένα και τις επιλογές σου, σημαίνει ότι δε σε κρίνω, δε σε στοχοποιώ, δε σε προκαλώ, δε σε ενοχλώ.

Υιοθετώντας αυτή τη στάση ζωής και κληροδοτώντας την και στην αυριανή γενιά, θα αποδειχθεί πως η κοινωνία μας θα αντιμετωπίζει δεκτικά και θα αγκαλιάζει την κάθε είδους διαφορετικότητα.