27-07-2021 21:33
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κύπρος και Ελλάδα πορεύονται πάντοτε μαζί, είπαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι είχαν σήμερα συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει, ανάμεσα σε άλλα, στην τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, είχε το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο Κυβερνήσεων.
Ακολούθησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ κατά τις οποίες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα και των προκλητικών εξαγγελιών του σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες είναι απόλυτα καταδικαστέες. Παραβιάζουν κατάφορα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και περιφρονούν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι για αυτό υπήρξε η καταδίκη από τον διεθνή παράγοντα και πρώτα από όλα από τον θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ζητώντας την ανάκληση τους.
Πρόσθεσε ότι «η Προεδρική Δήλωση του ΣΑ δεν εκφράζει μόνο τη συλλογική βούληση της διεθνούς κοινότητας αλλά και τα Μόνιμα Μέλη που τοποθετήθηκαν απερίφραστα». Αναφέρθηκε επίσης στην καταδίκη και από την ΕΕ.
Επεσήμανε ότι «με τη διεθνή νομιμότητα στο πλευρό μας συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για τον περαιτέρω συντονισμό μας για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας.
Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, όπως ακριβώς προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ακόμη ότι έχουμε επανειλημμένα και σε κάθε κατεύθυνση δηλώσει ότι οι τουρκικές αξιώσεις για κυριαρχική ισότητα της παράνομης οντότητας στην Κύπρο και η λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτες και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αλλά και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.
«Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη Κυβέρνηση της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν με τα διχοτομικά σχέδια τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε ακόμη στην κλιμακούμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας, όπως, για παράδειγμα, με τη δημιουργία νέων Βάσεων στα κατεχόμενα, κάτι που επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή συνάντηση στόχο είχε την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τα τελευταία τεκταινόμενα, τα όσα καταγράφονται μετά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Σημειώσαμε πέραν της αυστηρής Προεδρικής Δήλωσης του ΣΑ, τη σημαντική εξίσου, δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ εκ μέρους του συνόλου των κρατών, αυστηρότατη όπως και του ΣΑ, μια στήριξη που είναι απολύτως απαραίτητη κάτω από τις συνεχιζόμενες συμπεριφορές της Τουρκίας.
Το αντικείμενο του από κοινού μας συντονισμού εστιάζεται στις δράσεις που θα αναλάβουμε ενόψει της νέας αξίωσης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού, με την αναγνώριση κυριαρχίας εις το παράνομο μόρφωμα, το υποτελές εις την Τουρκία μόρφωμα.
Μια αξίωση που είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και σίγουρα εκτός των Όρων Εντολής του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Είναι αδιανόητο να θεωρεί κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος ως ανεξάρτητου κράτους, το οποίο και θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει «να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε το συντομότερο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ΓΓ των ΗΕ να προχωρήσει στη σύγκληση μιας νέας Συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επιτρέψει να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας πέραν και μακριά από εγγυήσεις, εξαρτήσεις».
Επεσήμανε ακόμα ότι, «θέλω για πολλοστή φορά να καταστήσω σαφές πως δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτουμένων που η Τουρκία θέτει με απώτερο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση δύο κρατών.
Την ίδια ώρα θέλω να επαναλάβω την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση μου να συμμετάσχω σε ένα διάλογο που θα επαναρχίζει από εκεί όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Η τουρκική αδιαλλαξία οδήγησε στην αποτυχία του Κραν Μοντανά, η εμμονή στη συνέχιση των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων και στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων, κάτι που φαίνεται να υλοποιείται με τα σημερινά σχέδια. Δεν επέτρεψε, δυστυχώς, (η εμμονή της Τουρκίας) όταν είχαμε φτάσει σε σημαντικό βαθμό προόδου σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, να έχει επιτυχές τέλος εκείνη η συνάντηση.
Αυτό που επιδιώκουμε, αυτό που ζητούμε από τον ΓΓ είναι να επαναρχίσει ο διάλογος, όχι ψάχνοντας να βρούμε κοινό έδαφος, διότι κοινό έδαφος υπάρχει και είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ, είναι οι όροι εντολής του ΓΓ και δεν μπορεί να εκφύγουμε από τα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί.
Ως αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποδεδειγμένο ότι επιτυγχάνουμε αυτό που το δίκαιο υπαγορεύει: την ισχυρή καταδίκη, τις ισχυρές αποφάσεις όσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος, καλώντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν, επίσης, τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, καλώντας τον κόσμο να αξιοποιήσει το «όπλο» του εμβολιασμού.
«Οι από κοινού προσπάθειες προς τον λαό της κάθε χώρας είναι στα πλαίσια που καθορίζει και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεπώς, όσοι για όποιους λόγους – φυσικά είναι ελεύθεροι να σκέπτονται και έτσι να πράττουν - δειλιούν ή αντιστέκονται σε αυτό που υπαγορεύει η ιατρική επιστήμη, θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το καλό της υγείας των πολλών, για το καλό της οικονομίας της χώρας», είπε τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
(ΡΜ/ΙΚ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα