25-09-2021 14:54
Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη διάσκεψη των MED5 στη Μάλαγα της Ισπανίας, 24-25.09.21
Αγαπητοί Υπουργοί, αγαπητοί φίλοι,
Επιτρέψτε μου, καταρχάς να ευχαριστήσω τον Υπουργό Fernando Grande-Marlaska και την Ισπανική Κυβέρνηση για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της συνάντησης των Μεσογειακών Υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών, αλλά και για την υπέροχη φιλοξενία.
Μετά την επιτυχημένη συνάντηση στην Αθήνα, είχαμε πολύ γόνιμες συζητήσεις με τους συναδέλφους μου Υπουργούς, ιδίως σε σχέση με τις κοινές απόψεις μας για το πώς η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση και να αυξήσει αποτελεσματικά τις επιστροφές. Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης στη ρίζα της, πριν φτάσει στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, αναπόφευκτα θα ωφελήσει τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, τα οποία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος μεταναστευτικών ροών, αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της.
Λυπούμαστε πολύ για το γεγονός ότι η Κύπρος, παρά την εισαγωγή αποφασιστικών μέτρων που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο αριθμό παράτυπων αφίξεων, κυρίως από την Τουρκία και μέσω των κατεχόμενων περιοχών και της πράσινης γραμμής, ως άμεσο αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Μόνο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, η Κύπρος έλαβε περισσότερες από 8.000 νέες αιτήσεις ασύλου, σε μια μικρή χώρα με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου, και με τους Σύριους να είναι η κορυφαία εθνικότητα στους αιτητές του ασύλου.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμησή μου προς τους τέσσερις συναδέλφους μου και να συμπεριλάβω μια σαφή αναφορά στην κοινή μας δήλωση, σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και τις μεταναστευτικές προκλήσεις που προκύπτουν από την πράσινη γραμμή.
Ανεξάρτητα από το πόση προσπάθεια καταβάλλουμε, ανεξάρτητα από το πόσοι πόροι διατίθενται, αν δεν υπάρχει συντονισμένη, δίκαιη και ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ βασισμένη στην αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε από αυτές τις πιέσεις με όλες τις συνέπειες τόσο για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής όσο και την ίδια την Ένωση.
Και ας είμαστε ειλικρινείς. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί να καλύψουμε πολύ δρόμο μέχρι να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με ένα νέο, αποτελεσματικό, κοινό πλαίσιο, δηλαδή το νέο Σύμφωνο, ενώ αντιμετωπίζουμε περαιτέρω επιδείνωση της μετανάστευσης.
Οι MED5, ως τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες παράτυπες εισροές, συμφώνησαν να ζητήσουν από την Επιτροπή, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο, να προχωρήσει επειγόντως στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:
1. Διαχείριση των συνόρων προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω επιδείνωση της παράνομης μετανάστευσης.
2. Δεύτερον, διμερείς συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των βασικών τρίτων χωρών, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρής συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών.
3. Τρίτον, η ΕΕ πρέπει να προωθήσει τις επιστροφές σε ασφαλείς τρίτες χώρες, κατά προτίμηση στη βάση ενός κοινού συμφωνημένου καταλόγου.
Οι MED5 έχουν ήδη δείξει την αλληλεγγύη τους σε άλλα κράτη μέλη που πλήττονται από τη μεταναστευτική πίεση, όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία. Συνεπώς, αναμένουμε το ίδιο από τους ομολόγους μας στην ΕΕ για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από φαινόμενα εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Όσον αφορά τις κρίσιμες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να αποτρέψει πιθανές μαζικές μεταναστευτικές μετακινήσεις από το Αφγανιστάν προς τα κράτη μέλη. Η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και να βοηθήσει στη δημιουργία βιώσιμων δομών υποδοχής και φιλοξενίας, σε γειτονικές περιοχές με το Αφγανιστάν, με στόχο τη δημιουργία ασφαλών κόμβων για άτομα που έχουν ανάγκη.
Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου και ισχυρού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης.
Ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου, πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά τόσο την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών, όσο και την ανάγκη για τα προαναφερθέντα αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τους συναδέλφους μου υπουργούς και να ευχηθώ μια ασφαλή επιστροφή στις χώρες μας.
(EΦυς)