10-12-2021 12:27
Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στη Διαδικτυακή Τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου τη σημερινή τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ινστιτούτου Κύπρου, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.
Η σύμπραξη και συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενός ιστορικού πανεπιστημιακού ιδρύματος με παγκόσμια αναγνώριση, με δύο διεθνούς εμβέλειας επιστημονικά ιδρύματα που εδρεύουν σε Αθήνα και Λευκωσία αντίστοιχα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, όπου το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Μεσογείου εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επιστήμη καλείται να συνδράμει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε οι προσπάθειές αυτές να είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται.
Φίλες και φίλοι,
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον πλανήτη είναι πλέον ορατές και η σοβαρότητα του προβλήματος κυμαίνεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Από τις πλέον ευπαθείς ζώνες είναι η Μεσογειακή, και ιδιαίτερα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία ανήκουν η Ελλάδα και η Κύπρος. Αύξηση των θερμοκρασιών, μείωση της βροχόπτωσης, αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που ήδη βιώνουμε στην περιοχή μας και οι οποίες, σύμφωνα με τις προγνώσεις των επιστημόνων θα γίνονται δυστυχώς ολοένα και πιο έντονες, ολοένα και πιο συχνές.
Το πόσο επιθυμούμε την συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στη διαμόρφωση των πολιτικών μας φαίνεται και από την πρωτοβουλία που ανέπτυξε η Κύπρος για την Κλιματική Αλλαγή. Με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, λοιπόν, η Κύπρος ανέλαβε να φέρει κοντά τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και την επιστημονική κοινότητα μαζί με τους διαμορφωτές πολιτικής των χωρών της περιοχής, για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα επιστημονικά τεκμηριωμένα, πλήρως εφαρμόσιμα και κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ειδικά στην περιοχή μας. Αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε τις εισηγήσεις που έχουν υποβάλει οι πέραν των 240 επιστήμονες που συμμετέχουν στην προσπάθεια για να διαμορφώσουμε τα μέτρα που θα περιληφθούν στο σχέδιο δράσης.
Αναπόφευκτα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδρούν και στα δασικά οικοσυστήματα. Από τις σοβαρότερες επιπτώσεις, και ως αποτέλεσμα της συχνότητας και της έντασης των ανομβριών και των καυσώνων, είναι και η αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης και επέκτασης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, ακόμα και σε περιόδους του έτους που στο πρόσφατο παρελθόν δεν θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου. Οι αρνητικές συνέπειες από τις συχνές μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο και την Ελλάδα γίνονται ακόμα πιο έντονες και επώδυνες αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν τα δάση μας αλλά και τις πολυδιάστατες υπηρεσίες που προσφέρουν. Αυτό καταδεικνύει και την έμφαση που πρέπει να δώσουμε στην προστασία τους.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η αρμόδια αρχή για την προστασία και τη διαχείριση των δασών στην Κύπρο, μέσω του Τμήματος Δασών, επικροτεί και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία, που συμβάλλει στην προώθηση της έρευνας, και στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης σε σχέση με τα δάση γενικότερα αλλά και ειδικότερα για την προστασία τους από τις δασικές πυρκαγιές. Είναι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, που θέτουμε τις υπηρεσίες μας στη διάθεση των συνεργαζόμενων φορέων και θα αναμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα αποτελέσματα της εξαιρετικά σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι συνέργειες και οι δράσεις που θα προκύψουν από αυτήν, θα αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία για περαιτέρω ορθολογική διαχείριση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά τους εμπνευστές του συμφώνου επιστημονικής συνεργασίας που εξαγγέλλεται σήμερα, μιας πρωτοβουλίας που επιβεβαιώνει την ανάγκη σύμπραξης αλλά και τη θέληση όλων μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
(ΜΑΚ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα