Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2021 10:13

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Μαρίνας Νικολάου στην 3η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Η αναπληρωτής Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κα Μαρίνα Νικολάου συμμετείχε χθες, μέσω διαδικτύου, στην 3η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE).

Σε παρέμβασή της σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου, η κα Νικολάου υπογράμμισε ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ορισμένα κράτη μέλη, συνεχίζουν να κινούνται στη λάθος κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κειμένου των σχετικών νομοθετικών προτάσεων.

Η κα Νικολάου επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών της αλληλεγγύης και συνοχής ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και υποστήριξε ότι η λογική της στρατιωτικοποίησης των συνόρων, καθώς και της εξαγοράς κάθε υποχρέωσης και ευθύνης της ΕΕ και του κάθε κράτους μέλους χωριστά, όσον αφορά στην υποδοχή, φροντίδα και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, δεν πρέπει να επιβραβεύονται. Υπογράμμισε δε ότι τα τεράστια κέντρα υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν προστασία, πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και, ταυτόχρονα, δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε, εξάλλου, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα δίκαιο και κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά ισχύουν οι πρόνοιες του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος λειτουργεί στη βάση της αρχής της ευθύνης της χώρας πρώτης υποδοχής. Ταυτόχρονα, ανάφερε η κα Νικολάου, η απουσία ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, ενισχύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος και οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολιτική διαπραγμάτευσης με κράτη που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και αθετούν τις ανειλημμένες δεσμεύσεις τους ως προς την ΕΕ.

Επιπλέον, η κα Νικολάου τόνισε τη σημασία της λειτουργίας της Frontex εντός των πλαισίων που καθορίζουν οι όροι εντολής της, αλλά και τη σημασία της διασφάλισης απρόσκοπτης πρόσβασης των αιτητών σε ασφαλείς, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου.

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου, η κα Νικολάου υποστήριξε ότι αυτές πρέπει να βελτιωθούν ιδίως ενόψει του μεγάλου αριθμού παιδιών και ασυνόδευτων ανήλικων που παραμένουν σε χώρους υποδοχής επί μακρόν, ενώ πρόσθεσε ότι η ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα συστήματα υγείας των κρατών μελών πρέπει να διασφαλίζεται.

Τέλος, η κα Νικολάου επισήμανε ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προϋποθέτει την αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν και ειδικότερα τις πιο σοβαρές εξ’ αυτών που είναι οι συγκρούσεις και οι ξένες επεμβάσεις. Κάλεσε δε την ΕΕ να αναγνωρίσει και τις δικές της ευθύνες για την εν λόγω κατάσταση και να καταβάλει προσπάθειες προς αντιμετώπιση των ριζικών αιτίων της μετανάστευσης, με γνώμονα τις αξίες της ειρήνης και της ισότητας των λαών.

(ΝΓ)