Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2021 12:49

22η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης (COP22) και Υπουργική Σύνοδος

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής ΥΓΑΑΠ

Στην Υπουργική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 22ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών (COP22) της Σύμβασης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου, γνωστή ως Σύμβαση της Βαρκελώνης, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Γρηγορίου, στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Η Υπουργική Σύνοδος, που είχε ως θέμα τη ρύπανση, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την παρουσία ξενικών ειδών και την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, φιλοξενήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία ανέλαβε από την Ιταλία την ηγεσία της Γραμματείας της Σύμβασης της Βαρκελώνης, για την επόμενη διετία.

Ο κ. Γρηγορίου, ως επικεφαλής τριμελούς αποστολής, μετέφερε στην παρέμβασή του το μήνυμα ότι «η δημιουργία και η διατήρηση ισχυρών δεσμών συνεργασίας, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου που είναι η προστασία της θάλασσάς μας και η διασφάλιση ενός πιο υγιούς και παραγωγικού θαλάσσιου περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Αναφορικά με τη συμβολή της Κύπρου στην προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, ο κ. Γρηγορίου ανέδειξε τα οφέλη της τριμερούς συμφωνίας που έχουν συνάψει Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση, με στόχο τη συνεργασία στην πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συμπεριλάβει στο εθνικό πλαίσιο πολιτικής, τους Στρατηγικούς Στόχους της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καθώς και τη Μεσογειακή Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς προτεραιότητες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είχε επίσης την ευκαιρία, στην παρέμβασή του, να ενημερώσει για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος να συντονίσει τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με στόχο την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, η οποία επηρεάζει την απώλεια βιοποικιλότητας στις θάλασσες και το οικοσύστημα.

Ο κ. Γρηγορίου σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος έχει θέσει ως προτεραιότητά της την προστασία των πλούσιων οικοτόπων και των πολλών θαλάσσιων ειδών πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί και ότι προς τον σκοπό αυτό προχώρησε στον καθορισμό Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών που αγγίζουν το 19% της συνολικής θαλάσσιας έκτασής της, δηλαδή τα χωρικά της ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  Υπογράμμισε επίσης, ότι η Κύπρος προχώρησε στην εκπλήρωση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης «Mediterranean Post-2020 SAP BIO», μέσα από την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων Δράσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στην εφαρμογή του «Πρωτοκόλλου για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκύπτει από την εξερεύνηση και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας, του βυθού και του υπεδάφους της», τονίζοντας ότι η Κύπρος την τελευταία δεκαετία εφαρμόζει επιτυχώς το εν λόγω Πρωτόκολλο, που αφορά σε δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με σημαντικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε η Υπουργική Σύνοδος

Η Υπουργική Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Αττάλειας», με την οποία τα 21 κράτη της Μεσογείου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για επίτευξη μίας σειράς φιλόδοξων στόχων για την προστασία και διατήρηση ενός υγιούς θαλασσίου περιβάλλοντος για το αειφόρο μέλλον της Μεσογείου, για καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο για τις υφιστάμενες όσο  και για τις επόμενες γενιές.

Η Σύνοδος COP 22 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP) και κατά την διάρκεια των εργασιών της λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάστηκε η πρόοδος που επιτεύχθηκε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου κατά τη διετία 2020-2021 και λήφθηκαν στρατηγικές αποφάσεις που σχετίζονται με το έργο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Εργασίας και του Προϋπολογισμού για την περίοδο 2022-2023.  Εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν, επίσης 18 αποφάσεις, περιλαμβανομένης της σημαντικής απόφασης για χαρακτηρισμό ολόκληρης της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών Οξειδίων του Θείου (MED SOx ECA), σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO MARPOL).

(ΜΑΚ)