Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-12-2021 12:40

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή στολισμού Χριστουγεννιάτικου δένδρου στον χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας παρά την Πλατεία Ελευθερίας

Πάντα μας συγκινεί ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου για τους αγνοούμενούς μας εδώ στην πλατεία της Ελευθερίας. Το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου εδώ στην καρδία της μοιρασμένης πρωτεύουσας της Κύπρου συμβολίζει πολλά.   

Συμβολίζει τις ευθύνες της Τουρκίας, τις ευθύνες των ισχυρών της γης, το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από τη ζωή με όλο τον πόνο και την αγωνία και χωρίς καμιά απάντηση στα ερωτήματα για τους αγαπημένους τους, αλλά και το ανεκπλήρωτο χρέος μας για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας.

Δεν μπορεί μετά από 47 χρόνια να συνεχίζεται αυτό το δράμα με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ενός προβλήματος που είναι καθαρά ανθρωπιστικό και πρέπει να μένει μακριά από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί εδώ και καιρό η Τουρκία.

Η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται. Και όσο και αν η Τουρκία το επιδιώκει, δεν μπορεί να εμπαίζει τους πάντες για την απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών της. Δεν λογαριάζει τον πόνο και την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, αυτών που σε όλα αυτά τα χρόνια ανεβαίνουν τον προσωπικό τους Γολγοθά, ζητώντας να πληροφορηθούν τα αυτονόητα: Τι έγιναν και πού είναι οι δικοί τους. Και γιατί η τόση ντροπή και η αναλγησία.

Θα πρέπει επιτέλους η κατοχική δύναμη να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις που της γίνονται και στον βαθμό που επιβάλλεται από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του προβλήματος. Να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στην κατεχόμενη γη μας, να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις σκόπιμες και βίαιες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής και να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του κατοχικού στρατού, όπως έχει την υποχρέωση από τις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε και η ίδια.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον ιερό αυτό αγώνα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και θα κάνουμε ότι επιβάλλεται και είναι δυνατό για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας.  Αυτό απαιτεί η ιστορία και το χρέος μας έναντι όλων των ηρώων μας.

Θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς την εκτίμηση και την συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την διαβεβαίωσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που για 47 χρόνια βασανίζει εκατοντάδες συγγενείς. 

Θερμά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας για την διαχρονική στήριξη για υλοποίηση του θεσμού αυτού.  Ευχαριστώ, επίσης, την Ομάδα Εθελοντών Πεζοπόρων Ραδιομαραθωνίου για τη συνδρομή και την εισφορά της, στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων μας. 

Ο πόνος τους είναι και δικός μας πόνος.  Ευχόμαστε η Γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει σύντομα και το μήνυμα της ελπίδας για όλες τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας, όπως και την απαρχή του τέλους του δράματος των συγγενών τους.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους. 

ΕΧ/ΕΧΡ