Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2018 19:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή αποφοίτησης φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι απόψε εδώ ανάμεσα στους νέους απόφοιτους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), οι οποίοι σε λίγο θα έχουν στα χέρια το πτυχίο τους.

Όλοι εσείς που μόλις ολοκληρώσατε τις σπουδές σας είστε η νέα γενιά, η οποία πρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.  Είστε η νέα γενιά επιστημόνων, οι στυλοβάτες της κοινωνίας μας, αυτοί που θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο της χώρας μας.  Όπως είπε κάποτε ο Αριστοτέλης: «αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων». 

Αγαπητοί μου πτυχιούχοι επιστήμονες,

για όλους εσάς ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Σας έχουν δοθεί τα αναγκαία εφόδια τα οποία θα σας βοηθήσουν να στοχεύετε υψηλά και πρέπει να έχετε πίστη στον εαυτό και τις δυνατότητές σας, για να υλοποιήσετε τα όνειρά σας αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες της κοινωνίας στην οποία ανήκετε. 

Επιτρέψετέ μου να συγχαρώ και τους καθηγητές σας, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τις Αρχές του πανεπιστημίου, διότι δικαιούνται και αυτοί τον έπαινο για το πολύμοχθο έργο που επιτελούν και την προσφορά τους στον ακαδημαϊκό χώρο και τη διάπλαση της κοινωνίας μας.

Το ΤΕΠΑΚ έχει ως όραμα να καταστεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση, το οποίο να προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής. Επίσης, αποστολή του είναι να προσφέρει ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου, προάγοντας τη διά βίου μάθηση με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και μεταδίδοντας την επιστημονική γνώση, μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας.  Όλα τα πιο πάνω συμβάλλουν στην αναβάθμιση της χώρας μας σε όλους τους τομείς.

Το ΤΕΠΑΚ τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και έχει καταλάβει υψηλές θέσεις σε διεθνείς κατατάξεις, γεγονός για το οποίο όλοι υπερηφανευόμαστε.  Επίσης, συμμετέχει σε πολλούς διεθνείς Οργανισμούς, διατηρεί διμερείς συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια και προάγει την ερευνητική αριστεία με διεθνείς διακρίσεις, εξασφαλίζοντας σημαντικές εξωτερικές χρηματοδοτήσεις. Πρόσφατα υπήρξε ακόμη μια σημαντική διάκριση για το ΤΕΠΑΚ.  Σύμφωνα με τη νέα διεθνή λίστα κατάταξης των «Times Higher Education BRICS & Emerging Economies Rankings 2018», που δημοσιεύτηκε μόλις τον Μάιο 2018, το ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται στην τιμητική 37η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια, που βρίσκονται σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες.  Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την ανοδική πορεία και το όραμα του ΤΕΠΑΚ.

Αγαπητοί μου απόφοιτοι,

Με πολύ μόχθο, θυσίες και προσπάθεια καταφέρατε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας, να αποκτήσετε πολύτιμα εφόδια και να φτάσετε σε αυτή τη συγκινητική μέρα.  «Τα καλά κόποις κτώνται» και είναι μια στιγμή δική σας που θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη σας. Σας αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί πετύχατε τον στόχο σας για την εξασφάλιση αξιόλογων ακαδημαϊκών προσόντων και δεξιοτήτων.

Για εσάς αισθάνονται όλοι υπερήφανοι: οι γονείς σας, το Πανεπιστήμιο αλλά και η Πολιτεία.  Είστε οι φορείς προόδου της κοινωνίας που ζούμε, γιατί σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα: «διπλά βλέπουν όσοι έμαθαν γράμματα», αλλά εγώ θα πρόσθετα ότι αυτοί επωμίζονται και διπλή ευθύνη έναντι της κοινωνίας.

Από αύριο ξεκινά μια νέα σελίδα στη ζωή σας και ως νέοι επιστήμονες εφοδιασμένοι με όλα τα χρήσιμα προσόντα και τις γνώσεις που έχετε αποκομίσει, δεν θα διστάσετε να αντικρίσετε το μέλλον σας και να εφαρμόσετε στην πράξη όσα διδαχθήκατε στο πανεπιστήμιό σας. 

Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα, όπως ήδη θα γνωρίζετε, δεν θα είναι τόσο εύκολα, γιατί συνεχίζει να υπάρχει και στον τόπο μας πρόβλημα ανεργίας και συνθήκες έντονου συναγωνισμού μεταξύ των πτυχιούχων νέων στην αγορά εργασίας.  Εσείς όμως δεν πρέπει να λυγίζετε, πρέπει διαρκώς να προσπαθείτε και να πολεμάτε για το μέλλον σας, να πιστεύετε στις δυνατότητες και στα προσόντα σας και σίγουρα θα πετύχετε, αρκεί να το πιστέψετε και να πολεμήσετε γι’ αυτό.

Η ευθύνη για την εκπλήρωση των στόχων σας βαραίνει φυσικά και την Πολιτεία.  Γιατί πρέπει να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχίσετε την πορεία σας μέχρι την επαγγελματική σας αποκατάσταση στον τόπο σας, ώστε όλη αυτή η γνώση να επενδυθεί προς όφελος της χώρας μας. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι στη διάθεσή σας όποτε το θελήσετε, ώστε να συμβάλει θετικά και αυτή από πλευράς της όσον αφορά στην προσπάθεια μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των θεσμών και όλων εκείνων των μηχανισμών και δομών του κράτους, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τους νέους μας, που αποτελούν την ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα, η Βουλή διατηρεί στενές σχέσεις με το ΤΕΠΑΚ, τόσο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος και του ΤΕΠΑΚ όσο και στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη. 

Να είστε αισιόδοξοι, γιατί καλείστε να δράσετε σε μια σύγχρονη εποχή όπου υπάρχει έντονη τεχνολογική ανάπτυξη με νέες μορφές απασχόλησης να αναδύονται, αλλά και νέες προκλήσεις.  Προωθούνται αλλαγές στις κατευθύνσεις απασχόλησης και μια νέα τάξη πραγμάτων στη δομή της κοινωνίας και αυτό, πιστεύω, θα επηρεάσει θετικά την προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. Εύχομαι η προσαρμογή να είναι ομαλή και παραγωγική. 

Επιβάλλεται όπως το κράτος και τα θεσμικά του όργανα, με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών, ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, ώστε να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους τομείς και να μην αναγκάζεστε πλέον να μεταναστεύετε στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω ξανά τα θερμά συγχαρητήριά μου προς όλους τους απόφοιτους, γιατί σε αυτούς κυρίως αφιερώνεται αυτή η μέρα.  Σας εύχομαι ολόψυχα καλό ξεκίνημα και μια ανοδική πορεία στη ζωή σας.  Έχετε τις γνώσεις που θα σας οδηγήσουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της κοινωνίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού.

Το μέλλον σας ανήκει!

--------------------------

ΜΛ/ΕΙ