Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2025 18:36

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και τον Αντιπρόεδρο της Γερουσίας της Ισπανίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας κ. Francina Armengol Socias και τον Αντιπρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας κ. Javier Ignacio Maroto Aranzábal, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της κ. Δημητρίου. Την αντιπροσωπία συνοδεύει ο Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο κ. Manuel de la Iglesia Anglada και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο σωμάτων του Ισπανικού Κοινοβουλίου.

Καλωσορίζοντας τους Ισπανούς αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η παρούσα επίσκεψη επαναβεβαιώνει πρώτιστα τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και Κοινοβουλίων και την κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ειδικότερα ζητήματα προτεραιότητας για την τρέχουσα ισπανική Προεδρία της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), με έμφαση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε, συναφώς, την Ισπανίδα ομόλογό της για την εκ μέρους της αποδοχή και προώθηση για υπογραφή στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, τον περασμένο Απρίλιο, κοινής δήλωσης για το μεταναστευτικό, που υιοθέτησαν τα κοινοβούλια των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της κ. Δημητρίου. Επιβάλλεται, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, ενιαία δρομολόγηση σε επίπεδο ΕΕ πολιτικών αποφάσεων και στρατηγικής για να απεγκλωβιστούμε από ένα σύνθετο και περίπλοκο πολιτικό σκηνικό.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική στάση αρχών της Ισπανίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Η κ. Δημητρίου τόνισε την προσήλωση της πλευράς μας στην επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Στηλίτευσε δε τις συνεχείς παραβιάσεις που διενεργεί επί του εδάφους η Τουρκία, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και τόνισε την καταλυτική σημασία που μπορεί να έχει η ορθή επίλυση του Κυπριακού για την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Παραλληλίζοντας, εξάλλου, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε εξαρχής στο πλευρό της Ουκρανίας στη βάση αρχών, που για πενήντα χρόνια παραβιάζονται κατάφωρα στην Κύπρο από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής και στηλίτευσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε δε την ανάγκη συνολικών και αποτελεσματικών λύσεων στο επίπεδο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά το καίριο αυτό ζήτημα και την εργαλειοποίηση του από την ακροδεξιά όσο και άλλες σοβαρές προκλήσεις, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη αντιμετώπισης του λαϊκισμού, της προπαγάνδας και της κακόβουλης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κοινωνιών και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας σημείωσε ότι η παρούσα επίσκεψη στην Κύπρο αποτελεί την πρώτη επίσκεψή της ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΕγΜ, κατά την τρέχουσα περίοδο, με σκοπό τη διαπίστωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου και τη συζήτηση τρόπων για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα προτεραιότητας για την ισπανική Προεδρία της ΕγΜ, προεξάρχοντος του μεταναστευτικού.

Η κ. Armengol Socias υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως επισήμανε, μοιράζονται κοινές προκλήσεις και δέχονται δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής. Εξήρε δε τον σημαντικό ρόλο, που ως εκ της στρατηγικής της θέσης, διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου αποτελεί ανωμαλία για την Ευρώπη και τόνισε την ετοιμότητα της Ισπανίας να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής και δίκαιης λύσης, σύμφωνα με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Από πλευράς του, ο Αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Ισπανίας  επισήμανε ότι η εισβολή μίας χώρας σε άλλη χώρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι, όπως ισχύει στην περίπτωση της Ουκρανίας, δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να παραβλέπει το γεγονός ότι κράτος μέλος της ΕΕ έχει υποστεί εισβολή και κατοχή. Τόνισε δε τη σημασία ενημέρωσης των νεότερων γενεών πολιτικών για την κατάσταση στην Κύπρο.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, κοινή ήταν η διαπίστωση των δύο Προέδρων περί της ανάγκης διατήρησης ψηλά στην πολιτική ατζέντα σοβαρών ζητημάτων, που άπτονται της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής κρίσης, της ισότητας των φύλων, περιλαμβανομένης της έμφυλης βίας και της κακόβουλης χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία, λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων, δεν τυγχάνουν της δέουσας σημασίας. Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν την κοινή δέσμευσή τους για ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας, περιλαμβανομένης της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την προώθηση αυτών και άλλων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)