Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2021 17:32

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στα εγκαίνια του νέου Οικήματος της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Δήμου Πάφου να βρίσκομαι μαζί σας, για να τελέσουμε τα εγκαίνια του νέου Οικήματος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πάφου. Ένα έργο μουσικής παιδείας και πολιτισμού με ιδιαίτερη σημασία και αξία. Συγχαρητήρια στον Δήμο Πάφου που φροντίζει και για τις Μούσες, αισθητική με μουσική. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση Παγκύπρια με οίκημα φιλαρμονικής.

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία και δράση του Δήμου, που αποσκοπεί στη στήριξη διαφόρων πολιτιστικών φορέων της κοινότητας, αλλά και στη γενικότερη προβολή πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων. Ανακατασκευασμένο με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα θεωρείται ένα πολύτιμο απόκτημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι ένα από τα κτίσματα που έχουν αναπλασθεί στο πλαίσιο των μεγάλων βελτιώσεων των τελευταίων χρόνων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάφου.

Μαζί με άλλους εμβληματικούς χώρους πολιτισμού στην Πάφο, όπως το ανακαινισμένο Αττικόν, το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο και το Χάνι του Ιμπραήμ, ο Δήμος Πάφου έτσι και η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως ένα όμορφο κομμάτι της νέας όψης της πόλης. Η ανακαίνιση του υποστατικού και παραχώρησή του στη Φιλαρμονική θα βοηθήσει και θα αναβαθμίσει τις εργασίες της. Είναι σημαντικό τα μέλη της Φιλαρμονικής να έχουν ένα δικό τους χώρο που θα επιτρέπει την περαιτέρω και απρόσκοπτη προετοιμασία και βελτίωσή τους.

Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σημειώνουμε με ξεχωριστή ικανοποίηση την περίπτωση αυτή, ενός μουσικόφιλου Δήμου που είναι φίλος της Αρμονίας.

Τέτοιου είδους έργα που αφορούν στον πολιτισμό αποτελούν πρωταρχικό στόχο και της Κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας την πνευματική της δραστηριότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σημειώνεται πως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πάφου έχει δημιουργηθεί από τον Μαέστρο Δημήτρη Ευαγγέλου. Διάδοχός του ο Ζαχαρίας Ευαγγέλου, ο οποίος οδήγησε τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου σε ανοδική πορεία. Με την αθρόα συμμετοχή  των παλαίμαχων μουσικών της Φιλαρμονικής, αλλά και τη στήριξη που παρείχε ο Δήμος  Πάφου,  η Φιλαρμονική της Πάφου έχει καθιερωθεί στην καρδιά του κόσμου, που αγκαλιάζει κάθε  προσπάθειά της είτε στην Κύπρο είτε και στο εξωτερικό. Η ομολογουμένως αλματώδης εξέλιξη,  οδήγησε στην ανάγκη αναβάθμισης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πάφου, κι έτσι από το Μάρτιο του 2019, συστάθηκε το  σωματείο με την ονομασία «Φιλαρμονική Ορχήστρα Πάφου». Κύριος στόχος της ο εμπλουτισμός των μουσικών πολιτιστικών δρωμένων της Πάφου, με δραστηριότητες ακόμα και εκτός των συνόρων της Κύπρου, η διάπλαση των χαρακτήρων φιλόμουσων και φιλόκαλων με την επίδραση της μουσικής, η διδασκαλία, η εκμάθηση και η προσφορά μουσικής παιδείας και η καλλιέργεια γνώσεων στον τομέα του μουσικού πολιτισμού. Διότι οι τέχνες γενικά, και η  μουσική ειδικότερα, αποτελούν σωστή επένδυση για μια κοινωνία. Αποτελούν μια πρόσθετη επιλογή, βάλσαμο στην ψυχή και δύναμη για να πορευθούμε, ξεπερνώντας τις δύσκολες μέρες που περνά ο κόσμος.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους τα σημερινά εγκαίνια μάς κάνουν πραγματικά ευτυχείς. Οι πρωτεργάτες, ο Δήμαρχος, ο Δήμος, το Round Table 7 Paphos, οι μαέστροι, το διοικητικό συμβούλιο και οι μουσικοί της Φιλαρμονικής αλλά και όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του Οικήματος αυτού ολοκλήρωσαν τον στόχο  “σαλπίζοντας” μήνυμα σύμπνοιας και συνεργασίας. Βασικός, φυσικά συμπαραστάτης, σε όλο αυτό, ο κόσμος της Πάφου που επικροτεί και στηρίζει κάθε δράση της Φιλαρμονικής και φυσικά είναι άξιος συγχαρητηρίων.

Θα κλείσω ευχόμενος το νέο αυτό πολιτιστικό κέντρο να αποτελέσει πνευματικό σπίτι για τους δημότες της Πάφου αλλά και πόλο συνάθροισης και πνευματικό καταφύγιο ειδικά των νέων για υγιή απασχόληση, αισθητική καλλιέργεια και αρμονική κοινωνικοποίηση. Με τη δύναμη και τη θέληση που διακρίνει τον Δήμο Πάφου είμαι σίγουρος ότι θα διοργανωθούν ακόμη περισσότερες πολιτιστικές, μουσικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και άλλες εκδηλώσεις.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πάφου στο νέο αυτό Οίκημα, που η πόλη θα το καμαρώνει και εμείς θα το βλέπουμε ως στολίδι του πολιτισμού μας.

 ΙΠ