Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-12-2021 14:42

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τον Αγώνα Επίδειξης Ενοποιημένου Ποδοσφαίρου για Άτομα με Οπτική Αναπηρία και Μη στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Μπάλα για Όλους»

Πραγματικά είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα σε αυτό το κλειστό γήπεδο για να μοιραστούμε όλοι αυτή την τόσο όμορφη εμπειρία. Θυμάμαι τον Σεπτέμβριο ήμασταν στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών, όπου είχαμε παρακολουθήσει μια πολύ όμορφη θεατρική παράσταση με θέμα την «Μπάλα για Όλους». Στο τέλος της παράστασης, θυμάμαι ότι ήρθε ο Γιώργος, ο οποίος έκανε την πρόταση να διοργανώσουμε ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για τα τυφλά παιδιά. Ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο οποίο χρησιμοποιώντας αυτή την ειδική μπάλα ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν παιδιά με οπτική αναπηρία και να παίξουν μαζί και άλλα παιδιά χωρίς αναπηρία. Εκείνη τη μέρα βεβαίως ευχαριστήσαμε τον Γιώργο για την εισήγηση και καταλάβαμε ότι ήταν μια ιδέα την οποία θα αγκάλιαζε πολύ περισσότερος κόσμος, έτσι μπήκαν μπροστά οι διαδικασίες για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Χαίρομαι που μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στην υπόσχεση που δόθηκε εκείνη την ημέρα ότι θα διοργανώσουμε και ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για τα τυφλά παιδιά.

Εδώ λοιπόν σήμερα δεν θα έχουμε μόνο ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά με οπτική αναπηρία. Αλλά έχουμε ένα κοινό παιχνίδι ανάμεσα σε παιδιά που έχουν οπτική αναπηρία και σε παιδιά που δεν έχουν αυτή την αναπηρία για να μπορέσουν και οι άλλοι να καταλάβουν καλά τι σημαίνει να ζεις με κάποια αναπηρία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ, αλλά και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Σχολής Τυφλών που συνεργάστηκαν για να μας φέρουν εδώ σήμερα, όπως και όλους τους άλλους συντελεστές, τους γυμναστές και τη γυμνάστριά μας και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών.

Παίζοντας ποδόσφαιρό τα παιδιά με οπτική αναπηρία μαζί με άλλα παιδιά, καταλαβαίνουμε πρώτον ότι μπορούν θαυμάσια να παίξουν ποδόσφαιρο και τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στην όραση. Την ίδια ώρα συνειδητοποιούμε ότι μπορούν να παίξουν τα παιδιά με αναπηρία μαζί με τα άλλα παιδιά. Στον σημερινό λοιπόν αυτό αγώνα με τη λογική των αγώνων που γίνονται στο παραολυμπιακό άθλημά του ποδοσφαίρου (πέντε παίκτες/παίκτριες σε κάθε ομάδα) θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια ιδιαίτερά σημαντική εκδήλωση ενσυναίσθησης, να καταλάβουμε όλοι και όλες τι μπορεί να συμβαίνει και ποιες εμπειρίες έχουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία. Γι’ αυτό η εκδήλωσή εντάσσεται στις γενικότερες εκδηλώσεις που κάνουμε αυτόν τον μήνα για την ενσυναίσθηση έναντι της αναπηρίας.

Μέσα από την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση του ποδοσφαίρου που τη χρειαζόμαστε τόσο πολύ την ώρα που μας πολιορκεί η πανδημία, παίρνουμε και ένα πολύτιμό μάθημα για την εκπαίδευση, τη συνεργασία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και βεβαίως χαίρομαι γιατί αυτή μπορεί να είναι συμβολή του σχολείου.

Έχω ακούσει ότι πέρα από αυτόν τον αγώνα οδεύουμε στη διοργάνωση ενός τουρνουά. Εύχομαι λοιπόν να καταφέρουμε να διοργανώσουμε περισσότερους αγώνες σε όλη την Κύπρο και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά με οπτική αναπηρία να απολαύσουν το ποδόσφαιρο.

Θέλω να σημειώσω και τη συμβολή του προγράμματος «Μια Μπάλα για Όλους» αλλά επίσης και της οργάνωσης που στέκεται πάντα δίπλα μας, την οποία ευχαριστώ, «Γκολ στη Ζωή» του Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη, τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές μας που είναι εδώ μαζί μας για να ενισχύσουν την προσπάθεια. 

Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια αυτή την ώρα, όλοι αδημονούμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα και τα παιδιά ανυπομονούν να παίξουν. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ όσους/ες εργάστηκαν για να μπορέσουμε να είμαστε εδώ σήμερα και να ευχηθώ στα παιδιά καλή επιτυχία στην προσπάθεια που θα κάνουν στη συνέχεια.

Ευχόμενος σε όλες και σε όλους Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές, θέλω να πω ότι αυτή η εκδήλωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ευχηθούμε για Χριστούγεννα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμηθούμε το μήνυμα της αγάπης, της κατανόησης της συνεργασίας, το ίδιο το μήνυμα ενσυναίσθησης, τολμώ να πω, που πριν από 2000 χρόνια μάς το έδωσε ο Ιησούς Χριστός, ερχόμενος στη γη σαν άνθρωπός ο οποίος στάθηκε δίπλα στους καταφρονημένους, στους πάσχοντες και στους αδικημένους, δίνοντας μήνυμα ενότητας, αγάπης και συνεργασίας. Ένα τέτοιο μήνυμα στέλνει και ο σημερινός ποδοσφαιρικός αγώνας.

Κλείνοντας, εύχομαι στα παιδιά καλή επιτυχία.

ΙΠ