Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2018 11:10

Υπουργός Δικαιοσύνης: Καμία αμφισβήτηση επί των αναπαλλοτρίωτων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα μείνει διπλωματικά αναπάντητη

 Στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για την χρονικά ταχύτερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στις οποίες παρά τις εξ αντιθέτου επιμονές δεν θα επανέλθουμε χάριν απλώς της πειθήνιας συμμετοχής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα του 1974 Αρέστη Παναγιώτου, που τελέστηκε  την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, στην Αμαργέτη.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η κατάλληλη προετοιμασία, η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν και εντός του πλαισίου που καθορίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν παραμέτρους οι οποίες, εάν ικανοποιηθούν, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες ευόδωσης.

Και πρόσθεσε: «Υπό το βάρος που δημιουργεί η επαίσχυντη παρουσία χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων, στα καθαγιασμένα χώματα της πατρίδας μας, αναλογιζόμαστε σήμερα με περίσκεψη, τις ιστορικές μας ευθύνες. Ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διάψευση των προσδοκιών του πολύπαθου λαού μας. Ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που μεγαλώνει μετέωρη, σε μία πατρίδα ημικατεχόμενη, με σημεία διέλευσης και οδοφράγματα. Σε μια πατρίδα ακρωτηριασμένη, όπου δεν τους επιτρέπει την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους.

Για την επαναφορά και διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Με σκοπό τη χρονικά ταχύτερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναλώνονται όλες οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη. Διαπραγματεύσεις στις οποίες, παρά τις εξ αντιθέτου επιμονές, δεν θα επανέλθουμε χάριν απλώς της πειθήνιας συμμετοχής.

Καθόσον αφορά στην αναγκαία διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης, η εμπρηστική ρητορική εκ Τουρκίας, είναι κάτι που μπορούμε (έστω ελέω προεκλογικής περιόδου), να παραγνωρίσουμε. Αυτό που δεν μπορούμε, ούτε να  παραβλέψουμε και ούτε να ανεχθούμε, είναι η επανάληψη οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας. Καμία αμφισβήτηση επί των αναπαλλοτρίωτων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν θα μείνει διπλωματικά αναπάντητη. Η παρούσα Κυβέρνηση ούτε συνομιλεί, ούτε και διαπραγματεύεται υπό το κράτος εκβιασμών ή απειλών».

Επιδίωξη του Προέδρου και ελπίδα όλων μας, υπογράμμισε, είναι το νέο εγχείρημα, να μετουσιωθεί αυτή τη φορά, σε μια ισορροπημένη και άμεσα λειτουργήσιμη συμφωνία. «Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να μπορέσει να καταστεί πλειοψηφικά αποδεκτή, είναι η άρση των αναχρονιστικών επιδιώξεων της Αγκύρας - των επιδιώξεων να καταστεί το νησί κηδεμονευόμενο κράτος, ανάδοχο ξένων εγγυητών, στο οποίο θα επικρέμεται ο κίνδυνος της έξωθεν επέμβασης», κατέληξε.

(ΕΚ/ΜΓ)