Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2018 17:05

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης συμμετείχε στις εργασίες της κοινής Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), του Συντονισμένου Ετήσιου Απολογισμού για την Άμυνα (Coordinated Annual Review-CARD), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Deferce Fund-EDF), της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility), του Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Ταμείου (European Peace Facility-EPF), των Υβριδικών Απειλών και της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη θέσπιση Κοινής Δέσμης Κανόνων Διακυβέρνησης των προγραμμάτων και επιβεβαίωσε την πρόθεση για λήψη απόφασης τον ερχόμενο Νοέμβριο σχετικά με τους όρους συμμετοχής τρίτων χωρών στα προγράμματα. 

Το Συμβούλιο εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα και ενέκρινε τις σχετικές Στρατιωτικές Απαιτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, και εκφράζοντας τον πλήρη σεβασμό προς την κυριαρχία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, το Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατόν, προς υλοποίηση των αποφάσεων. 

Σε παρέμβασή του για το θέμα της Στρατιωτικής Κινητικότητας, ο Υπουργός Άμυνας καλωσόρισε το Σχέδιο Δράσης και εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για βελτίωση της Στρατιωτικής Κινητικότητας στην Ευρώπη. Αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή προσπάθεια, ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία θα διευκολύνουν την επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και, ταυτόχρονα, θα συμβάλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της αμοιβαίας συνδρομής.

___________

ΜΦ/ΣΧ