Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2018 08:29

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Συμβουλίου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή τελετή αποφοίτησης.

Αναμφίβολα, η απόκτηση ενός Πανεπιστημιακού τίτλου αποτελεί μία εκ των πιο σημαντικών και κορυφαίων στιγμών στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Και αυτό, αφενός γιατί σηματοδοτεί την επίτευξη μέρους των στόχων του και την συνεπαγόμενη επιβράβευση των κόπων του, και αφετέρου γιατί με τα εφόδια και την επιστημονική κατάρτιση που κατέκτησε μέσα από την ολοκλήρωση των απαιτητικών του σπουδών, ως νέος και ικανός επιστήμονας μπορεί πλέον να διεκδικήσει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και της κοινωνίας.  

Η απόκτηση ενός ευρέως αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών, όπως αυτός που σας προσφέρει σήμερα το Πανεπιστήμιο σας, αποτελεί για εσάς πλεονέκτημα, δικαιώνοντας την ίδια στιγμή τους στόχους που θέτει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο, καθώς και τη φήμη του ως ένα ίδρυμα που παρέχει υψηλού επιπέδου και ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση.

Και πράγματι, στη δεκάχρονη πορεία που αισίως συμπληρώνει φέτος τo Πανεπιστήμιο Frederick, και στα 53 χρόνια παρουσίας του στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του τόπου, κατέκτησε δικαίως μια επίζηλη θέση ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Θεωρώντας τη γνώση, τη μάθηση, και την εξωστρέφεια ως συνεχή και απαραίτητη διαδικασία για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, φροντίζει να επικαιροποιεί τακτικώς τόσο τα προγράμματα σπουδών του, τα γνωστικά αντικείμενα και τις ειδικότητες που προσφέρει, όσο και τις συνεργασίες του, έχοντας πάντοτε ως μέλημα τη στήριξη των φοιτητών του τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και προσωπικό επίπεδο.

Σταθερά προσηλωμένο πρόσθετα, στην προοπτική της ανάπτυξης της επιστήμης, των τεχνών, της έρευνας και της κοινωνικής προσφοράς καθιέρωσε και προσφέρει πλέον και προγράμματα διδακτορικών σπουδών, γεγονός που αποδεικνύει και τη σταθερή ανέλιξή του ως ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Αρκεί να αναφέρω ότι το Πανεπιστήμιο Frederick, ενώ το 2007 ξεκίνησε με 24 προγράμματα σπουδών, μέσα από σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, με σταθερά βήματα ανάπτυξης και με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της ποιότητας και την καινοτομία στο περιεχόμενο, σήμερα αριθμεί πέραν των 80 προγραμμάτων σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών.

Πέραν αυτών, το Πανεπιστήμιο έχει επενδύσει στη δημιουργία προγραμμάτων εξ αποστάσεως φοίτησης υιοθετώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές σε σχέση με το εφαρμοζόμενο παιδαγωγικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Κώστας Καδής και ο Πρύτανης δρ Γιώργος Δημοσθένους, δύο εγνωσμένου κύρους και αξίας ακαδημαϊκοί προερχόμενοι από τις τάξεις του Πανεπιστημίου Frederick, διετέλεσαν Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού κατά την τελευταία οκταετία, είναι ιδιαίτερα τιμητικό για το ίδρυμα και ενδεικτικό για το επίπεδο του ακαδημαϊκού του προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό, το Πανεπιστήμιο ανοίγει στους αποφοίτους του από το ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, τον δρόμο της καταξίωσης, εμπνέοντας τους παράλληλα τη διαρκή αναζήτηση, τη δημιουργικότητα και τη διανοητική πρωτοπορία.

Το Πανεπιστήμιο στέκεται ενεργός αρωγός στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει από την πλευρά μας ως Πολιτεία, για την προσφορά ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης σε τομείς αιχμής, για τη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, αλλά και του στόχου να καταστεί η χώρα μας ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και αριστείας.

Πρώτιστο και κύριο μέλημα μας, μέσα από την πολιτική που εφαρμόζουμε, είναι να παρέχουμε στους νέους μας τις ευκαιρίες που δικαιούνται προκειμένου να αναδείξουν περαιτέρω τις δυνατότητες τους και να ευημερήσουν.

Προς τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε, στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε τα ιδρύματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν τη δυνατότητα  να σπουδάζουν στον τόπο τους και μάλιστα σε αναγνωρισμένα και υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το δικό σας Πανεπιστήμιο.

  • Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ήδη γόνιμη, ειλικρινή και αποδοτική συνεργασία των ιδρυμάτων της εκπαιδευτικής αυτής βαθμίδας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όσο και με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω, τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με Ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας χάρις στην οποία επιτεύχθηκε η περίοδος της θητείας στην Εθνική Φρουρά πιο ωφέλιμη και εποικοδομητική, δίνοντας τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς να παρακολουθούν μέρος των σπουδών τους κατά τη θητεία τους.

  • Υπογράψαμε αριθμό συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών με σειρά ξένων χωρών, καθώς και σειρά Διακρατικών Συμφωνιών για ευρύτερη συνεργασία στα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα με χώρες από τις οποίες αναμένεται να προσελκύσουμε και φοιτητές.
  • Δίνουμε στα δημόσια πανεπιστήμια τα εχέγγυα να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, μέσα από τη σημαντική ανάπτυξη των υποδομών και των προγραμμάτων σπουδών τους, τη ραγδαία ενίσχυση της ερευνητικής τους δραστηριότητας, τη δυνατότητά τους να συνδεθούν με την αγορά, καθώς και την ευχέρεια να έχουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα.
  • Προβάλλουμε την Ανώτερη Εκπαίδευση στο εξωτερικό σε διάφορες εκπαιδευτικές εκθέσεις, καθώς και σε ημερίδες ενημέρωσης που πραγματοποιούνται στις διάφορες χώρες, ευρωπαϊκές και μη.
  • Διασφαλίζουμε την ποιότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των προγραμμάτων τους μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση, που δημιουργήσαμε. Και θεωρώ αυτό ως ένα σημαντικό επίτευγμα διότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί πλέον την ποιότητα των παρεχόμενων πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών και αυτό είναι που σας εξισώνει με όλους τους άλλους απόφοιτους ξένων και ντόπιων πανεπιστημίων.
  • Εξετάζουμε παράλληλα τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Γειτονιάς με την παραχώρηση κρατικής γης και την αξιοποίηση της ως κινήτρου προσέλκυσης διακεκριμένων Κυπρίων Ακαδημαϊκών της Διασποράς, αλλά και ξένων, οι οποίοι απαραίτητα θα πληρούν ιδιαίτερα απαιτητικά ποιοτικά κριτήρια και προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να στηρίξουμε τους φοιτητές μας προχωρήσαμε στην εισαγωγή καινοτομιών που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πετυχαίνοντας την ορθή κατανομή των δημόσιων πόρων, δαπανώντας, παράλληλα, σημαντικά ποσά για τη στήριξη των φοιτητών μας,  ύστερα και από τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα τόσο των οικονομικών όσο και της νομοθεσίας.

Πέραν τούτων, θέλοντας να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, αλλά και θέσεις εργασίας αντάξιες των προσδοκιών των νέων μας, αναπτύξαμε μία σειρά από στρατηγικές, έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην ίδια τους την πατρίδα, όλα εκείνα τα προσόντα που αποκόμισαν από τις σπουδές τους.

Εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πετύχαμε να διαμορφώσουμε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για την επιμόρφωση, την κατάρτιση, την επιχορήγηση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη συνακόλουθη ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας.
  • Επενδύσαμε στην έρευνα και την τεχνολογία με προγραμματιζόμενες δαπάνες πέραν των 400 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή τα όσα ήδη έχουν ξοδευθεί και τα όσα θα δαπανηθούν, σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές.
  • Πέραν τούτων, θέλοντας να διασυνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ετοιμάσαμε τη Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα, με στοχευμένες δράσεις για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα start ups.
  • Επιπρόσθετα, καταθέσαμε νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τη δημιουργία εταιριών μέσα από Πανεπιστήμια (University spin-offs) διασυνδέοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να δημιουργείται προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.

Ανάλογα εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη όλων των οφειλών που έχουμε απέναντι στους νέους μας. Την εθνική υποχρέωση να δούμε την πατρίδα μας να απαλλάσσεται των κατοχικών στρατευμάτων. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια σε μια χώρα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς συρματοπλέγματα.

Είναι δικαίωμα όλων των νέων αυτού του τόπου, από όποια κοινότητα και αν προέρχονται, να ζουν, να δημιουργούν και να επιζητούν την πραγμάτωση των ονείρων τους σε ένα ενωμένο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και λειτουργικό κράτος.

Σε μια χώρα που όχι μόνο δεν θα υστερεί άλλης ευρωπαϊκής, αλλά θα καταστεί η γέφυρα της κοινωνικής, οικονομικής και ειρηνικής συνεργασίας όλων των κρατών της περιοχής.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Απευθυνόμενος σήμερα σε εσάς θα ήθελα, πέραν του επαίνου που αναμφίβολα αξίζει στον καθένα από εσάς ξεχωριστά, για την επίτευξη του στόχου που θέσατε όσο και για το ότι εργαστήκατε με μεθοδικότητα και προσήλωση για την κατάκτησή του, να σας παραινέσω στη νέα πορεία που ανοίγεται μπροστά να πορευθείτε με αυτοπεποίθηση τόλμη και θάρρος.

Γιατί είναι ακριβώς σε εσάς, στη νέα γενιά ικανών και με διευρυμένους τους πνευματικούς ορίζοντες επιστήμονες, που παραδίδει σήμερα στην κοινωνία το Πανεπιστήμιο σας, στους οποίους επενδύουμε όλοι εμείς για να διεκδικήσουν το βέλτιστο για τον τόπο μας.

Να υιοθετήσετε σε κάθε σας βήμα την καινοτόμο και κριτική σκέψη, τη διάθεση, τη δράση και τη δημιουργία, γιατί τα σημαντικά πράγματα στη ζωή κατακτούνται από όσους δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν και διεκδικούν.

Και σας καλώ να επιζητείτε, να διακρίνετε και να αξιοποιείτε στο μέγιστο τις ευκαιρίες που σήμερα αποκτάτε, αλλά και που θα σας δοθούν, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.

Οι γονείς σας, σας έδωσαν με αγάπη και στερήσεις ό,τι σας άξιζε. Οι καθηγητές σας, σας άνοιξαν το δρόμο για μία λαμπρή επιστημονική διαδρομή. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσετε τα εφόδια και θα βαδίσετε τον δρόμο εναπόκειται πλέον σε σας.

Θα ήθελα να επαινέσω και να συγχαρώ για άλλη μία φορά το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου που εστιάζουν στην επιτυχία των φοιτητών, ως έργο ζωής τους.

Άξιο αναφοράς και επαίνου είναι επίσης το γεγονός ότι είναι το μόνο Πανεπιστήμιο της χώρας με άδεια λειτουργίας σε δύο πόλεις, σε Λευκωσία και Λεμεσό, επιλέγοντας να στηρίξει την ανάπτυξή του σε ιδίους πόρους.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει τα μέγιστα στη διεύρυνση και την αναζωογόνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, δημιουργώντας και στηρίζοντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στην εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και στηρίζοντας έμμεσα αρκετές συνδεδεμένες οικονομικές μονάδες.

Καταλήγοντας, δεν έχω παρά να σας ευχηθώ να συνεχίσετε την ανοδική πορεία και να επιτύχετε την εκπλήρωση των στόχων σας, οι οποίοι μετουσιώνονται σε έμπρακτες δράσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας και πολιτείας.

 

(ΜΓ/ΣΧ)