Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2022 15:10

Αναφορικά με αγωγό μεταφοράς λυμάτων

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας  

Σε σχέση με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μας λυπεί ιδιαίτερα η ευκολία με την οποία αφήνονται υπονοούμενα για την υπηρεσία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες και τα δεδομένα. 

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σε συνέχεια της ανακοίνωσής του την 31η  Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με την κατάρρευση κεντρικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Μιας Μηλιάς, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

1. Ο υπ’ αναφορά αγωγός αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αποχετευτικού συστήματος Μείζονος Λευκωσίας και μεταφέρει καθημερινά περίπου 30.000 κυβικά μέτρα λυμάτων στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων Μιας Μηλιάς.  

2. Αποτελεί δε το μεγαλύτερο σε μέγεθος και σημαντικότερο τμήμα του όλου συλλεκτικού δικτύου.  Σημαντικό τμήμα, περίπου 3 χιλιόμετρα, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και εντός της κατεχόμενης περιοχής, και εκτός του καθημερινού ελέγχου του Συμβουλίου.

3. Ο αγωγός εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, παρέμεινε δε ανενεργός μέχρι το 1980.

4. Από το βράδυ της 30ης  Δεκεμβρίου 2021, κατόπιν διοχέτευσης μεγάλης ποσότητας ομβρίων υδάτων εντός του συγκεκριμένου αγωγού προκλήθηκε κατάρρευσή του, τόσο εντός της νεκρής ζώνης όσο και στην οδό Μάρκου Μπότσαρη πλησίον της Βιομηχανικής περιοχής Καϊμακλίου.

5. Έκτοτε και σε συνεχή βάση, από την 31η Δεκεμβρίου 2021, το Συμβούλιο σε συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών προβαίνει σε εργασίες για αντιμετώπιση της έκτακτης δημιουργηθείσας κατάστασης και ολική αποκατάσταση της ροής λυμάτων προς το Εργοστάσιο Μιας Μηλιάς.  Μέχρι την 18η Ιανουαρίου 2022, εντός της νεκρής ζώνης έχει αντικατασταθεί ο υπό κατάρρευση αγωγός σε μήκος 170 μέτρων και από την 19η Ιανουαρίου 2022 οι εργασίες του Συμβουλίου εστιάζονται εντός της οδού Μάρκου Μπότσαρη.  Από το πρωί της 28ης  Ιανουαρίου 2022, έχει επιτευχθεί η άρση των όποιων εμποδίων και καταρρεύσεων υπήρχαν επί του αγωγού, με την ολότητα των λυμάτων να ρέει πλέον προς το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων Μιας Μηλιάς.

6. Οι εργαζόμενοι στο Συμβούλιο συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες επιδιόρθωσης του προβλήματος. Φαινόμενα δυσοσμίας που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή θα αρθούν στις επόμενες λίγες μέρες λαμβάνοντας υπόψη και την σημερινή αποκατάσταση της ροής προς το Εργοστάσιο Επεξεργασία Λυμάτων.

 

ΕΧ/ΙΚ

Σχετικά Ανακοινωθέντα