26-06-2018 13:40
Παρέμβαση βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στις εργασίες της Συνόδου 2018 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Συνεχίζονται στο Στρασβούργο οι εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2018 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Συνέλευσης για την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης επεσήμανε ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει εξελιχθεί σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρειάζεται να επαναλάβουμε όμως, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, ότι τον λογαριασμό αυτό, τον δημιούργησε η στρατηγική της Δύσης και των συμμάχων της, με στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης και δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, τον λογαριασμό δεν τον πληρώνουν οι ένοχοι, αλλά οι λαοί. Με το αίμα τους και τον ξεριζωμό τους. Με τα εκατομμύρια πρόσφυγες που στοιβάζονται στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ και με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Υπερθεματίζουμε ως προς την έκκληση του Εισηγητή προς τα κράτη που φιλοξενούν πρόσφυγες να επικυρώσουν, χωρίς επιφυλάξεις και περιορισμούς, την Συνθήκη της Γενεύης σε σχέση με το καθεστώς των προσφύγων, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, πρέπει τα κράτη να βελτιώσουν τις εθνικές νομοθεσίες τους, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των προσφύγων στην υγεία, την εργασία και την εκπαίδευση, αλλά και για να ενισχυθούν οι πολιτικές ενσωμάτωσης προσφύγων στις κοινωνίες των κρατών υποδοχής. Έμφαση και προτεραιότητα πρέπει να δοθούν στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που αποτελούν μια από τις τραγικότερες όψεις του πολέμου, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι πραγματικά πολύτιμη και απαραίτητη.
Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε τη διαφωνία της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσον αφορά στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καθότι, όπως επεσήμανε, η Συμφωνία υπονομεύει το κατοχυρωμένο δικαίωμα στο άσυλο, έχοντας μετατρέψει τους πρόσφυγες σε αντικείμενο παζαριού με το καθεστώς Ερντογάν.
H συμπερίληψη της Τουρκίας στις «ασφαλείς χώρες» όπου μπορούν να επιστρέφονται πρόσφυγες, δεν συνάδει με την πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, επισημαίνοντας ότι, μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2017, η Τουρκία έδιωξε 250 χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, ενώ κτίζει τείχος στα σύνορα με τη Συρία και έχει σκληρύνει την πολιτική υποδοχής προσφύγων. Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ακόμη ότι πάνω από το 90% των προσφύγων διαμένουν εκτός των προσφυγικών καταυλισμών, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέχει βασικά είδη διαβίωσης.
Καθόλου δεν παραγνωρίζουμε τα όσα σημαντικά προσφέρουν οι χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και αντιλαμβανόμαστε ότι, ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία, οι δυνατότητες τους εξαντλούνται, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ως βουλευτής κράτους μέλους της ΕΕ, νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν και η ΕΕ είχε μια διαφορετική πολιτική. Αν η ΕΕ προωθούσε ένα μόνιμο σύστημα εδραιωμένο στην αλληλεγγύη, για τη φιλοξενία των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, ανάλογα με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους, θα ανακουφίζονταν κάπως οι πρόσφυγες και οι υποδομές των γειτονικών κρατών, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.
Στηλιτεύοντας τις ευρωπαϊκές συντηρητικές κυβερνήσεις που αρνήθηκαν τη φιλοξενία προσφύγων, με αποτέλεσμα ορισμένα κράτη μέλη να σηκώνουν δυσανάλογο μερίδιο της ευθύνης, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να υποστηρίξει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και να θεσπίσει νόμιμες και ασφαλείς οδούς για να μπορούν οι πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη. Ας αναλογιστούμε μονάχα ότι η Ένωση που αντιπροσωπεύει το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, φιλοξενεί μόλις το 8% των προσφύγων, τη στιγμή που ο Λίβανος φιλοξενεί σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων μάλιστα οι μισοί είναι ανήλικοι, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.
(ΜΓ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα