Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2018 14:53

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για το υδατικό, στο Τρίτο Πρόγραμμα

Για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθηθεί προς αντιμετώπιση της παροχής νερού για σκοπούς άρδευσης και ευρύτερα της διαχείρισης και αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος, καθώς και για τη στήριξη των αγροτών, μίλησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  κ. Κώστας Καδής στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Διαφοροποιήσατε κάποιες θέσεις σας για την άρδευση;

Απάντηση: Οι αγρότες παρουσίασαν τα προβλήματα που προκύπτουν με τις περικοπές στο νερό και εμείς παρουσιάσαμε την κατάσταση των αποθεμάτων. Υπάρχουν αποθέματα που είναι αρκετά για φέτος. Υπολογίζουμε όμως και το σενάριο να μην έχουμε βροχόπτωση κατά την επόμενη χρονιά. Παρουσιάσαμε και κάποια μέτρα που προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει για τη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου κυρίως μέσα από αφαλατώσεις και μέσα από προγράμματα εξοικονομήσεων. Το άλλο που κάναμε είναι να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν και οι αγροτικές οργανώσεις, η οποία με διαφάνεια θα παρακολουθεί συνεχώς τα αποθέματα και τις δυνατότητες του κράτους, έτσι ώστε όταν υπάρχει η ευχέρεια να δώσουμε περισσότερο νερό να το κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να αποκόβει το νερό απλώς για να δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων.

Δεδομένου ότι είχαμε κάποιες βροχές που δεν έδωσαν νερό στα φράγματα αλλά μάς γλύτωσαν από κάποια ποτίσματα, αποφασίσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις εν εξελίξει καλλιέργειες να ολοκληρωθούν. Από την άλλη, εξασφαλίσαμε και την κατανόηση των αγροτών ότι δεν θα βάλουν άλλες καλλιέργειες, νέες εποχιακές, από εδώ και πέρα. Θα συνεχιστεί η συντήρηση των μόνιμων καλλιεργειών, δηλαδή θα παρέχεται νερό για σκοπούς συντήρησης και μόνο. Τον Σεπτέμβριο θα επανεξετάσουμε την κατάσταση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι είχαν προγραμματίσει τις καλλιέργειές τους για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και μέχρι στιγμής δεν πήραν καθόλου νερό, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έχουν εξαντλήσει όλο το νερό που δικαιούνταν. Εδώ τίθεται θέμα δίκαιης κατανομής. Θα μελετήσουμε αυτές τις περιπτώσεις και οι αγρότες που δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα νερό, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κάποιες ποσότητες, ώστε να υπάρξει δίκαιη μεταχείριση. Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι δεν βγαίνουμε εκτός του πλαισίου που μπορούμε να κινηθούμε, παρόλο που φτάνουμε σε οριακές καταστάσεις. Ωστόσο, με υπευθυνότητα λέμε ότι διασφαλίζεται τουλάχιστον η ύδρευση ακόμη και αν του χρόνου συνεχιστεί η ανομβρία.

Σήμερα έχω συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις και θα συζητήσουμε εκτεταμένα το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και σε όλες τις επαρχίες. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης θα πάρουμε και τις αποφάσεις, που είμαι βέβαιος ότι αν ληφθούν από κοινού, μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Μέχρι στιγμής, οι σχέσεις μας με τις αγροτικές οργανώσεις είναι πάρα πολύ καλές. Μπορούμε να βρούμε τις χρυσές τομές.

Σχετικά με την αφαλάτωση, εξετάζονται διάφορα θέματα. Συνάντησα εκπροσώπους των μονάδων αφαλάτωσης. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Στην Πάφο ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη λειτουργία της μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης. Θα υποβληθούν προσφορές περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και αναμένεται να λειτουργήσει η μονάδα μέχρι το 2020. Εάν έχουμε και την επόμενη χρονιά ανομβρία, προγραμματίζονται και προσφορές για δημιουργία κινητής μονάδας, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να αρχίσει να παράγει νερό το καλοκαίρι του 2019 και να δώσει ανακούφιση στην περίπτωση όπου θα έχουμε ανομβρία. Εκεί που θα βγούμε λοιπόν σε προσφορές, είναι ευπρόσδεκτος ο καθένας να υποβάλει την πρότασή του και αν οι τιμές είναι χαμηλότερες θα επιλεγούν. Αυτό ισχύει για όλες τις αφαλατώσεις που θα εγκαταστήσουμε από τώρα και στο εξής. Για την Πάφο έχουν ήδη βγει προσφορές και αναμένεται η κατάθεση προσφοράς μέχρι το Σεπτέμβριο.

Σίγουρα πρέπει να υπάρχει συνετός τρόπος διαχείρισης του νερού. Εάν φέτος είχαμε δώσει όσο νερό είχε ζητηθεί, τότε του χρόνου, σε περίπτωση ανομβρίας, θα είχαμε πρόβλημα και με την ύδρευση.

Όσον αφορά στη στήριξη και αποζημίωση των γεωργών, υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες στη νομοθεσία. Αυτή την περίοδο γίνονται προσπάθειες να εξασφαλίσουμε επιπρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ, ειδικά για να στηρίξουμε τους αγρότες μας, ώστε να βιώσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται τις συνέπειες της ανομβρίας. Το κράτος θα σταθεί αρωγός στους αγρότες μας και αν έχουμε και επιπρόσθετη στήριξη αυτό θα μπορεί να γίνει πιο απλόχερα. Αυτό μπορεί κανείς να το συμπεράνει εύκολα. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Έχουμε αποταθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Ετοιμάζεται και τεκμηριώνεται σχετικό το αίτημα. Θα εξεταστεί με όλα τα δεδομένα από την ΕΕ και η στήριξη θα πάει στους αγρότες μας.

Σε σχέση με τα γήπεδα γκολφ, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από το 2004 και δεν μπορεί κανείς να διαγράψει αυτή την πολιτική. Ο τρόπος υδροδότησης των γηπέδων γκολφ εξετάζεται σίγουρα συνεχώς και στο πλαίσιο της πρότασης που θα υποβάλουμε προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ευρύτερη πολιτική για το υδατικό, θα υπάρχει και σχετική πρόνοια γι’ αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά στο γήπεδο στο Κάβο Γκρέκο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης η δέουσα μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την περιβαλλοντική Αρχή και δεν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε οριστικές αποφάσεις ως προς την υλοποίησή του.

Η γενική πολιτική επανεξετάζεται συνεχώς στη βάση των νέων δεδομένων. Υπάρχουν όμως και διαδικασίες σε εξέλιξη οι οποίες χρονολογούνται και εφόσον βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες ανατρέπουν άλλες αποφάσεις, βάσει των οποίων έχουν γίνει επενδύσεις και υπάρχουν δράσεις σε εξέλιξη. Εκεί δημιουργούνται δυσκολίες. Ωστόσο, προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την κατάσταση και σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά στο κομμάτι που μας αφορά, θα δούμε και το θέμα της υδροδότησης των γηπέδων γκολφ, ούτως ώστε αυτές οι υποδομές που ήδη δημιουργήθηκαν να μπορούν να προσφέρουν στο τουριστικό προϊόν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα σε άλλους τομείς της Οικονομίας.

Ερώτηση: Τι συμβαίνει μ’ αυτό που ακούστηκε για το χαλλούμι;

 Απάντηση: Είναι γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές και η ζήτηση. Δεν έχει όμως παρατηρηθεί έλλειψη. Φυσικά, όλη αυτή η φασαρία μας έχει κάνει καλό, ήταν κάτι σαν διαφήμιση για το χαλλούμι. Η υπόθεση είναι γνωστή. Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή να χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο.

Σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο φάκελος είναι ολοκληρωμένος. Μένει να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα που έχουν και πολιτική πτυχή, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό γίνεται και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν θέλω όμως να θέτω προβλέψεις ή χρονοδιαγράμματα τη στιγμή που δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι γίνεται αθόρυβα η δουλειά που πρέπει να γίνει και ευελπιστούμε να έχουμε θετική κατάληξη.»

(ΝΝ/ΜΛ/ΕΙ)