Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2025 16:43

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου για την ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες πληροφορικής για μια έξυπνη γεωργία, εμπειρίες και καλές πρακτικές εφαρμογής τους από την Ελλάδα και το Ισραήλ»

Έξυπνες και βιώσιμες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας αισθητήρων, επικοινωνιών και πληροφορικής, επιτρέποντας τη διασύνδεση ανθρώπων και μηχανών με ευφυείς τεχνολογίες, χαρακτηρίζοντας τη χρονική περίοδο που διανύουμε ως την «4η Βιομηχανική Επανάσταση».

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημερίδα αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που στοχεύει σε ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών για την εφαρμογή σύγχρονων/ καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του αυξανόμενου ανταγωνισμού που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.

Το μοντέλο αγροτικής παραγωγής διαχρονικά αποσκοπούσε στη μεγιστοποίηση του κέρδους, μέσω της ποσοτικής αύξησης της παραγωγής, με την αυξημένη χρήση εισροών σε νερό, θρεπτικών, φυτο-προστατευτικών ουσιών και ενέργειας. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική ρύπανση, που προκαλείται από τη γεωργία, η ανάγκη παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών γεωργικών προϊόντων, η εναρμόνισή μας με τις εθνικές νομοθεσίες, αλλά και η ανάγκη προσαρμογής μας στην κλιματική αλλαγή οδηγεί αναπόφευκτα στην εφαρμογή περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών.

Το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής συνεχίζει να στοχεύει στο κέρδος του παραγωγού, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης όλων των εισροών και εκροών ενός αγροτικού συστήματος.Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία και διάδοση νέας γνώσης και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Οι καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα μιας περιοχής αποτελούν βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καλλιεργειών και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, καθώς και λόγοι επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων επιβάλλουν έναν νέο τρόπο διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που να καταγράφει και να αποτυπώνει, όσο το δυνατόν καλύτερα, τη μεταβλητότητα των χαρακτηριστικών της καλλιέργειας, του εδάφους και του μικροκλίματος τόσο χωρικά όσο και χρονικά.

Η «γεωργία ακριβείας» ή η «έξυπνη γεωργία» είναι μια σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης των γεωργικών τεμαχίων, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή νέων τεχνικών καλλιέργειας, τον προσδιορισμό διαφορετικών επιπέδων εισροών σε διαφορετικές περιοχές του αγρού που αφορούν, μεταξύ άλλων, το νερό, τα θρεπτικά στοιχεία και τη φυτοπροστασία. Ωστόσο, ο πιο απλός ορισμός της γεωργίας ακριβείας, σύμφωνα με τους Gebbers and Adamchuk (2010), είναι «η εφαρμογή της σωστής εφαρμογής, στο σωστό μέρος, τον σωστό χρόνο».

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η «έξυπνη γεωργία» αφορούν, μεταξύ άλλων, την τηλεπισκόπηση, το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης, τη ρομποτική, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στοχεύουν στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στην αποδοτικότερη χρήση των αγροχημικών, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του εδάφους και των νερών από τη ρύπανση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω της Προτεραιότητας 4 του Στρατηγικού Σχεδίου, εστιάζει σε «επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και επιδιώκει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, προσαρμόζοντας και εξελίσσοντας τις γεωργικές πρακτικές σε βέλτιστες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του περιθωρίου κέρδους.

Ως τέτοιες πρακτικές αναφέρουμε τη χρήση των σύγχρονων αγρο-μετεωρολογικών σταθμών και των έξυπνων υδρομετρητών, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, καθώς οι γεωργοί θα εφαρμόζουν τη βέλτιστη δόση και συχνότητα άρδευσης με βάση τις ακριβείς ανάγκες των καλλιεργειών τους, και βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών με την εφαρμογή μοντέλων φυτοπροστασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και απόδοση των καλλιεργειών τους. Με τις πρακτικές αυτές επιτυγχάνεται επίσης μείωση του κόστους παραγωγής, με τη βελτιωμένη και την ελεγχόμενη διαχείριση των εισροών και προστασία του περιβάλλοντος, με την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος από εκπλεύσεις θρεπτικών στοιχείων που προκαλούνται από τις υπεραρδεύσεις.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μια δέσμευση που υλοποιείται μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Προχωράμε, λοιπόν, με δράσεις που διασφαλίζουν την επάρκεια και την ποιότητα της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν τη θέση των γεωργών μας στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επερχόμενη προκήρυξη του μεγάλου επενδυτικού μέτρου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 65 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Με καινοτόμες λύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, το μέτρο αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Θέλουμε οι γεωργοί μας να είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής. Με αυτόν τον στόχο, σε λίγες εβδομάδες θα ανοίξουμε σε δημόσια διαβούλευση το έγγραφο πολιτικής που έχει ήδη συνταχθεί με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και των αγροτικών οργανώσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε να ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις κάθε παραγωγού ξεχωριστά, ώστε να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του γεωργικού μας κόσμου.

Αγαπητοί,

Με πράξεις και όχι μόνο λόγια στεκόμαστε δίπλα στους γεωργούς μας. Προχωράμε με δράσεις που οδηγούν σε μια γεωργία βιώσιμη, ανθεκτική και σύγχρονη. Μια γεωργία που σέβεται το περιβάλλον, ενισχύει τη θέση των παραγωγών μας και διασφαλίζει την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την άρτια οργάνωση αυτής της ημερίδας. Τέτοιες δράσεις αποτελούν πολύτιμη ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών που ενισχύουν την εξειδίκευση και τη συνεργασία σε έναν τομέα τόσο σημαντικό όσο η γεωργία.

Η γεωργική έρευνα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών αιχμής στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν: πώς θα προωθηθεί η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, πώς θα υιοθετηθεί η εφαρμογή μεθόδων έξυπνης γεωργίας; Οι προκλήσεις, όπως είναι το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, ο πολυτεμαχισμός της γης, αλλά και η ανάγκη εκπαίδευσης των γεωργών με έμφαση στη χρήση της πληροφορικής απαιτούν συλλογικές προσπάθειες που πρέπει να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Είμαι βέβαιη ότι η σημερινή ημερίδα θα αποτελέσει έμπνευση και σημείο εκκίνησης για νέες πρωτοβουλίες. Σας ευχαριστώ ξανά για την παρουσία και τη συμμετοχή σας και εύχομαι η γνώση που θα αποκομιστεί σήμερα να συμβάλει στην πρόοδο της γεωργίας μας.

(ΕΦυς/ΑΣ/ΓΣ)