08-03-2022 12:26
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας
Στο εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας αναφέρθηκαν, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος υπογράμμισε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού τονίζοντας παράλληλα ότι οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται αποδεκτές.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνάντησή τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Σλοβένου Προέδρου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Σλοβένου Προέδρου στην Κύπρο λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά τραγική περίοδο για την Ουκρανία η οποία ξεπερνά τα όρια της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος και ο λαός της έχουν υπάρξει τα πρώτα θύματα ξένης εισβολής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ακόμα υποφέρει από τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίδειξης απτής αλληλεγγύης και στήριξης προς τον ουκρανικό λαό.
Εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του για την επίθεση που δέχθηκε το Προξενείο της Σλοβενίας στο Kharkiv.
Ως Ευρωπαίοι, είπε, παραμένουμε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στην ανάληψη ενός πιο ενεργού ρόλου, ώστε ο διάλογος και τα διπλωματικά μέσα να υπερισχύσουν και να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός, διασώζοντας έτσι ζωές ιδιαίτερα των παιδιών.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο διμερών σχέσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω ενίσχυση τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ συζητήθηκαν θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ και η ενεργειακή ασφάλεια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι με τον Σλοβένο ομόλογο του συζήτησαν επίσης την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποτελεί μια από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ΕΕ, ιδιαίτερα οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την Ουκρανία, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η παροχή προστασίας σε όλους τους εκτοπισμένους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ακόμα ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ στην Ευρώπη, ενώ για την ενεργειακή ασφάλεια είπε ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις τονίζουν την ανάγκη εναλλακτικών πηγών ενέργειας προς την Ευρώπη, σημειώνοντας πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος στηρίζει την υποψηφιότητα της Σλοβενίας για να καταστεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2024 με 2025.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παχόρ για τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Σλοβενίας.
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Σλοβένο Πρόεδρο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα Βαρώσια, ενέργειες που όχι μόνο αποτελούν άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά προβάλλουν και ως απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης.
Είπε, τέλος, ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει τις επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να προσφέρει διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο, όπως αποδεικνύεται και από τις προτάσεις που υποβάλλει.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παχόρ είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Σλοβενία έχουν ταυτόσημες θέσεις σε πλειάδα θεμάτων.
Επεσήμανε επίσης ότι «εκτιμούμε τα μέγιστα όλες τις ευγενείς προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, για να δεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες, ακόμα και όταν η ΕΕ δεν μπορούσε να μιλήσει με μια φωνή για το θέμα του Μεταναστευτικού. Αναγνωρίζω ότι κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν αυτό για την Κύπρο δεδομένου του μεγέθους, της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της. Συνεπώς, εκ μέρους της χώρας μου θα ήθελα να επαινέσω την Κύπρο για αυτό το πραγματικά ευρωπαϊκό πνεύμα. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αλλά εσείς το καταστήσατε δυνατόν».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παχόρ είπε ότι «εκφράζω εκ μέρους της χώρας μου τη σταθερή αλληλεγγύη μας με την Κύπρο αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές». Πρόσθεσε ότι η Σλοβενία παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τέλος, εξήρε τις προσπάθειες και την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
(ΡΜ/ΕΚ/ΕΧΡ)