Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2022 21:07

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ 2021

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω για ακόμη μια χρονιά, την τελετή απονομής Βραβείων Θεάτρου του ΘΟΚ για το έτος 2021.

Αναντίλεκτα, υπό τη συστηματική προσπάθεια των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων του, ο Οργανισμός από τη δημιουργία του το 1971, υπήρξε ο σταθμός, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της θεατρικής πράξης και κουλτούρας στον τόπο μας.

Αποτέλεσε αναντίλεκτα το βήμα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους εκατοντάδες Κύπριοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες, δίνοντας αναζωογονητική πνοή και νέα ώθηση στα θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Μέσα από αυτή τη δράση και αναδεικνύοντας τη σημασία της θεατρικής τέχνης ως σημαντικού παιδαγωγικού, μορφωτικού και ψυχαγωγικού μέσου, συνέβαλε την ίδια ώρα στην πνευματική καλλιέργεια των πολιτών αλλά και τη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Απτή επιβεβαίωση της πολύχρονης προσφοράς, αλλά και της προσήλωσης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελούν, μεταξύ άλλων, το ευρύ δίκτυο συνεργειών που ανέπτυξε, οι πολυάριθμες παραγωγές και η πληθώρα άλλων δράσεων που ανέπτυξε.

Μέρος αυτών είναι και η καθιέρωση του θεσμού Βραβείων Θεάτρου του ΘΟΚ. Ένας θεσμός, γιορτή πραγματικά για τον πολιτισμό, ο οποίος αναγνωρίζει, τιμά και επιβραβεύει το ταλέντο, τη δουλειά, τον ζήλο των ανθρώπων που συνέδεσαν στενά τη ζωή τους με το θεατρικό σανίδι στον τόπο μας.

Αυτήν, ακριβώς, την πορεία ζωής, στενά συνυφασμένη με τη θεατρική τέχνη, ακολούθησαν και οι προσωπικότητες που βραβεύουμε απόψε, τις οποίες η κριτική επιτροπή επέλεξε να τιμήσει με τα Βραβεία ΘΟΚ 2021.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα Μεγάλα Βραβεία απονέμονται στους μεγάλους. Ο Σπύρος Σταυρινίδης, στην πέραν του μισού αιώνα παρουσία του στη θεατρική σκηνή, ξεχώρισε και καθόρισε με τις ερμηνείες του την τέχνη που ο ίδιος επέλεξε να υπηρετήσει χαράζοντας με το δικό του πέρασμα τον δρόμο για τις επόμενες γενιές ηθοποιών.

Ένα δρόμο που φαίνεται να ακολουθεί ο Αντώνης Γεωργίου μέσα από τα διαφορετικών κατευθύνσεων σπουδαία συγγραφικά δείγματα που κατέθεσε διαχρονικά, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία παραστάσεων μεστών μηνυμάτων για το κοινό, πλουτίζοντας την ποιοτική θεατρική παραγωγή στον τόπο μας.

Ανάλογο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και η Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ως Νέα Δημιουργός της Χρονιάς πέτυχε να εντυπωσιάσει και να κερδίσει με τις υποκριτικές της ικανότητες το κοινό, σφραγίζοντας, ήδη, ως πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, τα θεατρικά δρώμενα του τόπου.

Αγαπητοί μου Σπύρο, Χριστίνα, Αντώνη, θέλω θερμά να σας συγχαρώ θερμά τόσο εκ μέρους του ιδίου όσο και της Πολιτείας. Τονίζω ότι η δική σας δραστηριότητα, ως και των άλλων αξιόλογων υποψηφίων, πέραν των μοναδικών στιγμών που χαρίσετε στο θεατρόφιλο κοινό, αναγνωρίζεται και ως σημαίνουσα στην προβολή και την ανάπτυξη της παιδείας και της πολιτιστικής ζωής της πατρίδας μας.

Όπως δήλωσε προσφάτως ο κ. Σταυρινίδης, οι τέχνες, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία είναι η συνείδηση του λαού την οποία πρέπει να καλλιεργούμε, να διαφυλάττουμε και να προβάλλουμε.

Πιστεύω, σημείωσε, πως η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού αποτελεί μια ευκαιρία, αφού με αυτή την κίνηση, ο πολιτισμός αποκτά κρατική οντότητα, δείχνει ότι υπάρχει και στα μάτια του κράτους.

Και σε αυτό το πλαίσιο, είχε πει, χαιρετίζω την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πολιτισμός συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο δομείται η ταυτότητα και συγκροτείται η φυσιογνωμία κάθε λαού. Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση, να μετέχουν και να απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες κάθε ευνομούμενου κράτους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υιοθετήσαμε σειρά στοχευμένων δράσεων στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής, η οποία θέτει στο επίκεντρο την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης, το άνοιγμα προς την Κοινωνία των Πολιτών, την ενίσχυση της διαπολιτισμικότητας.

Πέραν της απόφασης μας για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ως αυτόνομου Πολιτειακού Φορέα - του οποίου ψυχή θα αποτελεί ο ΘΟΚ - για μια συνεκτικότερη, αποτελεσματικότερη και πιο αναβαθμισμένη διαχείριση του πολιτισμού, ενδεικτικά σημειώνω:

  • Τη δημιουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, Τεχνών ως Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου.
  • Την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων με επίκεντρο τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη μουσική, τον χορό, τον λαϊκό πολιτισμό, το θέατρο και τον κινηματογράφο με βάση του προγράμματος χορηγήσεων «Πολιτισμός» και του σχεδίου «Θυμέλη» που εδράζονται σε διαδικασίες χρηματοδότησης.
  • Τη στήριξη των Στεγών Γραμμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς και των Στεγών Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας και Λεμεσού.
  • Την υλοποίηση δεκάδων προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες, καθώς και καλλιτεχνικών εργαστηρίων, με στόχο την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων στη διαδικασία της δημιουργίας.
  • Τη θέσπιση κινητής μονάδας θεατρικών παραστάσεων σε δεκάδες ορεινές κοινότητες, οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο. Προ ολίγων ημερών έχει συσταθεί και ο Οργανισμός Πολιτισμού για τις ορεινές κοινότητες κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, στην καλλιέργεια, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να δοθούν σε όσους βρίσκονται σε δύσβατες, ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.
  • Την ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και την ενίσχυση του πολιτιστικού πλουραλισμού που αποτελεί θεμελιώδης αρχή της ΟΥΝΕΣΚΟ με τη στήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων των Λατίνων, των Αρμενίων, των Μαρωνιτών.

Παράλληλα, το αναπτυξιακό όραμα για τον Πολιτισμό επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της αειφόρου ανάπτυξης, τον εμπλουτισμό των πολιτιστικών θεσμών και την περαιτέρω ανάπτυξη των εθνικών έργων πολιτισμού όπως:

  • Τη δημιουργία λογοτεχνικού αρχείου με σκοπό τη διάσωση, διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση της κυπριακής γραμματείας, την προώθηση της έρευνας και τη διασύνδεσή της με την κοινωνία.
  • Την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης.
  • Τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τις αρχιτεκτονικές μελέτες του κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και το ξεκίνημα των κατασκευαστικών εργασιών του Πολιτιστικού χωριού Λέμπας.
  • Το αρχαιολογικό μουσείο που θα ανεγερθεί στη Λευκωσία είναι ένα έργο που βρίσκεται στη διαδικασία προσφοροδότησης.

Αναγνωρίζοντας, την ίδια στιγμή, το πλήγμα που δέχτηκε η καλλιτεχνική κοινότητα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, επιδιώξαμε, πάντα στο μέτρο του δυνατού, τον μετριασμό της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε το σύνολο των καλλιτεχνών. Για το 2021 αναφέρω ότι έχει διατεθεί ποσό ύψους 3,06 εκ. ευρώ για 2040 δημιουργούς του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων και οι ηθοποιοί.

Αναγνωρίζοντας πως δεν πράξαμε τα πάντα ή πως όσο και να προσπαθήσει κάποιος πάντα θα υπάρχουν αδυναμίες, θέλω να πω πως είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, να δούμε πως μέσα από τη διαβούλευση μπορούμε να πράξουμε όσα χρωστούμε τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στον λαό μας.

Είμαι βέβαιος πως η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, με κύριο στόχο να υπάρχει επιτέλους μια ολοκληρωμένη, συνεκτική πολιτική πολιτισμού και στην πατρίδα μας.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ τους βραβευόμενους και να ευχαριστήσω θερμά την κριτική επιτροπή για τις επιλογές της.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα τα συγχαρητήρια μου στην Πρόεδρο και τα μέλη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου που μέσα από στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουμε κατορθώσει πραγματικά να αναδείξουν τον ΘΟΚ σε έναν Οργανισμό πολιτισμού.


(ΡΜ/ΜΒ)