Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2022 14:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην παρουσίαση του βιβλίου της Φλωρεντίας Κυθραιώτου «Κύπρος Ιχθυόεσσα: Αλιεία και Ιχθυοφαγία την Κύπρο»

Με μεγάλη χαρά παραβρίσκομαι εδώ, για να χαιρετίσω την παρουσίαση του βιβλίου «Κύπρος Ιχθυόεσσα: Αλιεία και Ιχθυοφαγία την Κύπρο» της Φλωρεντίας Κυθραιώτου. Το βιβλίο περιλαμβάνει υλικό που για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε μία μόνο έκδοση και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας και ενδελεχούς βιβλιογραφικής ανασκόπησης επιστημονικών, ιστορικών και άλλων πηγών, αλλά και διεξοδικής δημοσιογραφικής έρευνας εκ μέρους της συγγραφέως, την οποία και συγχαίρω θερμά. Συγχαρητήρια αξίζουν και στην εταιρεία Blue Island, που εκτίμησε σωστά τη μεγάλη αξία του περιεχόμενου του βιβλίου, το αγκάλιασε με θέρμη και προχώρησε στην έκδοση του. Μάλιστα, η εταιρεία, σε μια πολύ σημαντική και αξιέπαινη ενέργεια με πολλαπλά οφέλη, αποφάσισε να δωρίσει στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας 2000 αντίγραφα του βιβλίου, για τις βιβλιοθήκες των δημόσιων εκπαιδευτηρίων.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, παρουσιάζεται, με απλό και κατανοητό τρόπο, η από αρχαιοτάτων χρόνων εξέλιξη της αλιείας στην Κύπρο, καθώς και η σχέση του κάθε Κύπριου με την ιχθυοφαγία. Παρατίθενται, επίσης, σημαντικές πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον της Κύπρου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, με αναλυτική περιγραφή σημαντικών οργανισμών που ζουν στα νερά της πατρίδας μας. Οι παραδοσιακές συνταγές μαγειρέματος ψαριών που συναντούμε στις θάλασσες μας, είναι το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον κεφάλαιο του βιβλίου. Να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ άλλο στο περιεχόμενο του βιβλίου, αφού θα ακολουθήσει λεπτομερής παρουσίαση του, αμέσως μετά.

Φίλες και φίλοι,

Οι θάλασσες της περιοχής μας δεν είναι πλούσιες από αλιευτικής άποψης. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις πιο ολιγοτροφικές θαλάσσιες περιοχές παγκοσμίως, με πολύ χαμηλή πρωτογενή παραγωγή και μειωμένη παραγωγικότητα και βιομάζα θαλάσσιων οργανισμών. Παρόλα αυτά, η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από σημαντική βιοποικιλότητα, περιλαμβανομένης και μιας μεγάλης ποικιλίας ψαριών και άλλων αλιευμάτων, που όμως εντοπίζονται σε μικρές ποσότητες. Ως εκ τούτου, η αλιεία στην Κύπρο είναι παραδοσιακά πολυειδική, στοχεύει δηλαδή σε ένα μεγάλο αριθμό ειδών αλιευμάτων, με σχετικά μικρές όμως συνολικές παραγωγές. Παρόλο που η αλιεία στις μέρες μας συνεισφέρει πολύ λίγο στην οικονομία του τόπου μας, εντούτοις αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού μας και σίγουρα χρήζει περαιτέρω προστασίας και αειφορικής διαχείρισης. Βέβαια, ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας έχει αναπτυχθεί σημαντικά, αφού τα προϊόντα του με την εφαρμογή καλών πρακτικών εκτροφής, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τη χρήση σύγχρονων μέσων παραγωγής και συσκευασίας, είναι άριστης ποιότητας και υγιεινής, με υψηλή διατροφική αξία και διαθέσιμα σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές. Αποτελούν, μάλιστα, το τρίτο σε αξία εξαγωγικό προϊόν του κυπριακού πρωτογενούς τομέα.

Σήμερα, η αλιεία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Η υπεραλίευση, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα ξενικά είδη θαλάσσιων οργανισμών, αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις, τις οποίες το Κράτος καλείται να διαχειριστεί για να διασφαλίσει την ευρωστία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τη βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα και την παροχή υγιεινών αλιευτικών προϊόντων στον καταναλωτή. Ασφαλώς, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αποτελούν κλειδί στην προσπάθεια αυτή και θεωρώ ότι το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα, εκτός από ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, επιτελεί ακριβώς αυτό τον στόχο, αφού τονίζει τη σημασία των έμβιων φυσικών πόρων και την ανάγκη προστασίας τους, ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την ποικιλία των ψαριών που παρέχει η θάλασσά μας. 

Είμαι σίγουρος ότι το βιβλίο της Φλωρεντίας Κυθραιώτου θα είναι καλοτάξιδο και θα πετύχει τους στόχους του, συμβάλλοντας έτσι στην αναγνώριση και εκτίμηση της αλιείας και της ιχθυοφαγίας στην Κύπρο του χθες και του σήμερα. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στη συγγραφέα και πολλές ευχαριστίες στην εκδότρια εταιρεία.

(ΝΓ/ΣΧ)