27-07-2022 17:38
Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας
Δράσεις από κοινού για την παιδεία και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό στο επίκεντρο
Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Ζέττα Μ. Μακρή και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή των Ελλήνων κ. Σάββα Αναστασιάδη.
Μετά το πέρας της συνάντησής του με την κα Μακρή ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις του αναφερόμενος στο Συνέδριο των Αποδήμων, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, ένας σταθμός για τους απόδημους και ασφαλώς, και η Ελλάδα σε αυτό το συνέδριο έχει σημαντική θέση, με την έννοια ότι ο απόδημος Ελληνισμός είναι ένας, είναι ενωμένος, είναι δυνατός και είναι μαζί όλοι που προωθούν τα εθνικά θέματα στις κυβερνήσεις στις χώρες που διαβιούν και στα κέντρα λήψης απόφασης. Και πρόσθεσε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Υφυπουργό θέματα που άπτονται της παιδείας, της εκπαίδευσης, των σχολείων στις χώρες όπου έχουμε από κοινού μεγάλες κοινότητες, όπως είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Μελβούρνη, το Σίδνεϋ. Έχουμε στενή συνεργασία γιατί όταν επισκεφτεί κάποιος σχολεία στο εξωτερικό δεν βλέπει μόνο Κυπριόπουλα ή μόνο Ελληνόπουλα από την Ελλάδα – είναι μαζί και λειτουργούνε αγαπημένα και με επιτυχία. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία».
Περαιτέρω, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην συζήτηση που έγινε για πραγματοποιηθεί σύντομα, πριν το τέλος του χρόνου, μια μεγάλη εκδήλωση στο εξωτερικό όσον αφορά την Ελληνική γλώσσα. «Νομίζω για την Ελληνική γλώσσα όλοι πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, γι αυτό και θέλουμε τη νέα γενιά των αποδήμων μας να γνωρίζει την Ελληνική γλώσσας, να γνωρίζει την ιστορία μας. Τους θέλουμε να έρθουν κοντά στις ρίζες τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά μας, είναι οι αυριανοί ηγέτες του απόδημου Ελληνισμού». Επιπρόσθετα, ανέφερε, συζητήθηκαν διάφορα προγράμματα, διάφορες δράσεις όπως η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας εξ αποστάσεως.
Από την πλευρά της η κα Μακρή προσυπέγραψε τα όσα ανέφερε ο κ. Επίτροπος και είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα συμπεράσματα και οι διεργασίες του Συνεδρίου θα είναι πολύ υποστηρικτικά για τις δράσεις τους. Περαιτέρω, ανέφερε ότι η ομογένεια της Ελλάδος και η ομογένεια της Κύπρου είναι κοινή ομογένεια, με κοινές επιδιώξεις, κοινές αρχές, κοινές αξίες, κοινές δράσεις και θα συντονιστεί ακόμη καλύτερα και τώρα. Αναφορικά με μας προτάσεις που έκανε ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι ανεπιφύλακτα το Υφυπουργείο μας αποδέχεται. «Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί το ίδιο εκτενώς και με την ίδια αποτελεσματικότητα θέλουμε να πιστεύουμε και με ταχύτερους ρυθμούς», κατέληξε.
(ΕΚ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα