Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2022 20:15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση απονομής τιμητικών διακρίσεων σε στελέχη του ΡΙΚ

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση για να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την εκδήλωση που διοργανώνει το ΡΙΚ για να τιμήσει πρώην στελέχη του.

Η παρουσία μου, συνιστά απτή επιβεβαίωση του σεβασμού και εκτίμησης της δουλειάς των τιμώμενων προσωπικοτήτων.

Την ίδια στιγμή συνιστά ένδειξη της αναγνώρισης του υψηλού ρόλου, πολυσχιδούς έργου και της πολυσήμαντης προσφοράς του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στη σχεδόν επτά δεκαετιών αδιάλειπτη λειτουργία του.

Η λειτουργία που είχε την απαρχή της σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας και ταυτίστηκε με τις διεργασίες που προηγήθηκαν, αλλά και όσα έκτοτε ακολούθησαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενδεχόμενα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην κυπριακή δημόσια ζωή.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου, αναγνωρίζεται ως ο φορέας καταγραφής, προβολής και διαφύλαξης των γεγονότων που σφράγισαν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία της πατρίδας μας, αλλά και της κάλυψης των σημαντικών διεθνών εξελίξεων.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι πέτυχε να μετατραπεί σε δίαυλο επικοινωνίας, να καταστεί πρεσβευτής του πολιτισμού μας και συνδετικός κρίκος του απανταχού Ελληνισμού και της ομογένειας με την Κύπρο.

Τα όσα σημείωσα είναι απλώς ενδεικτικά του μεγέθους του ρόλου που το ΡΙΚ διαδραματίζει αλλά και της ιστορίας που έγραψε από την ίδρυσή του. Μία ιστορία η οποία πρωτίστως οφείλεται στην ψυχή, το φιλότιμο και την εργατικότητα των στελεχών του.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του, το ΡΙΚ ευτύχησε να πλαισιώνεται από ταλαντούχους και αφοσιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Ανθρώπους που το υπηρέτησαν με ζήλο και αποφασιστικότητα, χωρίς να λογαριάζουν κόστος, κόπους και δυσκολίες.

Είναι προς αυτή την κατεύθυνση που κινήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του ΡΙΚ καθιερώνοντας ένα θεσμό που θα επιβραβεύει και θα δίδει τιμή σε καταξιωμένες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην οικοδόμηση του κύρους του Ιδρύματος, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Τέτοιες προσωπικότητες αποτελούν οι επαξίως τιμώμενοι απόψε.

Ο βραβευμένος και εμβληματικός ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης που μέσα από το πολύπτυχο έργο του στους τομείς των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, πέτυχε να εμπλουτίσει την πνευματική μας παράδοση.

Η ακούραστη Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου, η πρώτη Κύπρια γυναίκα δημοσιογράφος, αλλά και ο σκαπανέας της δημοσιογραφίας Κώστας Σερέζης, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας το επάγγελμα  τους ως λειτούργημα, άφησαν το στίγμα τους ως θεματοφύλακες της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Οι κινηματογραφιστές-φωτογράφοι Δώρος Παρτασίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου, οι οποίοι ως αυτόπτες μάρτυρες, αποτύπωσαν στιγμές και κατέγραψαν με τον φακό τους την ιστορία του τόπου μας,  επαναφέροντας και αφήνοντάς την κατά αυτόν τον τρόπο στην αιωνιότητα.

Και τέλος, προσωπικότητες, όπως ο αείμνηστος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης που με την ίδρυση, τη λειτουργία και τη διαχρονικά επιτυχημένη πορεία του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, έδωσε πνοή και καθόρισε, κυριολεκτικά, τη δημόσια ραδιοφωνία.

Τα όσα σημείωσα, αρκούμενος σε μία σύντομη αναφορά, αλλά και όσα θα ακούσουμε εκ μέρους των διοργανωτών στη συνέχεια, είναι χαρακτηριστικά της διακεκριμένης διαδρομής του καθενός τους στον τομέα που δραστηριοποιήθηκαν.

Δράση που, αναμφίβολα, τιμά τους ίδιους. Πρωτίστως, όμως, τιμά το ΡΙΚ και την πατρίδα μας.

Την ίδια στιγμή, αυτή η δράση και ο βηματισμός που ακολούθησαν καταξιώνοντας το ΡΙΚ αποτελούν οδηγό τον οποίο οφείλουν να ακολουθούν με τη σειρά τους και είμαι βέβαιος τον ακολουθούν οι άνθρωποι που το στελεχώνουν σήμερα.

Είναι σε αυτά τα γερά θεμέλια που πρέπει να στηριχθούν, προκειμένου η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στον σημαίνοντα ρόλο και αποστολή της.

Μια καθορισμένη αποστολή, η οποία υπαγορεύει την παροχή αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης, πάντοτε, και το τονίζω, χωρίς τις όποιες παρεμβάσεις ή τους όποιους αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, αλλά και σε όλες τις απόψεις, θέσεις και καλόπιστες κριτικές.

Αν είναι κάτι για το οποίο θα παινεύομαι μετά τη δεκαετή παρουσία μου στη διακυβέρνηση του τόπου είναι πως δεν υπάρχει κανένας μα κανένας, είτε στο ΡΙΚ είτε στα άλλα ΜΜΕ που να ισχυριστεί ότι υπήρξε καθ’ οιονδήποτε χρόνο ή τρόπο, παρέμβαση στον τρόπο που μεταδίδονται είτε οι ειδήσεις είτε τα σχόλια είτε η κριτική όσο αυστηρή και αν είναι. Η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία των ΜΜΕ είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Και έχω τον δικό μου σεβασμό και τον δικό μου τίτλο τιμής που τρέφω απέναντι στους καταξιωμένους δημοσιογράφους, είτε με κρίνουν είτε με επικρίνουν είτε ακόμα και αν με αδικούν. Έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν και οι πολίτες, βεβαίως, έχουν την κρίση να αποφασίσουν.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι δημιουργούν τάσεις και πρότυπα και, συνεπώς, θα πρέπει να διατηρούν ισορροπίες αφήνοντας τους πολίτες, μέσα από την ορθή πληροφόρηση και καταγραφή όλων των απόψεων να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα.

Γιατί όπως έχω προανέφερει, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν καταγράφει μόνο την Ιστορία, αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα που υιοθετεί, τη διαμορφώνει, διατηρώντας ισορροπίες και  δημιουργώντας τάσεις και πρότυπα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι λειτουργοί της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, και όχι μόνο, έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της, ως δημόσιου αγαθού.

Έχουν υποχρέωση, όπως αναμφίβολα, ήδη, πράττουν, να θωρακίσουν τη λειτουργία της σαν ισχυρού φορέα και προασπιστή του δημοκρατικού πολιτεύματος, της πολυφωνίας και της πολυπολιτισμικότητας, ως εκ των εγγενών, χαρακτηριστικών της πατρίδας μας.

Να διασφαλίσουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες στους οποίους και βεβαίως ανήκει.

Εκφράζω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση γιατί σαν αποτέλεσμα της βελτίωσης της οργανωτικής δομής, της σκληρής δουλειάς της διεύθυνσης, της διοίκησης και του προσωπικού, διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια η περαιτέρω διαδραστική λειτουργία του ΡΙΚ με τους πολίτες.

Ως εκ τούτου, το σύνολο των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών προγραμμάτων και δράσεων που προσφέρει παρουσιάζουν μία σαφώς ανανεωμένη και αναβαθμισμένη εικόνα.

Προγράμματα και δράσεις που το καθιστούν δυναμική επιλογή, τα οποία, πέραν της ποιοτικής ενημέρωσης, προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, δίνοντας, την ίδια στιγμή, λόγο στους πολίτες, βήμα στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη έκφραση θέσεων και απόψεων.

Και αναφερόμενος στους ανθρώπους που πλαισιώνουν τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, υψίστης σημασίας είναι και οι αλλαγές που συντελέστηκαν όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς, ικανοποιώντας ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων.

Είναι χρέος όλων να καταστήσουμε τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί προς όφελος των λειτουργών του, των εργαζομένων και των πολιτών.

Αυτή είναι η απαίτηση και η προσδοκία μας για το ΡΙΚ και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται οι κοινές μας προσπάθειες.

Πρωτοβουλίες, όπως αυτή της θέσπισης των τιμητικών διακρίσεων δικαιώνουν τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Θέλω για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τους ανθρώπους που τιμούμε απόψε, τους πρωτεργάτες του κυπριακού ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Μαζί με αυτούς θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,  τον Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, που εργάζονται έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που σηματοδοτεί η Ιστορία του Ιδρύματος.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο, υπευθυνότητα και συνέπεια, το ΡΙΚ θα συνεχίσει να διατηρεί την ταυτότητά του, να αποτελεί σημείο αναφοράς και να σημειώνει συνεχείς επιτυχίες.

 

(ΡΜ/ΙΚ)