Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2018 13:25

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με τον Γάλλο Αντιναύαρχο Charles-Henri du Ché, Διοικητή των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου

Συνάντηση με τον Γάλλο Αντιναύαρχο Charles-Henri du Ché, Διοικητή των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου είχε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρίσταντο και ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο κ. René Troccaz, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Γαλλία και τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόσφατη υπογραφή στο Παρίσι μιας νέας Στρατιωτικής Συμφωνίας Κύπρου-Γαλλίας, αλλά και η εγκαθίδρυση της PESCO, διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης των μεταξύ μας σχέσεων, σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυτικής συνεργασίας.

Η κατοχύρωση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, ιδιαίτερα υπό το φως των νέων προκλήσεων και απειλών.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στον νέο ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεργασίες και αμυντικές συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Κύπρος εντός της PESCO, μέσα και από τη διάθεση υποδομών, στη Ναυτική και Αεροπορική Βάση.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Γάλλος Αντιναύαρχος θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Θα επισκεφθεί επίσης τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας “Jean de Vienne” στο Λιμάνι της Λάρνακας.

-----------------------
ΜΓ/ΕΙ