Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2022 18:11

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην 8η Πορεία Υπερηφάνειας

Σε μια χρονική συγκυρία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε διάφορους χώρους και τόπους, βρισκόμαστε εδώ για να διατρανώσουμε πως για μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα.

Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικά πιστεύω να πολεμούν και να πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν τα ουσιώδη δικαιώματά τους.

Ανθρώπους όπως οι πολίτες της Ουκρανίας που σκοτώνονται στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα σπίτια και τις ζωές τους. Ανθρώπους όπως οι γυναίκες του Ιράν που στέκονται απέναντι στα θέσφατα που ορίζονται από τις απαρχαιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις. Και όχι μόνο.

Σήμερα λοιπόν είναι για μας μια μέρα γιορτής, αλλά κυρίως είναι μια μέρα υπενθύμισης πως για να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τη σημασία του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα, χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πείσμα.

Για αυτό και είναι με ιδιαίτερη χαρά, που απευθύνω τον δικό μου χαιρετισμό στην Πορεία Υπερηφάνειας, η οποία διοργανώνεται για 8η χρονιά στην Κύπρο.

Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δικαίωμα του κάθε ατόμου να είναι περήφανο και να αυτοπροσδιορίζει την ταυτότητα του.

Βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης της προσωπικότητάς του χωρίς εμπόδια, βία, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Βρισκόμαστε εδώ για να αναφέρουμε πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους της Κυβέρνησης για την προστασία και περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, έχουν περάσει από τα λόγια στις πράξεις.

Η χώρα μας, έρχεται συνεχώς ακόμη πιο κοντά στα πρότυπα για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθορίζονται από Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς.

Συγκεκριμένα το 2021, ετοιμάσαμε την πρώτη Εθνική Στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει ως βασικό της στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Τον Φεβρουάριο του 2022, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την προστασία και περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα, με επίκεντρο τον χώρο εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάιο διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, την εκδήλωση IDAHOT+ με τη συμμετοχή 250 ατόμων από όλη την Ευρώπη, όπου αντηλλάγησαν απόψεις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.

Ήρθε όμως η στιγμή για ακόμη ένα βήμα μπροστά.

Με χαρά λοιπόν ανακοινώνω πως ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΛΟΑΤΙ+ κοινότητας ικανοποιείται.

Το πολυαναμενόμενο Νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση.

Μετουσιώνοντας έτσι μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που συμπεριλαμβάνονται στην εθνική μας στρατηγική, σε πραγματικότητα.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο, συμβατό με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποτελούσε δέσμευση της Κυβέρνησης.

Πρωτίστως όμως διασφαλίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού με βάση το οποίο οι τρανς συνάνθρωποι μας θα μπορούν να κινήσουν διαδικασίες ώστε να μεταβληθεί η επίσημη καταχώριση φύλου και ονόματος, χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις, χωρίς ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Με διαδικασίες μάλιστα γρήγορες, διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω θετικών εξελίξεων, αναγνωρίζουμε ότι υπολείπεται μεγάλο έργο ώστε να βάλουμε ένα τέλος σε όλες τις μορφές διακρίσεων που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Χρέος μας είναι να οικοδομήσουμε μια ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να αναβαθμίζουμε το θεσμικό πλαίσιο προώθησης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών μας.

Ωστόσο, αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και διακρίσεων δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας αλλά και θέμα κουλτουρας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο σε διάρκεια έργο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ενέργειες ευαισθητοποίησης, ώστε να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αποδοχής, της συμπεριληπτικότητας και της ισονομίας.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω για άλλη μια φορά την ιδιαίτερη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας.

Η δέσμευση της πολιτείας για προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων δεν σταματά εδώ. Είναι συνεχής μέχρι τον τελικό στόχο. Που δεν είναι άλλος παρά μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, όπου όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

(ΜΓ)