Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2022 16:55

Δήλωση του Πρώτου Αντιπροέδρου και Υπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας κ. Vít Rakušan μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του MED5

Καταρχάς, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη συνάντηση των MED5. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε αυτή την πολύ ανοικτή συζήτηση και αυτή η ανοικτή συζήτηση εδώ στο Med5 είναι μια πραγματικά καλή βάση για τη συζήτηση του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Ελπίζω σε μια τόσο ανοιχτή συζήτηση και εκεί, γιατί είναι πραγματικά απαραίτητη για όλους μας.

Η ΕΕ στο σύνολό της βρίσκεται και πάλι υπό υψηλή μεταναστευτική πίεση. Σίγουρα η Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, αλλά όχι μόνο αυτές οι χώρες. Μπορούμε να αισθανθούμε την πίεση σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, επίσης στην Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, της Βαλτικής ή της Γερμανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συζητήσουμε για μια πραγματικά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η Τσεχική Δημοκρατία, ως Προεδρεύουσα χώρα, ετοίμασε μια πρόταση η οποία θα συζητηθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα και ζητήσαμε από όλα τα κράτη μέλη τις δηλώσεις τους και προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε τις απόψεις τους στην πρότασή μας.

Προσπαθούμε να βρούμε έναν συμβιβασμό και αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη των 5 χωρών της Μεσογείου. Γι’ αυτό και στην πρότασή μας μιλούμε όχι μόνο για την ευέλικτη αλληλεγγύη, αλλά και για την ευέλικτη ευθύνη.

Και είναι η νέα πτυχή αυτής της πρότασης και βασίζεται στη Διακήρυξη της Γαλλικής Προεδρίας για την αλληλεγγύη. Εμείς, ως Τσεχική Δημοκρατία, χθες, κάναμε ένα βήμα, που ήταν η οικονομική μας στήριξη προς την Κύπρο για τις επιστροφές. Και είναι επίσης μία από τις στιγμές που πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις χώρες της ΕΕ που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Θα ξεκινήσουμε επίσης το τρίτο Συμβούλιο Σένγκεν και το κύριο θέμα θα είναι η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρέπει να εντείνουμε τις δραστηριότητές μας στην εξωτερική διάσταση. Είναι ο ρόλος της Προεδρεύουσας χώρας. Γι’ αυτό και συζητάμε με την Τουρκία, τα Βαλκάνια, με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τη Σερβία. Ένα από τα σημαντικά θέματα που είναι ζωτικής σημασίας και για την Κύπρο είναι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης. Πρέπει να δείξουμε ως ΕΕ ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αμυνθούμε έναντι αυτού του είδους κινδύνου.

Το τελευταίο είναι και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Την περασμένη εβδομάδα, η Τσεχική Δημοκρατία διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση στην Πράγα για τη μετανάστευση, το εργατικό δυναμικό, τη διαχείριση της μετανάστευσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης και είναι επίσης μία από τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας.

Είμαστε επίσης σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλουμε να επιτύχουμε πρόοδο όσον αφορά το EURODAC και άλλες προτάσεις που βασίζονται στη γαλλική αρχή για σταδιακή εξέλιξη. Και ως εκ τούτου, αυτή η μίνι δέσμη μέτρων είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε επειδή θέλουμε να παρουσιάσουμε στο τέλος της Προεδρίας μας ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Είμαστε επίσης σε στενή επαφή με τις επόμενες Προεδρίες, οπότε η υπογραφή του οδικού χάρτη έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυτός ο οδικός χάρτης συζητήθηκε επίσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τις επόμενες Προεδρίες και αποτελεί τη βάση για πραγματική πρόοδο όσον αφορά το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχω ακούσει πολύ προσεκτικά όλα τα προβλήματα των χωρών MED5. Αυτή την εβδομάδα θα εργαστούμε από κοινού για ένα τέτοιο είδος συμβιβασμού, ο οποίος θα είναι επίσης καλός και θετικός για τις χώρες MED 5. Αλλά ως Προεδρεύουσα χώρα, πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό όλων των χωρών. Όταν θα έχουμε αυτή την πρόταση, θα είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της Προεδρίας μας. 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

(ΕΦ/ΝΓ/ΙΚ)